CANTA

Cantargia

News article

Print

SMÅBOLAG: FORSKNINGSBOLAG VINNARE OCH SPEL BLAND FÖRLORARNA

STOCKHOLM (Direkt) Med avbrott för Kristi himmelfärdsdag har börsveckan inneburit en och en halv dag mindre handel

STOCKHOLM (Direkt) Med avbrott för Kristi himmelfärdsdag har börsveckan inneburit en och en halv dag mindre handel. Det har påverkat även de mindre bolagen där handeln var lugnare. Carnegies Micro Cap-index har gått upp med 1,6 procent

och First North 25 har gått upp med 5,4 procent.

På First North har det varit motgångar för spelbolag medan forskningsbolag inom hälsovårdssektorn setts som vinnare.

En av vinnarna är forskningsbolaget Cantargia som stigit med 10 procent i veckan och hittills i år med 118 procent. Nordea har i en uppdragsanalys tagit upp aktien för bevakning. Cantargia forskar i ett område där det finns ett stort behov av ny typ av läkemedel inom immunonkologi där kroppens eget immunförsvar aktiveras. Enligt Nordea får Cantargias forskning en ökad trovärdighet för sin antikropp CAN04 i spåren av att läkemedelsbolaget Novartis forskar kring samma område med liknande preparat, i deras Cantos-studie.

Nordea framhäver än att Cantargia är har en unik finansiell ställning då bolaget tog in drygt 230 miljoner kronor i slutet av fjolåret. Triggers i aktien anser Nordea är det kommande listbytet till Nasdaqbörsens huvudlista och resultat från en fas 1-studie.

Uppåt har det även varit för Infant Bacterial Therapeutic (IBT), som stigit med 17 procent denna vecka. Aktien är även en riktig kursraket sen starten på 2018 med en kursuppgång på 82 procent på First North. Bolaget kommer med sin rapport nästa vecka (15 maj). Bolaget har tidigare fått en köprekommendation av SEB Equities på 300 kronor, vilket medför en rejäl uppsida från dagens kurs på 187:50 kronor. Enligt analysen har IBT:s läkemedelskandidat IBP-9414, som ska förebygga nekrotiserande enterokolit (NEC) och som är ett akuttillstånd i mag-tarmkanalen hos mycket för tidigt födda, visat lovande resultat vilket kan innebära ett godkännande 2020. Även detta bolag avser byta lista till Nasdaqs huvudlista.

Bland förlorarna hittas spelbolaget Aspire Global, bolaget kom med rapport som visade en intäktsökning om 14 procent för det första kvartalet, till 18,4 miljoner euro (16,1). Andra kvartalet blir det första fullständiga kvartalet med sportspelsintäkter, vilka redan i april stod för närmare tio procent av omsättningen i B2C-segmentet. Aktien sjönk med 12 procent i veckan.

På Aktietorget sågs stora uppgångar för både Hybricon och Spectracure. För elbuss-företaget Hybricons del så handlar det om en uppgång på över 30 procent. Detta efter att bolaget tecknat ett nytt elbuss-kontrakt med Nettbuss.

En annan vinnare är forskningsbolaget Spectracure. Bolaget som tar fram en behandling mot cancer med hjälp av laser i kombination med fotoaktiva läkemedel, har klättrat 16 procent i veckan. Några nyheter har inte presenterats.