TEL2 B

Tele2

News article

Print

TELE2: UTDELNING OCH RYSKA UTSIKTER OSÄKRA KORT - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Direkt) En av huvudfrågorna inför Tele2:s bokslut är om operatören ger någon extra utdelning och i så fall hur stor den blir. Det tillsammans med prognoserna för de olika regionerna 2012, framförallt Ryssland, kommer att sätta ...

STOCKHOLM (Direkt) En av huvudfrågorna inför Tele2:s bokslut är om operatören ger någon extra utdelning och i så fall hur stor den blir. Det tillsammans med prognoserna för de olika regionerna 2012, framförallt Ryssland, kommer att sätta tonen, menar analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.
"Risken är att det inte blir någon stor extra utdelning, som marknaden räknar med", flaggar Pareto Öhmans analytiker Helena Nordman-Knutson för.    
"Vad vågar de göra med balansräkningen? Jag har svårt att se att de skulle strunta i en extra utdelning, de har ordnat långsiktig finansiering. Det skulle vara om de har planerat något förvärv i format, eller vill gå in på mobilsidan i Holland. Men det är riktiga långskott. Jag är övertygad om att det kommer någon form av extra utdelning", säger Lars Söderfjell, analytiker vid Ålandsbanken.
I snitt räknar analytikerna med att Tele2 föreslår en total utdelning på 13:93 kronor per aktie (27:00), varav 6:11 kronor i ordinarie (6:00) och en extra utdelning på 7:81 kronor (21:00). 
Det framgår av SME Direkts sammanställning av 13 analytikers estimat, som på den totala utdelningen sträcker sig mellan 10 och 17 kronor.
Morgan Stanley tror på en total utdelning på 16:50 kronor och tycker att det är ett bra läge att gå in i Tele2. 
"Aktien har fallit tillbaka något från den relativt höga nivån i september, vilket gör värderingen mer attraktiv. Avtagande kundtillväxten under fjärde kvartalet i Ryssland är nu väl diskonterat", skriver Morgan Stanley i en analys.
Med två skrala månader i ryggen tvingades Tele2 i december sänka prognosen för kundbasen i Ryssland från 20,6-20,7 miljoner abonnenter, från tidigare 21 miljoner, i slutet av 2011. Det sätter extra fokus på prognosen för 2012.    
"För Ryssland tror vi att Tele2 kommer att guida för en lägre abonnenttillväxt, 1 miljon totalt för 2012, och fortsatt stark ebitda-marginal på 39-41 procent", skriver DNB Markets i en analys. 
Morgan Stanley anser dock att konsensus fortfarande är för optimistiskt kring utsikterna i Ryssland på medellång sikt. Analyshuset tror istället att Tele2:s prognoser för Kazakstan och Norge kan överraska positivt. 
Medan Sverigemarknaden väntas ha utvecklats bra fjärde kvartalet, påpekar analytikerna att Tele2 också har drabbats i priskriget på den norska marknaden. 
Tele2:s försäljning fjärde kvartalet väntas ha ökat med 7,4 procent till 10,9 miljarder kronor, jämfört med fjärde kvartalet 2010. 
Ett ebitda-resultat på 2.758 miljoner kronor förväntas, med en marginal på 25,4 procent (24,6), enligt SME Direkts sammanställning av 14 analytikers prognoser.
Rapporten presenteras tisdagen den 7 februari klockan 7.00. En telefonkonferens hålls klockan 10.00 samma dag.