Post entry

ABB - svårbedömd framtid

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

ABB 128,50 kr

Behovet av infrastruktur för kraftöverföring i alla regioner har inte förändrats under de senaste kvartalen. Emellertid råder osäkerhet kring ekonomins återhämtning, råvaruprisutvecklingen samt tillgången till projektfinansiering, vilket fortsatt påverkar tidpunkten för många kraftinvesteringsbeslut, skriver ABB.

Rörelsemarginalen på 13,2 procent är bättre än förväntade 10,9 procent, men sämre än jämförelsekvartalet (16,1).

Orderingången minskade med 35 procent, vilket indikerar att krisen fortfarande har sitt grepp om marknaden. Divisionen Robotics som upplever en marknadsnedgång utan motstycke och som kräver ytterligare omstrukturering. Flera av de analyser som rekommenderat att man kunde köpa ABB efter första kvartalet lade fokus på att orderingången var "stabil".

ABB är marknadsledande, men samtidigt konkurrensutsatt.

Hoppet för ABB står till statliga stimulanspaket, men tidpunkten för dessa är ännu oklar.

Vinsten per aktie blev 2,31 kr. Förra kvartalet var den 2,33 kr. Sammantaget för första halvåret är den därmed 4,64 kr. Om vi antar att den vinsttakten håller sig hela 2009 så blir prognosen 9,28 kr. P/E talet är därmed 13,4, att jämföras med att genomsnittet leget på 12,1 de senaste fyra åren.

Det som talar för aktien är en stark finansiell ställning med en nettokassa på uppåt 20 kr per aktie. ABB är därmed välutrustade för att kunna utöka marknadsandelarna, under rådande lågkonjunktur.

Enligt koncernmålen ska ABB ha en intäktstillväxt i snitt på 8-11 procent per år, exklusive förvärv. Tillväxten av vinsten per aktie ska ligga på 15 - 20 procent per år. Denna prognos ligger fast.

Sammantaget bedömmer jag aktien som relativt fullvärderad, och med tanke på de oklara framtidsutsikterna, blir mitt råd att invänta en marknadsrekyl ned mot åtminstone 120 kr, innan man köper.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?