Post entry

ZICCUM – EN GAME CHANGER!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

ZICCUM – EN GAME CHANGER!

Introduktion

Ziccum har genom sin patenterad top-of-the-line teknologi Laminarpace målsättningen att utveckla nya beredningar av biologiska läkemedel.

Genom att utveckla torra beredningsformer av produkter som i nuläget enbart finns i vätskeform kan Ziccum öppna upp nya marknader och skapa nya patent.

Torr form eftersträvas i princip alltid vid utveckling av nya läkemedel. Fördelarna med torr form (tabletter, pulver etc.) är många. Det ökar produktens stabilitet och därmed livslängd, det underlättar hela transportkedjan från fabrik till patient, det möjliggör distribution av läkemedel till nya platser där t.ex. kyl och frysförvaring är en stor utmaning. Detta medför att patienter som behandlar sig själva i sina hem kan få tillgång till säkrare och effektivare läkemedel.

För traditionella läkemedel, eller småmolekyler, utgör torra beredningsformer mer än 95% av alla produkter på världsmarknaden. Motsvarande siffra för biologiska läkemedel, t.ex. vacciner, antikroppar, peptider och proteiner är knappt 20%. Detta beror till stor del på de biologiska preparatens känslighet mot extrema temperaturer och fysiska påfrestningar, vilket i sin tur utesluter användning av traditionella torkningsmetoder som antingen baseras på höga eller låga temperaturer och i många fall leder till tuffa fysiska påfrestningar på molekylerna.

Ziccum är, genom LaminarPace, det enda bolaget i världen som kan erbjuda skonsam torkning av biologiska läkemedel i rumstemperatur.

Detta öppnar upp möjligheten för att utveckla och patentera nya beredningsformer av biologiska läkemedel och erbjuda bättre stabilitet, längre hållbarhet och enklare förvarings- och transportkrav. Detta ger en konkurrensfördel, kostnadsbesparing och möjlighet att adressera fler och större marknader.

Marknad

2017 utgjorde biologiska läkemedel en tredjedel av den totala försäljningen av läkemedel globalt, motsvarande 208 miljarder dollar. 2024 beräknas denna siffra ha ökat till 380 miljarder dollar eller 38% av den globala läkemedelsförsäljningen.

Marknadsföring och samarbeten

Ziccum jobbar hårt med att skapa ett intresse för sin produkt och en del av strategin är att kommunicera med diverse NGOs (Non-Governmental Organizations). Bland dessa som Ziccum redan har en dialog med finner vi stora aktörer så som WHO, Bill & Melinda Gates foundation, Unicef och Clinton Health Access Initiative. Ziccum har även skrivit ett NDA med PATH!

Ziccums potentiella roll under rådanade Corona-tider

2019-12-19 anlitades universitet i Frankrike (Unité des Virus Émergents) för att stärka bolagets IP-portfölj. Universitet har Ziccums maskin på sitt lab och labbet är godkänt för att arbeta med coronavirus. En diskussion förs nu med universitet och förhoppningen är att arbeta med corona och till sommaren vara förberedda att använda LaminarPace för ett coronavaccin.

Finanser

Från Q1 rapporten kunde man utläsa att bolaget har likvida medel på 11 miljoner sek. Emissionslikvid avseende teckningsoptioner uppgick till cirka 13,9 MSEK som tillfördes bolaget under januari månad 2020.

Triggers 2020

  • Ingå minst ett första licensavtal avseende ett eller flera vacciner.
  • Lämna in minst en ny patentansökan på temperaturstabil formulering av ett vaccin.
  • Uppgradera Laminarpace och anpassa till industriell produktion av vacciner.
  • Svar på patentansökan Januari 2019 innan sommaren 2020.
  • Samarbeten kring Coronavaccin
  • Löpande information kring coronavaccin-projekt i Marsielle, Frankrike.
  • Uppdatering kring Bill Gates samarbete
  • Bidrag gällande produktionstekniker för  framtagning av Coronavaccin
  • Projektuppdateringar
  • Nya avtal med NGO (Non Goverment Organization)
  • Bioekvivalensstudie i labmiljö 

En ansats till värdering påvisar hög potential

Fokus just nu ligger på det samarbete kring ett vaccin mot mässling och röda hund (MR) som kommunicerades 26 mars 2020. 

Detta är första gången Ziccum går in i en industriell miljö hos en tillverkare av vaccin, i jämförelse med att tidigare i laboratoriemiljö undersökt teknologins möjligheter.

Skulle Ziccum lyckas att licensera ut sin teknologi för produktion av MR-vaccin så är potentialen hög.

Erik Penser menar att en eventuell framgång för Ziccum, där de med sin teknologi får ut ett MR-vaccin till marknaden tillsammans med en partner, skulle innebära en flerdubbling av aktiekursen.

Erik Penser identifierar en stor spread mellan Bear och Bull Case, men hög ackumulerad riktkurs om projekten kommer i mål.

Om man tar det lägsta värdet och det högsta för ett Bull-Bear scenario och räknar med att base ligger i mitten av de båda så får man följande riktkurser:

  • Mässling/Röda hund – värde per aktie i Ziccum för projektet: Bear: 26 kr / aktie. Bull 140 kr / aktie. Base case blir då med Pensers antagande ca 83 kr per aktie. Detta låter rätt högt och borde kanske justeras ned något av försiktighetsskäl
  • Vanlig säsongsinfluensa är en vanlig sjukdom som driver stora vaccinvolymer. Här säger Erik Penser 9,5 kr som lägst och 52 kr som högst. Base case blir då runt 30 kr per aktie. Skulle något av Ziccums projekt handla om Influensavaccin så skulle alltså ytterligare 30 kr per aktie vara motiverat värde i ett Base case. 
  • Japansk Encefalit är en annan otäck sjukdom. Där har Erik Penser Bank AB antagit värden mellan 2,2 kr per aktie och 9,6 kr per aktie. Base Case ligger då på ca 6 kr per aktie. 
  • Gula Febern är det sista vaccinet Penser undersökt och där är rangen 6,5 till 38 kr. Ett Base Case skulle då vara 22 kr per aktie.

 Summerar man ovan siffror får vi följande riktkurser:

  • Bear – 43 kr
  • Base – 140 kr

Erik Penser ser vidare att Ziccum är ett uppköpscase, där det är fullt rimligt att något av de större läkemedelsbolagen skulle kunna se Ziccum som en uppköpskandidat.

Potentialen i Ziccum är stor men som med all med- och biotech så är det hög risk kopplat till eventuellt lyckade affärer.

Referenser

https://ziccum.com/

https://www.youtube.com/watch?v=aF8KOnN1D50

https://podcasts.nu/avsnitt/penserpodden/avsnitt-36-snart-kommer-anglarna-att-landa

https://links.penser.se/f/a/zicc_20200420.pdf

https://links.penser.se/f/a/zicc_20191111.pdf

https://links.penser.se/f/a/zicc_20191021.pdf

http://ziccum.com/wp-content/uploads/2018/09/ziccum_memorandum_2018_final.pdf

https://mb.cision.com/Main/17483/3088719/1230131.pdf

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2020/04/17/ziccum-ab-ziccum-ab-delarsrapport-q1-2020.html

Disclaimer: Detta är ingen köp- eller säljrekommendation. Jag råder alla att kontrollera de uppgifter jag framför.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?