VERI

Verisec

Press release

Print

Verisec sluter avtal med CGI Group Inc som öppnar upp sin IdP-tjänst för e-legitimationen Freja eID+

IT-säkerhetsföretaget Verisec, som ligger bakom den mobila e-legitimationstjänsten Freja eID, sluter avtal med CGI - den femte största oberoende leverantören av tjänster inom IT och affärsprocesser i världen. Avtalet skapar förutsättningar för att Freja eID+ ska kunna användas hos de kunder och Service Providers som är anslutna till CGIs IdP-tjänst.

Freja eID är ett ekosystem för betrodda digitala identiteter. Tjänsten erbjuder två nivåer av tillit, en basnivå där användaren gör en självregistrering och en plusnivå med en högre tillit där användaren bekräftar sin identitet genom en fysisk identitetskontroll. Denna högre nivå - Freja eID+ - är godkänd av statliga E-legitimationsnämnden för kvalitetsmärket Svensk e-legitimation. CGI:s IdP-tjänst accepterar enbart svenska e-legitimationer från utgivare som har statlig form av tillit eller från utgivare av kvalificerade certifikat registrerade hos PTS (Post- och telestyrelsen).
I och med avtalet mellan Verisec och CGI kommer alltså inloggning att kunna ske med Freja eID+ via CGI:s IdP-tjänst. Freja eID+ är en mobil svensk e-legitimation som kontrolleras av användaren för att logga in, skriva under och kommunicera säkert i den digitala världen. Istället för lösenord bekräftas inloggningar och transaktioner med hjälp av fingeravtryck eller PIN-kod i Freja eID-appen, en app med fokus på användarupplevelsen. Exempelvis kan användare av Freja eID+ alltid se sin användarhistorik i Freja eID:s Mina Sidor. På så vis kan man kontrollera att inga oegentligheter har skett med e-legitimationen. I Mina Sidor kan användaren också välja att stänga av åtkomsten till vissa tjänster, vilket ger ökad trygghet. Freja eID+ ger även användaren ett gratis ID-skydd som varnar ifall någon ändrar dennes folkbokföringsadress, vilket är ett vanligt förekommande första steg vid ID-stöld.

Johan Henrikson, VD Verisec kommenterar:
"Avtalet med CGI gör att alla de kunder och Service Providers som är anslutna till CGI:s Idp-tjänst kan erbjuda sina kunder en funktionell och säker e-legitimationstjänst som är kostnadsfri för slutanvändaren. För användare av Freja eID+ innebär detta givetvis tillgång till fler värdefulla tjänster som ökar användbarheten."

Patrik Bergström, Director Business Development - DDS, CGI kommenterar:
"Det händer mycket inom digitalisering i samhället och området med nya e-legitimationer är ett som vi tycker är viktigt och väldigt intressant. Vi arbetar hela tiden för att stödja våra kunder inom digitalisering och genom detta avtal med Freja eID fortsätter vi att göra det enkelt för våra kunder att erbjuda alla relevanta e-legitimationer i sina e-tjänster."
För mer information, vänligen kontakta:
Johan Henrikson, VD Verisec AB
Mobil: +46 733 45 89 02
Epost: johan.henrikson@verisec.com
Om CGI
CGI Group Inc grundades 1976 och är den femte största oberoende leverantören av tjänster inom IT och affärsprocesser i världen. Med cirka 73 000 medarbetare på kontor och globala leveranscenters i Amerika, Europa och Asien erbjuder CGI tusentals globala kunder en heltäckande tjänsteportfölj med avancerade konsulttjänster inom IT och affärsprocesser, systemintegration, applikationsutveckling och underhåll, drift och hantering av infrastruktur samt ett brett sortiment av patenterade lösningar. För mer information, se www.cgi.se