FING B

Fingerprint Cards

Blog article

Print

Se upp för nättrollen!

Denna text är skriven av Redeyes bloggforums skribent. Det är denne, och EJ Redeye, som ansvarar för inläggets innehåll. Det är således den enskilda signaturen som är ansvarig för inläggets kvalitet och trovärdighet. Läsarna av detta inlägg uppmanas att på egen hand kritiskt analysera och granska informationen.

Se upp för nättrollen och deras desinformation som gör att du tar dåliga beslut och förlorar pengar.

Grunden till en lyckad aktieaffär är att själv läsa på grundligt och ta egna beslut!

Jag har länge varit en mycket seriös skribent på många forum. Mitt mål har alltid varit att informera så mycket som möjligt och alltid hålla mig till fakta.

Detta för att jag brinner för att gräva information och jag delar gärna med mig av det jag finner.

Har det varit så att jag dragit egna slutsatser eller skrivigt ut mina teorier någonstans har jag varit noga med att vara transparant om att det är min egna uppfattning eller teori. Med en förklaring till vad jag grundar den i och varför.

 

Därför har jag ett litet naturligt agg till nättrollen som finns på alla aktieforum. Deras ända syfte är att skriva negativa saker som till stor del alltid saknar en grund att stå på.

 

Syftet med det nättrollen skriver är väldigt uppenbar!

Det går ut på att sprida osäkerhet som skapar en oro och rädsla för investerare, både små som stora. Självklart är det småsparare och nybörjare på börsen som lättast påverkas av den falska negativa informationen som nättrollen sprider. Då erfarnare investerare ofta är bättre pålästa samt har de stött på trollen tidigare och känner igen deras sätt att skriva.

Tyvärr så är trollen framgångsrika och inte allt för sällan arbetar de i grupp. De utmärker sig ofta genom barnsligt språk och att de gör personliga påhopp på de som skriver längre Seriösa inlägg med källhänvisningar. Syftet med dessa påhopp är att försöka påverka trovärdigheten hos den seriösa skrivaren eller helt enkelt få hen att sluta skriva det som motverkar nättrollets syfte.

 

Det är vanligt att många skriver att nättrollen inte har någon påverkan på en kurs men det är rätt uppenbart att de har. Du har säkert själv många gånger sätt en kurs falla pga. att någon skrivigt negativa saker och ett litet fall kan få kedjeeffekt då det ofta utlöser Stopplossordrar som i sin tur skapar ett fall som utlöser ytterligare stopplossordrar.

 

Vill det sig illa i ett sådant läge så kan det lilla nättrollet med ett litet ”oskyldigt inlägg” startat ett mindre frittfall på en kurs i ett vist papper bara för att några börjat sälja då de blivigt oroliga för sitt kapital efter det som nättrollet skrivit.

Det behövs inte många sälj om omsättningen är låg för att detta skall vara möjligt. Inte ovanligt att trollet/en själv/a säljer en större post nergående för att få fallet att börja.

 

När kedjereaktionen är igång så sitter trollet och lurar och när kursen fallit tillräckligt köper han åter på sig så mycket han kan. Sedan väntar han tills någon av de seriösa skribenterna går in och förklarar hur det egentligen ligger till. Nättrollen inväntar nu vändningen ibland sker den direkt och ibland tar det någon dag. Men resultatet är alltid det samma nättrollet fick handla på REA:n som du var med att skapa när du sålde pga. rädsla för att förlora dina pengar. Nu kan nättrollet välja att sälja på plus och sedan hittar han åter på något hyss och så börjar det hela om igen.

 

JA du gissar rätt Nättrollen är ofta amatörtraiders som tar en genväg till snabba korvören.
Därför inte allt för ovanligt att de är unga, därav det barnsliga språket, omogna påhoppen osv.

Det är en person som drömmer om snabba stora pengar på börsen men som inte orkar göra det seriösa jobbet att läsa på och göra bra affärer utan istället tar genvägen att råna dig på några ören per aktie genom att få dig att sälja för billigt.

 

Det är lättare att skriva ”rädda det som räddas kan” ”den kommer bergis sjunka mer jag köper på  xx,xkr istället” ”lika bra att vänta till sluten av veckan den kommer fortsätta dala” Denna typ av foruminlägg har du säkert sett ofta. Men du har aldrig sett någon av dessa inläggstyper med en motivering till varför de tror så. Det är för att det ofta inte finns någon anledning mer än ”VI VILL KÖPA AKTIEN BILLIGARE GE OSS REA.”

 

Det tråkiga med oss människor är även att vi mentalt har lättare att påverkas av negativa saker än positiva saker. I aktie sammanhang så blir det ju rätt uppenbart att trollen har lätt att nå framgång med sina skriverier pga. hur vi människor mentalt fungerar.

 

Följande råd har jag till dig som investerar i värdepapper

 

Gör alltid en egen ”analys” av det papper du tänker investera i.

Sälj/köp inte för att någon annan skriver att du ska göra det. Viktigt med att beslutet är ditt eget och det brukar även innebära att du blir svårare att påverka med desinformation som nättrollen skriver då du själv har bättre koll på företaget.

 

Om du ändå är en person som gillar att följa köp/sälj rekommendationer läs seriösa analyser av riktiga analytiker från exempel redeye.se och då menar jag inte användaranalyser utan analyser från redeye:s egna analytiker. Finns en rad seriösa sidor där ute. Till dessa hör inte användareforumen. Även om vi seriösa skribenter finns på de andra medierna/forumen så är vi nog rätt få, ibland känner jag mig väldigt ensam.

 

Forumen kan däremot vara en bra vägledning till att hitta informationslänkar mm. Men även dessa länkar som finns i forum bör du kontrollera om det är bra eller dåliga källor.

Finns gått om skräp informationssidor med tyvärr. Men det är inte så svårt att se skillnad på tex. Expertenkalle.com och bolagsverket.se

 

Så egentligen det jag säger är har du investerat eller tänker investera i en viss aktie och vill bilda dig en uppfattning om aktien. Gör det aldrig utifrån ett forum som tex placera.
De flesta som skriver där har en egen agenda och ett syfte med att påverka kursen.

Läs annan info först! Grunden är att börja med företagets egna hemsida samt Läs all PM historik från företaget. På hemsidan hittar man även ofta Emissionsdokument med enormt mycket information samt företagets ekonomiska rapporter. Emissionsdokumenten ger framförallt en mycket bra vägledning om man vill kontrollera om företaget nått sitt mål sedan de senast tog in kapital för att gå framåt.

Kolla hur kursen rört sig och jämför stora rörelser med Pm historiken på så sätt får du en bättre överblick över hur marknaden reagerar på nyheter i just denna aktie och hur det påverkar handel och kurs.

 

 

Goggla

Leta övrig information läs så mycket som möjligt men kolla gärna tillförlitligheten i de sidor du läser. Använd inte sidor som expertenkalle.com utan se till att informationen du hittar går att lita på.

 

Mejla

Mejla direkt till företaget och fråga saker du tycker är oklart eller saker du vill veta mer om.
Självklart får de inte ge dig information som inte nått marknaden ännu. Men Ibland missar man att saker redan släppts eller så kan det vara så att de förklara en detaljfråga som du har så att den i den nya formuleringen blir för dig glasklar och inte lika luddig som när den stod i ett PM. Det går ibland även att utläsa mycket mellan raderna i det någon skriver så ibland är informationen guld värd.

 

Personligen brukar jag maila flera personer på ett företag för att jämföra svaren så att jag kan utläsa mer mellan raderna.

 

Jag kan nog inte i ord beskriva hur många gånger det hjälpt mig att ta bättre beslut då jag fått en del information förtydligad för mig.

 

Ett exempel som jag bland annat gjort offentligt på redeye.se är ett mail från delta minerals.

Det exemplet finner du här. http://www.redeye.se/aktiebloggen/delta-minerals/jag-stallde-fragan-men-delar-med-mig-av-svaret-delta-minerals

 

Håll dig fortsatt uppdaterad

Prenumerera på nyhetsbrev och PM från företaget de flesta företagen har sådan tjänst som man kan anmäla sig till på deras hemsida.

 

Kolla upp företaget
Betalningsanmärkningar

Innehav av f skatt

Mm mm.

 

Gör du allt grundligt en gång kommer du troligtvis få en mycket bra koll på företaget och vart det är på väg och vad värdet går mot. På så vis kommer det vara svårt för nättrollen att påverka just dig! Då det är lätt att fortsätta hålla sig själv uppdaterad när man väl har grundkollen på ett företag.

 

Lycka till i aktieskogen.