BioArctic: Lecanemab i tydlig ledning

Research Note

2022-09-29

08:45

Redeye återkommer med sin syn på BioArctic efter de transformativa och tydligt positiva fas III-resultaten med Lecanemab i tidig Alzheimers sjukdom som presenterades under gårdagen. Vi höjer vårt base case till SEK 360 (220) per aktie och konstaterar att caset i BioArctic nu har betydligt mindre risk och är i absolut framkant vad gäller sjukdomsmodifierande behandling för tidig Alzheimers sjukdom. Det är mycket spännande tider.

FT

EL

Fredrik Thor

Ethel Luvall

Igår natt annonserade BioArctic topline-data från partnern Eisais konfirmerande fas III-studie ”Clarity AD” (n=1795) med Lecanemab i tidig Alzheimers och som vi skrev i vår initiala note (länk) så är vi mycket positiva till resultaten, som enligt oss är tydliga och klara och i princip helt i linje med vad vi i vår senaste update (länk) innan topline-data definierade som ett positivt utfall. Vi har hunnit smälta resultaten och konstaterar återigen att resultaten är väldigt bra vilket gör att vi tycker att Lecanemab är ordentligt nedriskat och i absolut framkant vad gäller sjukdomsmodifierande behandling för tidig Alzheimers sjukdom. Tidiga reaktioner från forskare och experter (exempelvis på Alzforum och Science Media Headlines) har varit väldigt positiva anser vi och det råder inget tvivel om att Lecanemab åter skapat hopp inom alzheimersvärlden. En summering av topline-resultaten från ”Clarity AD”:

  • En klinisk effekt i det primära utfallsmåttet (CDR-SB) som är i linje och till och med högre än den föregående fas IIb-studien, och visar att Lecanemab reducerar försämringstakten av tidig Alzheimers sjukdom med 27% (-0.45 på skalan) jämfört med placebo efter 18 månader. Vidare är den statistiska precisionen mycket hög och klart statistiskt signifikant med ett sk. p-värde på p=0.00005, vilket ska jämföras med den vanligaste gränsen för signifikans på <0.05 (5%). Vidare rapporterar BioArctic att en precis och statistiskt signifikant behandlingseffekt (p<0.01) kunde visas redan efter 6 månader, och Eisai har under natten även bekräftat att den kliniska effekten jämfört med placebo ökat över tid och att den största effekten uppnåtts efter 18 månader.
  • Vidare rapporterar BioArctic att alla viktiga sekundära mål uppnådde tydlig statisk signifikans (p<0.01), inklusive amyloid-PET, ADAS-COG14, ADCOMS och ADCS MCI-ADL. Gällande säkerhetsprofil så var incidensen av ARIA-E, en förekommande biverkan, 12,5% (1.7% i placebo) där den symtomatiska frekvensen var 2.8%. Det är något högre än fas IIb-studien (ca 10%), men enligt oss i linje med förväntan då Clarity AD inkluderar en mer heterogen patientpopulation vad gäller exempelvis komorbiditet och etnicitet. Vi drar en liknande slutsats gällande ARIA-H, som var på 17% jämfört med 8,7% i placebogruppen. Vi konstaterar fortsatt att Lecanemabs säkerhetsprofil är tydligt bättre än konkurrerande antikroppar, inklusive det villkorade godkända läkemedlet Aduhelm.

Vi ser det som mycket sannolikt att resultaten från ”Clarity AD” räcker som bekräftande studie – dvs grund för fullt godkännande – givet de positiva och robusta resultaten som presenterades igår.  Vidare ser vi det fortsatt som mycket troligt att Lecanemab får villkorat godkännande (en separat process) nu senaste på PDUFA-datumet den 6 januari. Viktigt nu kommer vara analysen av den fulla datan, som delvis kommer presenteras i samband med konferensen CTAD i nov/dec. Framför allt ser vi det som viktigt att helhetsbilden håller för sk. känslighetsanalyser, inklusive att Lecanemab har en tydlig och jämn effekt- och säkerhetsprofil i olika subgrupper, inklusive APOE4-bärare (som i vissa studier haft högre frekvens ARIA-E), samt uppdelat på etnicitet, komorbiditeter och sjukdomsprogression. Vidare ser vi det som viktigt att den tydliga kliniska effekten bekräftas i de sekundära måtten (amyloid-PET, ADAS-COG14, ADCOMS och ADCS MCI-ADL), som enligt gårdagens release ska vara statistisk signifikanta – vilket vi ser som mycket troligen också för att flera av måtten starkt korrelerar med CDR-SB.

Vi tolkar det också som att biomarkörsdata kommer presenteras vilket kommer vara viktigt för att ytterligare stärka den vetenskapliga rationalen samt för den regulatoriska processen. Överlag ser vi inte den fulla analysen som en stor risk då vi tycker att informationen som släpps är genomgående och tydlig, men vi tror att grundligare analys och deltagandet på konferensen kommer stärka synen på resultaten hos det vetenskapliga community ytterligare. Vidare kommer de regulatoriska myndigheterna ta hela datapaketet i akt.

Den återstående risken/utmaningen för Lecanemab ser vi kommer vara processen relaterad till regulatorisk godkännande och ersättning. Lecanemab, till skillnad från Aduhelm, är det första läkemedlet som i en konfirmerande studie visat en robust och statistiskt signifikant klinisk effekt i tidig Alzheimers sjukdom vilket vi tror kommer inleda en mer initierad debatt bland regulatoriska myndigheter och policyprofessionella gällande klinisk meningsfullhet och hälsoekonomin i alzheimersbehandlingar. Viktigast kommer vara CMS (Centers for Medicare & Medicaid Services), som i kölvattnet av Aduhelm valde att ställa ytterligare krav för ersättning bortom FDAs villkorade godkännande (och till viss del även fullt godkännande). Vi tycker att Eisai gjort allting rätt i studiedesignen, inklusive att ha en mycket stor och bred patientpopulation som ska likna patientpopulationen hos Medicare. Vi tycker som sagt också att Lecanemab har en tydlig klinisk effekt och en betydligt bättre säkerhetsprofil jämfört med Aduhelm. Vi har därför svårt att se att Lecanemab inte får bred ersättning - då behovet är enormt och att det nu faktiskt finns en effektiv behandling som bromsar sjukdomsförloppet, även om det inte stoppar sjukdomen eller helt mättar behovet av nya behandlingar. Istället tror vi att Lecanemab blir början på ett nytt behandlingsparadigm som över tid kommer inkludera kombinationsbehandlingar, mer effektiv diagnostik och behandling i tidigare skede vilket kan öka effektivitet och livskvaliteten ytterligare. Lecanemab testas redan både i en preventiv studie (AHEAD) och en kombinationsstudie med en tau-fokuserad behandling. Vidare utvecklas en subkutan formulering av Lecanemab.

Kurs och Värdering   

Marknadsreaktionen var som väntat mycket positiv igår och BioArctics kurs steg till slut +173%, om än från en låg nivå, och landade på SEK 251 – en mycket stark reaktion givet det negativa sentimentet inom biotech. Vi tycker att reaktionen var berättigad och välförtjänt, samtidigt som vi nu ser fortsatt uppsida i det numera betydligt mindre riskfyllda caset. Vi höjer sannolikheten att få fullt godkänt (och ersättning) till 87,5% (48%) i samband med de positiva och transformerande resultaten och höjer i samband med det vårt base case till SEK 360 (220) per aktie. I närtid ser fram emot mer detaljerade resultat i samband med CTAD i november/december, och om datan ser ut som förväntat kommer vi höja vår värdering ytterligare.  Vi kommer också under höst/vinter återkomma med en längre genomgång av konkurrenssituationen och vår syn på kommersialiseringen av Lecanemab.

Disclosures and disclaimers

Premium Plan required to unlock

Unlock companies to access

more high quality research.