TEL2 B

Tele2

News article

Print

BÖRSEN: GLOBAL BÖRSUPPGÅNG AVSTANNAR, OMXS30 -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen handlades på fredagsförmiddagen i likhet med indexen för de större europeiska handelsplatserna i ett smalt band runt nollstrecket. Därmed bröts åtminstone tillfälligt de senaste två dygnens globala ...

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen handlades på fredagsförmiddagen i likhet med indexen för de större europeiska handelsplatserna i ett smalt band runt nollstrecket. Därmed bröts åtminstone tillfälligt de senaste två dygnens globala uppgångar, trots en hög anslutningsgrad till det grekiska skuldbytesprogrammet och lägre inflationstal än väntat från Kina.
Electrolux återfanns i toppen av storbolagsindex efter en rekommendationshöjning, medan teleoperatörerna höll till nära botten av index. 
Vid 10.30-tiden noterades OMXS30 0,1 procent ned till noteringen 1.090. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 2,1 miljarder kronor, medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 2,9 miljarder.
Tyska DAX steg 0,4 procent och franska CAC 40 ökade 0,1 procent. 
Det grekiska finansdepartementet meddelade på morgonen att obligationsinnehavare med 85,8 procent av landets statsobligationer sagt ja till det föreslagna skuldbytet. Beskedet är i nivå med de rykten som cirkulerade på torsdagen. 
Från Kina meddelades att konsumentprisindex för februari ökade med 3,2 procent, något under väntade 3,4 procent och klart lägre än januarisiffran på 4,5 procent. Data för industriproduktion och detaljhandelsförsäljning understeg dock förväntningarna.
Electrolux steg 1,0 procent till 145:30 kronor. DNB Markets har höjt sin rekommendation för bolaget till köp, från behåll. Samtidigt ökas riktkursen med 35 kronor till 165 kronor.
Strax bakom vitvarutillverkaren återfanns Volvo och Scania, som steg 0,5 procent respektive 0,3 procent.
Banksektorn gick starkt på kontinenten efter Greklandsuppgörelsen, men i Stockholm handlades de fyra stora ungefär som index. Nordea var upp 0,1 procent, medan SEB A backade 0,3 procent utan dramatik.
Bland telekombolagen utmärkte sig Ericsson med en uppgång på 0,7 procent. Bolaget kommer enligt Bloomberg News att minska sin nordamerikanska personalstyrka med 10 procent, som en del av en normal process.
Byggaktien Peab steg 1,4 procent till 36:33 kronor. Bolaget har fått en order på 150 miljoner kronor.
Teliasonera och Tele2 backade båda, mot bakgrund av det priskrig som brutit ut på den svenska mobiltelefonimarknaden. Teliasonera gick ned 0,9 procent och Tele2 B 0,4 procent.
Läkemedelsutvecklaren Oasmia rasade drygt 31 procent till 6:30 kronor. Bolaget meddelade på fredagsmorgonen att det har dragit tillbaka sin europeiska ansökan om godkännande av hundcancerpreparatet Paccal Vet. En ny ansökan ska lämnas in tillsammans med kompletterande information, sedan den europeiska läkemedelsmyndigheten uttryckt tveksamhet inför balansen mellan risk och nytta av substansen.
Den svenska industriproduktionen steg 3,6 procent i januari jämfört med månaden före, enligt säsongsrensad statistik från SCB. Jämfört med samma månad föregående år steg industriproduktionen 2,1 procent. 
På dagens makroagenda återstår från USA statistik förhandelsbalansen för januari samt sysselsättningen för februari klockan 14.30. Grossistlager väntas klockan 16.00.