Post entry

Xbrane - raketen som kom tillbaka för att tanka

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kan man köpa in sig i biotechbolag - vilket man gör för att förhoppningsvis vara med om tio/tjugobaggerresan _om_ biotechbolaget lyckats - med avsevärt lägre risk än det historiskt sett ut? Och samtidigt investera i att göra livsviktiga läkemedel tillgängliga för fler så fler människor får ett värdigt liv? Tittar man tillbaka så är det endast 10% chans att novella droger kommer till marknaden, hur skulle det vara om det var 90% chans för biotechbolaget att släppa sin produkt på marknaden?

Xbrane noterades på First North 2016 med sina då huvudkandidater Spherotide(långtidsverkande generika på Decaptetyl) och Xlucane(Biosimilar på Lucentis.) Låt oss gå igenom skillnaden på dessa:

Generika: Läkemedel som innehåller samma verksamma ämne som ett originalläkemedel vilket förlorat sitt patentskydd. Ej komplexa att tillverka, kostar inte mycket att få dessa till marknaden och det finns en uppsjö av företag som klarar av detta. Däremot är långtidsverkande generika inte lika enkelt, ett exempel är Spherotide som är en generika på Decaptetyl vars patent gick ut för 8 år sedan. Spherotide är den enda generika i världen på Decaptetyl.

Biosimilar: Är inte generika. Det är mycket viktigt att komma ihåg. En biosimilar är en kopia på ett biologiskt läkemedel, det vill säga ett läkemedel som är framställt med hjälp av levande celler. Eftersom originalen är så stora och komplexa går det inte att säga att kopiorna är exakta kopior av originalen eller inte, därav begreppet biosimilar. Tillverkningen är väldigt komplex, finns ett fåtal företag i världen som har kompetensen och därav är marginalerna väldigt höga. En biosimilar säljs i snitt med en prisreduktion på 30-40% till skillnad på enkel generika där vi pratar om 90% prisreduktion. 11 av top 15 mest sålda läkemedlen är biologiska och flera kommer tappa patentet kommande åren. Biosimilarer har inte heller krav på sig att gå igenom alla kliniska faser som vanliga novella droger, därav mkt billigare att få ut till marknaden.

Xbrane är unika på det dom gör i Norden, det finns inget annat biosimilarföretag runtomkring oss. Deras edge gentemot konkurrenterna är även deras patenterade proteinproduktionsplattform som reducerar produktionskostnaderna mellan 8-12 ggr jämfört med standard på marknaden vilket ger dom större flexibilitet för att prisa in sig och dessutom fortfarande tjäna stora pengar på det. Förutom Spherotide och Xlucane finns även fyra andra biosimilarer i preklin där en av dessa fortfarande inte har avslöjats än. Låt oss kort gå igenom vad som hänt senaste åren:

2017:

  • Försäljning av Spherotide påbörjas till Iran
  • GMP godkänd Spherotidelina
  • RE till ett antal investerare, detta med lite sälja till Iran, Kinaavtal på G och insynsköp toppar aktien ATH på 104 kr. Ingen av investerarna vid emissionen fanns ens som top 10 största ägare vid nästa årsredovisning, troligtvis då dom alla sköt ut sig då i optimala fall hade dom då lyckats få en 400% vinst på några månader på sina satsade pengar.

2018:

  • Utlicensering av Spherotide till Kina
  • Anders Tullgren kickar in som styrelseordförande
  • Lukrativt avtal med Stada gällande Xlucane i princip alla regioner i världen förutom Kina.
  • Positiva resultat från in-vivo studie.
  • FDA ansökan för att påbörja kliniska FAS3-studier av Xlucane
  • Strategiskt fokus på biosimilarer
  • Aktien hoppar upp och ner men faller totalt sett

2019

  • Fas 3 startad och patienterna behandlas enligt plan, primära effektmålet kommer kommuniceras i Maj 2020.
  • Xbrane kommunicerar försäljningsmål på 350 miljoner euro, där 100 miljoner tillfaller Xbrane som ren vinst.
  • NE på endast en delmängd av kapitalbehovet för hela Xlucanestudien genomförs. Emissionen blir övertecknad.
  • Xbrane kommunicerar att sälj till Iran stoppas tills dom får klarhet kring sanktionerna mot Iran.
  • Aktien fortsätter falla.

Och vi är nu här idag där Xbrane har drygt 300 miljoner i börsvärde(ca 38 kr aktien). Efter strategiskiftet så fokuserar Xbrane nu endast på biosimilarer men då Spherotide är så pass långt gången och även hunnits testas på marknaden med positiva effekter finns det mycket pengar att tjäna att rulla ut Spherotide som den enda generikan på Decaptetyl. Låt oss titta på kandidaterna som ligger längst fram i utvecklingen.

Xlucane:

  • Huvudkandidaten som är biosimilar till Lucentis med sälj på 35 miljarder SEK årligen.
  • Xlucane är en av 3 biosimilarer som idag finns registrerade på marknaden.
  • Fas 3 studien pågår med ett historiskt utfall på över 90% success. (Detta gäller om man tittar på alla biosimilarer som lyckats komma in i en fas 3 studie)
  • Enda biosimilar till Lucentis som har en kommersiell partner.

Avtal med STADA är lukrativt på det sättet att all vinst delas 50/50 mellan parterna efter att kostnader för marknadsföring/sälj/produktion och distribution dragits av. Även utvecklingskostnaderna delas nu lika mellan parterna. Xbrane fick även en up-front på 7,5 miljoner euro. Se bild nedan för mer info:

När Xbrane sätter ett försäljningsmål på 350 miljoner euro så räknar dom med en hög prisreduktion på 50% och 25% av marknaden för biosimilarer för Lucentis(beräknas finnas totalt 3 stycken biosimilarkandidater, Xbrane inräknat). 350 miljoner euro är basecase, utöver detta finns bl.a stora möjligheter att ta marknadsandelar av läkemedlen Eylea/Avastin som verkar på samma marknad, patienter som inte blir behandlade av Lucentis pga kostnaden osv. Gross margin är beräknad till höga 90% tack vare Xbranes patenterade produktionsplattform och STADA som en etablerad distributör på marknaden. Se bild nedan:

Spherotide:

  • Sälj på 3,5 miljarder SEK årligen
  • Långtidsverkande generika, Spherotide är den enda generika för Decaptetyl trots att patenter gick ut för 8 år sedan.
  • Kliniska paketet beräknas vara klar nu till 2019Q2
  • Utlicensering i Kina, Sydkorea, Israel och Iran.
  • Viktigaste marknaden, Europa, saknar Xbrane fortfarande en partner för.

Nyligen stoppade Xbrane sitt sälj till Iran pga det geopolitiska läget. Försäljningen till Iran har inte generat så mkt vinst till Xbrane då det har rört sig om små volymer. Ca 3-4 miljoner i vinst årligen. Xbrane har inte kommit ut med några försäljningsmål men att Spherotide ska lyckas ta åtminstone hälften av marknaden lär inte vara någon omöjlighet, dels pga deras position som den enda generika samt möjligheten att prisa in sig. Hur mkt vinst detta skulle generera för Xbrane går bara att spekulera i, så vi släpper det.

Mina tankar om Xbrane kommande åren:

Xbrane är mitt enda förhoppningsbolag i portföljen. Det som lockar mig med Xbrane är den stora chansen till att dom kommer lyckas. Idag har deras huvudkandidat över 90% chans eller närmare bestämt 95-98% chans att komma till marknaden om man kollar på alla biosimilarer som fått påbörja sina fas3studier, detta med ett basecase-sälj på 350 miljoner euro där beräknad potential är över 12 miljarder SEK så låter detta väldigt lockande. Xbrane har även lyckats få rekommendationer till köp från alltifrån Stockpicker till den senaste från välrenommerade Affärsvärlden med orden, "Xbrane Biopharma är ett ovanligt lovande förhoppningsbolag. Affärsvärlden ser ett långsiktigt köpläge, men risken är hög."

https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/spannande-hogriskaktie-6950704

Detta tillsammans med:

  • att 17% av bolaget ägs av dom egna anställa,
  • deras mål om att bli en av världens ledande biosimilarutvecklare,
  • VD:ns förhoppning på när dom kommer vara ett unicornbolag [https://www.youtube.com/watch?v=qWwTzkAsN6Q],
  • deras unika expertis, en bransch som ligger helt rätt i tiden med den kommande patentklyftan som kommer
  • värdering gentemot konkurrenter med liknande portfölj.

Och kommande triggers:

  • Kliniskt fas3-paket klar för Spherotide - 2019Q2
  • Avtal för Spherotide i Europa - 2019H2
  • Avtal för Xlucane i Kina - 2019
  • Start av Fas3 för Spherotide - 2019H2
  • Till huvudlistan efter sommaren 2019
  • Rapportering av primära effektmålet för Xlucane Maj 2020

Allt detta kommer marknaden snart inte kunna förneka värdet av. Idag hoppar förhoppningsbolag högt och lågt och värderingen är oftast rent sagt vad själva bolagskategorin återger, en förhoppning. Xbrane kommer i slutet av 2019 har två kandidater i Fas 3, det med ambitionen att gå upp till huvudlistan visar på ambitionen och självsäkerheten inom ledningen. Apropå ledningen har Xbrane även en otrolig kompetent styrelse med stora erfarenheter av det kommersiella. Styrelsen toppas av Anders Tullgren som enligt min mening har lyft Xbrane enormt sen han valdes in. Jag är nästan säker på att han låg bakom strategiskiftet, samt fokus på Opdivo biosimilaren då det är en produkt under hans tid när han vad vd i BMS som han lanserade. Opdivo ligger för övrigt också i Top15 mest sålda läkemedel. Jag skulle inte bli förvånad om han axlade VD:n rollen framöver. Läs bara :

"Anders har över 30 års erfarenhet från den globala läkemedelsindustrin i ledarskapsroller i USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Norden. Senast som President för den Interkontinentala regionen hos Bristol Myers Squibb med ett ansvar för över 30 länder, 5 000 medarbetare och en omsättning på över 20 miljarder SEK.."

Xbrane lyckades fånga hans intresse. Förutom han kommer ytterligare en väljas in i dagarna som är klippt och skuren för Xbranes kommande resa:

Ivan Cohen-Tangui

Utbildning och bakgrund 

Ivan Cohen-Tangui har en medicine doktor från Grenoble School of Medicine och en master i business administration från H.E.C Business School. Ivan ledde utvecklingen av Tevas globala biosimilar plattform och portfölj från forskning och utveckling till affärsutveckling och kommersialisering och ledde sedan den kommersiella division i USA (Teva Biologics & Specialty Products) med fokus på biosimilarer, branded generics och nischade specialprodukter. Efter det var Ivan bland annat tillförordnad VD och styrelseledamot på Kuros Biosciences AG, senior vice president för International Business Operations på Stallergenes-Greer/Ares Allergy Holding, VD och styrelseordförande i Evevensys Biotechnology. Ivan har också haft positioner som Head Europe/International Business Unit Nephrology på AMGEN International och Vice President, Renal Marketing and Renal PD sales på BAXTER Healthcare Europe – Renal Division.

Pågående uppdrag 

Rådgivare åt Corvidia Therapeutics Inc. och Minerva Lifesciences GmbH.

Xbrane gjorde också nyligen en företrädesemission på en delmängd av kapitalbehovet framöver. Resterande måste komma in efter sommaren. Jag tolkar delmängden som att resterande kapitalanskaffning är så gott som ordnad, dvs pengar från institutionella investerare samt licensintäkter för Spherotide(Avtal i Europa) och Xlucane (Avtal i Kina, ska vi gissa CR Pharma?). Det skulle självklart vara otroligt idiotiskt att göra en företrädesemission två ggr, dvs dubbla emissionskostnader dessutom och avsätta pengar åt garanter två ggr under en väldigt kort period vilket jag har svårt att tro att planen är. Det är iaf där jag tycker osäkerhet ligger. Samtidigt ligger Formycon som också har en biosimilarkandidat på Lucentis samt 2 biosimilarer i preklin ett börsvärde över 3 miljarder idag. Formycon har dessutom licenserat ut deras Lucentiskandidat för över en miljard kr totalt med alla milstolpar uträknade, utöver detta måste en kommersialisering-partner tecknas vilket inte kommer lämna mycket kvar till Formycon om de ens får en del av kakan. Det har inte kommunicerats riktigt av Formycon hur avtalet fungerar, det ska sägas också att Formycons Lucentiskandidat har nyligen haft ett lyckas Fas3-resultat och påbörjandet av marknadsgodkännande har startats.

Andra saker som jag oroar mig för är tidsplanen. Xbrane har enligt min mening haft svårt att följa tidsplaner, läser man första IPO:n så är det en del som inte gått enligt tidsplan, detta kan bero på strategiskiftet och andra okända faktorer samt att jag lärt mig att allt går så segt i biotechvärlden. Jag menar varför dröjer t.ex ett spherotide avtal i Europa, är det för att Xbrane väntat med att få klart det kliniska paketet för att kunna få en högre summa? Det är också ytterligare en sak Xbrane varit sämre på, kommunicera med marknaden, I andra biotechbolag skickas det PM om man fått en godkänd GMP-lina, eller gjort ett sälj. I Xbrane har det varit tyst. Detta har blivit avsevärt mycket bättre på senare tid, troligtvis tack vare att VD:n axlar rollen nu då den tidigare personen haft för mkt på sitt bord.

Jag ser Xbrane som ett långsiktigt köp utan av vikta in mig för mkt och håller tummarna att VD:ns plan och förväntningar inför 2025 håller. För egen analys så lägger jag förväntningar att dom endast tar hälften av försäljningsmålet för Xlucane i basecaseläge, dvs 500 miljoner kr i vinst och lägger vinsten för Spherotide lågt även där med endast 50 miljoner i vinst. Detta är fortfarande attraktiv i mina ögon. Börsvärden kan inte ligga på dessa nivåer länge till då jag kan tänka mig att flertalet Big Pharma-bolag som saknar en biosimilaravdelning bör gott kunna tänka sig att få till en accelererad väg in till marknaden och få ta del av Xbranes patent och gynnsamma avtal. Xbrane har dryga 37 anställda.

Jag ser framemot den kommande resan och rekommenderar alla att läsa vidare bl.a på alla många presentationer som kördes i början av året. Dessa kan man hitta på deras hemsida vilket också är väldigt informativ om man vill veta mer om vad dom gör. www.xbrane.com

Är övertygad att inte bara affärsvärlden och jag tycker likadant om Xbrane utan att risken för att det ska bli en riktigt bra investering är högre än man vanligt kan hitta i denna bransch.



0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?