BEIA B

Beijer Alma

News article

Print

BÖRSEN: VINSTHEMTAGNINGAR EFTER GREKLANDSAVTAL, OMXS30 -0,5%

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen backade på tisdagen efter den senaste tidens uppgångar, trots att den hett emotsedda uppgörelsen om ett nytt stödpaket till Grekland av allt att döma fallit på plats.
"Ibland är resan bättre än ...

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen backade på tisdagen efter den senaste tidens uppgångar, trots att den hett emotsedda uppgörelsen om ett nytt stödpaket till Grekland av allt att döma fallit på plats.
"Ibland är resan bättre än ankomsten. Det fanns förväntningar om att ett avtal skulle uppnås, och nu börjar marknaden inse att de positiva effekterna kanske inte materialiseras. Det här är bara ett blad som vänts, och det finns fler obesvarade frågor", kommenterade en strateg på Commerzbank uppgörelsen.
Vid stängning var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 1.106,4. Omsättningen var 12,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till drygt 17 miljarder. 
Det grekiska stödprogrammet uppgår totalt till 130 miljarder euro till och med 2014. För detta har Grekland gått med på en lång rad åtgärder avseende budgetkonsolidering och strukturreformer. Financial Times har dock tagit del av en "strikt konfidentiell" rapport om Greklands skuldutsikter som talar för att stödpaketet för Grekland inte är tillräckligt stort. 
"Det finns en fruktan att Grekland i framtiden kommer att tvingas begära mer pengar, eller inställa betalningarna. En av dessa utgångar är oundviklig", summerade Commerzbanks strateg sin syn på avtalet.
Den negativa stämningen drabbade framför allt verkstadsbolagen, som tappade mark över hela linjen. Trelleborg B dalade 2,0 procent och Sandvik gick ned 1,8 procent till 104:70 kronor, medan ABB, som fått sänkta rekommendationer av Morgan Stanley och Cheuvreux, stängde 1,0 procent lägre.
Electrolux B var också en av de största förlorarna inom OMXS30 med en nedgång på 1,7 procent till 146:00 kronor.
Oljebolagen föll tillbaka runt om Europa efter måndagens uppgångar och även i Stockholm backade sektorn. Lundin Petroleum föll 3,0 procent till 156:40 kronor och Alliance Oil 1,3 procent till 84:90 kronor.
I den andra änden av index återfanns Securitas, som adderade till den senaste tidens uppgång och steg 2,2 procent till 63:60 kronor.
Även SCA gick starkt med hjälp av en återupptagen köprekommendation från Handelsbanken. Riktkursen höjdes samtidigt med 15 kronor till 140 kronor. SCA B steg 1,0 procent.
Bland de mindre företagen märktes Beijer Alma, som backade 3,1 procent efter att ha redovisat ett resultat per aktie om 2:33 kronor (2:11). Årets första kvartal väntas av bolagsledningen bli svagare än motsvarande kvartal 2011. 
Ännu tyngre var det för Fenix Outdoor, som tappade 6,0 procent sedan rörelseresultatet för det fjärde kvartalet mer än halverats jämfört med samma kvartal i fjol.
Dannemora Mineral fortsatte upp, för dagen med 6,6 procent. Därmed har aktien stigit med omkring 30 procent på tre handelsdagar. Bolaget meddelade att det bedömer att återstående kapitalbehov för att finansiera Dannemora järnmalmsgruva fram till positivt kassaflöde är cirka 100 miljoner kronor.
"Dannemoras investeringsprojekt har löpt på utan störningar eller kostnadsöverdrag", meddelade bolaget och spår att ett positivt kassaflöde bör kunna uppnås "snabbt".