LAGR B

Lagercrantz Group

Research note

Print

Lagercrantz: stort förvärv i Danmark

Lagercrantz köper danska Nikodan Conveyor Systems med en omsättning motsvarande drygt 150 MSEK och en rörelsemarginal omkring 20 procent.

Nikodan utvecklar och tillverkar transportbandlösning för kunder inom en rad olika tillverkande industrier. Bolaget har sin bas i Danmark men verkar ha ett relativt internationellt försäljningsnätverk. Lönsamheten har varit stabil och under det senaste räkenskapsåret riktigt god. Enligt årsbokslutet som slutade i september 2015 var resultatet före skatt 27 MDKK. Med omkring 150 MSEK i försäljning bör rörelsemarginalen med andra ord ha varit cirka 20 procent.

Lagercrantz har förvärvat 80 procent av aktierna med option att köpa återstående 20 procent av ledningen som arbetar vidare i bolaget. Detta är, enligt vår efterforskning, Lagercrantz tredje största bolagsförvärv hittills. De två som varit större är Elpress och Cue Dee. Elpress köptes för många år sedan medan Cue Dee köptes tidigare i år. Vi tror att Lagercrantz generellt sett tittar mer på lite större bolag nuförtiden, med tanke på att de själva har vuxit och inte har obegränsade managementresurser. 

Download our latest Research Report from 2017-10-27

Download full report icon-download