FING B

Fingerprint Cards

News article

Print

BIOMETRI: SYNAPTICS NATURAL ID MED I ÄNNU EN HUAWEI-MOBIL (NY)


(Tillägg: från stycke åtta)STOCKHOLM (Direkt) Fingerprint Cards amerikanska konkurrent Synaptics har sin sensor Natural ID med i Fingerprints storkund Huaweis nya smartphone Changxiang 6S.Det meddelar Synaptics, två och en halv månad efter att ...

(Tillägg: från stycke åtta)

STOCKHOLM (Direkt) Fingerprint Cards amerikanska konkurrent Synaptics har sin sensor Natural ID med i Fingerprints storkund Huaweis nya smartphone Changxiang 6S.

Det meddelar Synaptics, två och en halv månad efter att ha meddelat att sensorn i fråga även används i Huaweis smartphone Honor 6X tillsammans med Fingerprint Cards-sensorn FPC 1025.

I onsdagens pressmeddelande nämner Synaptics att man förutom Natural ID levererar vad man kallar "Touchview TDDI", en teknologi för bildskärmshantering, till Chiangxiang-mobilen.

Enligt Synaptics är telefonen branschens första exempel på så kallat triple-play, där fingeravtryckssensorn kombineras med touchkontroll och bildskärmsdrivrutin.

Enligt vad Fingerprint Cards meddelade på sin kapitalmarknadsdag den 8 december, där Huaweis Sverigechef var gästtalare, är Huawei den av bolagets kunder som har högst andel av smartphonemarknaden.

Fingerprint Cards styrelseledamot och tidigare ordförande Urban Fagerstedt är enligt bolagets hemsida R&D-chef vid Huawei Technologies Sweden. I november 2015, i samband med att han sålde aktier i Fingerprint-ägarbolaget Sunfloro till förra vd:n Johan Carlström, sade han dock till Svenska Dagbladet att han ämnade dra ned på sin anställning.

När Nyhetsbyrån Direkt söker honom på onsdagen för en kommentar till att Huawei ånyo har valt Synaptics-sensorer uppger den svenska Huawei-växeln att han arbetar där på tisdagar och torsdagar, men annars mestadels befinner sig i England (på en för växeltelefonisten okänd befattning).

Urban Fagerstedt uppger sedan till Nyhetsbyrån Direkt att han alltjämt är R&D-chef på svenska Huawei Technologies. Han påpekar dock att den svenska verksamheten enbart utgörs av mobilnät och att hans befattning därför inte innebär någon som helst insyn i mobiltelefonproduktionen. Han har heller inga kommentarer till Huaweis val av konkurrenten som sensorleverantör, utan hänvisar till vd/styrelseordförande.

Beträffande planerna på att trappa ned säger han att dessa har fortskridit just genom att han enbart arbetar sagda två dagar per vecka vid Huawei i Sverige, och därutöver är verksam som professionell styrelseledamot i olika bolag samt distansarbetar från England.

Angående onsdagens uppgifter i Dagens Industri om att Johan Carlström skulle ha köpt aktier i Sunfloro av antingen Urban Fagerstedt eller någon annan under november 2015 till juni 2016 bekräftar Urban Fagerstedt att "jag har sålt en skvätt efter det" (november 2015).

Hur mycket vill han dock inte gå in på. Att det inte anmälts till Finansinspektionen beror, säger han, på att hans ägande i Sunfloro numera är så litet att någon anmälningsplikt inte föreligger.Diagram: marknadsandel bland smartphones, 3 kv 2016.


image

Källa: Fingerprints kapitalmarknadsdagspresentation, sid 39. https://corporate.fingerprints.com/wp-content/uploads/2016/12/Fingerprints-Capital-Markets-Day-2016.pdf (nedladdningsbar pdf-fil)