Post entry

Xbrane - tankad och klar, vad händer nu?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hur många Fas3-bolag känner du listad på svenska börsen? - Jag vet, dom är inte många. Som även har minst 95% chans att lyckas? - Ingen? Och som ligger på 500 miljoner BV när dom har en produkt i fas 3 som dom tillsammans med sin kommersialiseringspartner uppskattar kommer dra in 2 miljarder SEK i _ren_ vinst i _base_ case scenario som dessutom delas 50/50 mellan parterna? -Ännu färre än ingen?

Xbrane har nu efter sina emissioner(riktad samt företrädesemission) full finansering för deras biosimilarkandidat(Xlucane) av Lucentis som omsätter dryga 35 miljarder SEK årligen samt fortsatt drift för vidareutveckling av sin prekliniska portfölj. Xbrane är det enda svenska bolaget som sysslar med biosimilarer, en nisch inom biotech som redan nu är en multimiljard dollarmarknad och som kommer växa ännu mer med kommande patentklyftan för biologiska läkemedel - 11 av 15 av dem mest sålda läkemedlen senaste året  har varit biologiska läkemedel. Biosimilarer är för biologiska läkemedel vad generika är för kemiska läkemedel. 

Drakarna bakom Xbrane

Det mest positiva med emissionerna är förutom att osäkerheten kring finansieringen nu är borta - detta enligt VD:n ett moment som dom varit mest oroliga kring och inte själva utfallet av fas 3-studien - är de nya drakarna bakom Xbrane. Serendipity har nu nästan dubblerat sitt innehav och ligger på knappa 20% aktieinnehav och Xbranes kommersialiseringspartner för Xlucane STADA(!) var även inkluderad i emissionen där dom nu är näst största ägare efter Serendipity. Dessa två, främst STADA, bör ha bäst koll på kommersialiseringsmöjligheterna för Xlucane samt status för Fas 3-studien. Utöver dessa kan man nu även se Swedbank Robur Medica och NYIP bland top 10 största aktieägare. Nåt annat väldigt intressant med listan är två privata investerare som nyligen seglat fram i Top 10-listan, Iraj Arastoupour och Wilhelm Friberg. Dessa två herrar har aldrig varit inbjudna i en riktad emission utan har successivt byggt upp sitt innehav. Iraj(Leif GW Perssons partner) har förvisso agerat garant åt Xbrane i dom två senaste företrädesemissionerna men behövde inte ta sin cut på förra och lär inte behöva göra det denna gång heller. Något annat anmärkningsvärt med Xbrane är att 17% av bolaget ägs av bolagets egna anställda och dess styrelse.

Så vad gör Xbrane till ett av dom mest givna förhoppningsbolagen att investera i på börsen idag?

 - Fas 3-bolag med 95%(!) chans att få marknadsgodkännande om man ser till alla biosimilarer som kommit till marknaden historiskt.

 - Vem känner till Xbrane? Anonymt, i takt med att fler får upp ögonen och förstår att Xbrane inte är ett biotechbolag som andra där chanserna jämfört med traditionella bolag som utvecklar ett läkemedel från scratch endast har 10% att gå hela vägen förstår man vilken enorm potential biosimilarmarknaden har, och Xbrane är där. 

- STADA, bolaget som är värderat över 50 miljarder SEK har sakta men säkert utökat sitt samarbete med Xbrane. STADA köptes nyligen upp av investmentbolag och har nu biosimilarer som ett tydligt huvudfokus och det har visat sig i att dom både valt att köpa in sig i Xbrane samt utöka samarbetet. STADA är top 5 inom sin genre i Europa, att dom går så hårt in i Xbrane är för mig ett tydligt kvalitetskvitto.

 - Listning till huvudlistan; Med detta menar Xbrane allvar, varför ta på sig onödigt mycket administrationskostnader om man inte ser nyttan med det? Med detta kommer aktien att öppnas upp för fler investerare som Xbrane vet håller bolaget under bevakning och möjligheter att bl.a finnas med i indexfonder. 

- Spherotide; Säljer för ca 4 miljarder SEK idag är ytterliggare en stor värdeskapare för bolaget som är väldigt nära fas 3. Patentet gick ut för 8 år sedan och Spherotide är den enda kandidaten på marknaden. Nyligen skrevs det ett LOI med STADA som kommersialiseringspartner kring Spherotide om att kicka igång fas 3-studien. STADA kommer återkomma efter sommaren om deras due dilligience faller ut väl. Xbrane har sen tidigare en partner i Kina, Sydkorea och Israel kring Spherotide läkemedlet har också sålts i Iran under en tid så chansen att STADA väljer att ingå i ett samarbetsavtal ser jag som väldigt stor. Med Spherotide kommer Xbrane vara ett bolag med två(!) stycken läkemedelskandidater i fas 3. 

- Kliniska portföljen; STADA och Xbrane har valt att utöka samarbetet ytterliggare, läs memo nedan. Mha det samarbetet kommer Xbrane kunna få STADAs enorma kommersiella kunnande och expertis för att framöver kunna fokusera på rätt blockbuster biosimilarer. Bla. Opdivo som idag säljs för dryga 55 miljarder SEK. är ett av läkemedlen som Anders Tullgren, styrelseordförande, var ansvarig för under sin tid som president på BMS.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2019/05/31/xbrane-strategiskt-biosimilar-utvecklingspartnerskap-stada-och-xbrane-starker-samarbetet.html 

- Biotechnisch; Att verka inom biosimilarmarknaden gör att Xbrane sitter på unik och världsledande kompetens. Biosimilarer är framtiden. Ett exempel är Formycon, enkelt sagt Xbranes motsvarighet i Tyskland. Har lixom Xbrane också en Lucentiskandidat men sitter på ett betydligt sämre kommersiellt avtal än Xbrane kring sin kandidat och är idag värderad till dryga 3 miljarder, har ett flertal gånger blivit prisad i Tyskland som ett av de största up-and-coming biotech-företagen. Biosimilarer är här för att stanna och dom som är först ut kommer bli belönade för det. I USA går 40% av läkemedelskostnaderna till biologiska läkemedel men endast 5% får dessa. Skiftningen iom patentklyftan till biosimilarer är rätt given.

- Patenterade platform; som gör att Xbranes gentemot sina konkurrenter kan få 8-12 ggr kostnadseffektivare läkemedel, detta resulterar i den höga gross margin och gör även bolagets produkter mindre känsliga för ev priskrig på marknaden.

- Uppköp; Går att spekulera i hur mycket som helst, Xbrane lär enkelt kunna pusslas in i varje bolag som vill påbörja sin resa av biosimilarutveckling, ta del av Xbranes portfölj eller helt enkelt kunna accelerera det egna företags kunnande inom biosimilarer. Xbrane sitter idag på världsledande kompetens. Nåt som är tydligt är STADAs strategi kring det hela, att dom flertal ggr har köpt in sig i mindre andelar i företag dom anser är strategiskt viktiga för att senare bli majoritetsägare. Senast hände detta med Bioceuticals. 

https://www.stada.com/press/press-releases/detail-view/news/detail/News/stada-becomes-majority-shareholder-of-bioceuticals-arzneimittel-ag.html

STADA äger nu 10% av Xbrane och jag skulle gissa på att den siffran kommer öka framöver. Serendipity, Xbranes VD och flertalet styrelsemedlemmar har även ingått i ett 1-årigt lockup avtal som träder i kraft efter likviddatumet för emissionen. Dvs den går ut nästa år efter sommaren, ungefär precis efter när det primära effektmålet ska kommuniceras. Att majoritetsägare, VD osv ingå i ett sånt lockup-avtal när kursen eventuellt kan _störtdyka _ innan om inte rätt resultat uppnås visar på vilket förtroende dom har till Xlucane. (95% chans att lyckas där de biosimilarer som inte lyckats har oftast varit pga ändrade regulatoriska riktlinjer under studien pga att ramverket för biosimilarer inte förut var lika standardiserat/tydligt som nu.) 

- Huvudägarlistan; Listan är för mig ett utomordentlig kvitto kring vart Xbrane är på väg. Att vi har Iraj Arastoupour (Leif GWs affärspartner, googla) och Wilhelm Risberg som successivt byggt upp sitt innehav är mer än positivt. 

 

- Styrelsen; I styrelsen sitter individer som varit högsta ansvariga för att både kommersialisera samt utveckla biosimilarer i stora Big Pharma-bolag. Deras kompetens och erfarenhet är guld värd för Xbrane, att dom väljer att ta uppdrag på ett litet bolag i sverige visar på hur unikt Xbrane är. Ta en titt på t.ex Anders Tullgren eller Ivans profiler.

https://www.xbrane.com/sv/corporate-governance/board-of-directors-main/board-of-directors/

Låt oss tänka i detta följande enkla scenario där vi endast värderar Xbrane med avseende på Xlucane. Xbrane tillsammans med sin kommersialiseringspartner ser i ett base case scenario att Xlucane efter 3 år(om man kollar biosimilarpenetrationen historiskt) tar in 2 miljarder SEK i vinst årligen som delas 50/50. Om man tittar på liknande företag så ligger BV på en multipel på 10-20 ggr vinsten. STADA t.ex  värderas(ca 52 miljarder SEK) dryga 10 ggr sin vinst. Det visar vad endast Xlucane kan innebära för Xbrane i bolagsvärde när vi endast räknar med base case. STADA tycker själva att målet är väldigt konservativt visar att uppsidan är enormt stor. Endast dryga 1 miljon av 18 miljoner patienter idag får behandling. I takt med att fler blir äldre kommer siffran med antalet patienter som behöver behandling öka. Chansen att marknaden blir större än de dryga 94 miljarder i takt med att biosimilarer kommer in på marknaden.

Och självklart med alla kommande triggers:

  • Kliniskt fas3-paket klar för Spherotide - 2019H2
  • Avtal för Spherotide i Europa - 2019H2 – STADA återkommer efter sommaren 
  • Avtal för Xlucane i Kina - 2019
  • Start av Fas3 för Spherotide i Europa och Kina - 2019H2-2020H1
  • Till huvudlistan efter sommaren 2019
  • Rapportering av primära effektmålet för Xlucane Maj 2020

Så lär vi få se andra kurser när allt detta sjunker in.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?