VERI

Verisec

Research note

Print

Verisec: Viktig pusselbit på plats

Idag meddelade Verisec att bolaget inlett ett samarbete med Tieto kring e-legitimation för offentlig sektor. Samarbetet är ett naturligt steg för bolaget för att säkerställa integrationen för dess nya e-legitimation som skall rulla ut under våren för att sedan stå klar efter sommaren hos de 2000 olika ATG-ombuden. Den nya tjänsten som går under namnet Freja e-ID är en vidareutveckling av Verisec’s befintliga produkt Freja ID och väntas vara bolagets stora tillväxtdrivare i Sverige de kommande åren.

Redan i oktober 2016 gick Verisec ut med ett pressmeddelande där Kammarkollegiet (Statens inköpscentral) hade godkänt Verisec som underleverantör till Tieto, vilket möjliggjorde enkla upphandlingar för statliga myndigheter, kommuner och landsting. Verisec hade sedan tidigare ett gott samarbete med Tieto inom flera olika kundkategorier.

Samarbetet med Tieto med ATG som kund, uppfyller de krav för legitimationskontroll som staten ställer via E-legitimationsnämnden. Detta bör i sin tur öka sannolikheten för bolaget avsevärt att inom en inte alltför avlägsen framtid bli certifierade av E-legitimationsnämnden. En certifiering skulle öppna upp dörrarna för flera bolag och organisationer att koppla upp sig och använda Verisec’s lösning för digital identifiering. En särskilt trolig kund till en början blir statliga myndigheter. Tjänsten kan ses som ett substitut till det välkända Bank-ID som används flitigt som identifiering runtom i landet. Betalningsmodellen kommer olikt Bank-ID som tar betalt av kunden för varje transaktion istället ha en månads eller kvartalsavgift. Sverige har i och med den kommande lanseringen av Freja e-ID blivit den geografiska marknad som Redeye ser störst tillväxtpotential i kommande år. 

Download our latest Research Report from 2018-08-30

Download full report icon-download