NOKIA

Nokia Oyj

News article

Print

BÖRSEN: EUROPATERMINER INDIKERAR SVAG BÖRSSTART

STOCKHOLM (Direkt) En svag start på börsveckan ligger i korten enligt de ledande europaterminerna. I New York stängde Dow Jones på oförändrad nivå på fredagen och i Asien har indexen överlag tagit ett steg tillbaka tidig måndag svensk tid, ...

STOCKHOLM (Direkt) En svag start på börsveckan ligger i korten enligt de ledande europaterminerna. I New York stängde Dow Jones på oförändrad nivå på fredagen och i Asien har indexen överlag tagit ett steg tillbaka tidig måndag svensk tid, bland annat på inflationsoro i spåren av höga oljepriser.
"Ju högre oljepriset stiger desto mer bromsar konsumenterna, vilket är oroande. Europa har fortfarande ett arbete att göra i termer av den stora räddningsaktionen och det ser ut att vara en del saker olika parter inte kan komma överens om. Det tynger marknaden för närvarande", sade Matt Riordan, förvaltare på Paradice Investment Management, till Bloomberg News.
En halvtimme före öppning var Euro Stoxx-terminen 0,5 procent lägre och CAC-terminen backade 0,6 procent. DAX och FTSE-motsvarigheterna var ned 0,6 samt 0,4 procent. 
I Barcelona har telekommässan Mobile World Congress dragit igång. Ericsson presenterade på söndagen flera nya produkter inför starten av mässan och håller samtidigt som Nokia presskonferens med start 08.30 på måndagen.
Nokia sade bland annat att Lumia nu är tillgänglig hos fler än 50 operatörer och att försäljningen av modellen i USA överstigit förväntningarna.
SCA presenterade på lördagen att bolaget lagt ett bindande bud på den Taiwanbaserade hygienkoncernen Everbeauty. Köpeskillingen uppgår till cirka 1,9 miljarder kronor, på skuldfri bas.
"Om affären förverkligas stärks SCA:s positioner avsevärt i Asien, som är en av koncernens prioriterade tillväxtmarknader", skriver SCA.
Från Eniro kom beskedet att bolaget inte fullföljer det tidigare aviserade förvärvet av 118 800.
Barclays har återupptagit bevakningen av de nordiska bankerna med rekommendationen övervikt för Nordea och jämvikt för Handelsbanken.
Nomura har höjt riktkursen för Swedish Match till 270 kronor, från 261 kronor, med upprepad köprekommendation.
En bra vinsttrend, aggressiva expansionsplaner och hög
direktavkastning gör att Dagens Industri välj att trotsa nuvarande byggkonjunktur och rekommendera köp av NCC-aktien.
"Trots en stark kursutveckling i år är värderingen attraktiv", heter det i analysen i måndagens tidning.
Börsveckan rekommenderar köp av Sagax och sälj av NSP i sitt senaste nummer. För Fenix, Rejlers och Wise upprepas tidigare köprekommendationer.
På dagens makroagenda säljer bland annat Italien statsskuldsväxlar och Belgien statsobligationer. Från USA väntas kontrakterade husköp för januari klockan 16.00.
Vid stängning i fredags var Dow Jones i stort oförändrad till noteringen 12.982. S&P 500-indexet var samtidigt upp 0,2 procent, liksom Nasdaq Composite.