Post entry

Besviken på Affärsvärlden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Idag blev jag återigen besviken på tidningen Affärsvärlden. I min e-mailbrevlåda kom ett meddelande om "ABB:s chockrapport."

Eftersom att bolaget intresserar mig, klickade jag på länken för att få veta mera.

Då får jag veta att "Verkstadsjätten ABB överraskar. Åt rätt håll. Bolaget presenterar en tidigarelagd kvartalsrapport som innehåller stora engångsvinster. Vinsten under tredje kvartalet uppgår till sju miljarder kronor."

Vid tredje klicket framkommer att ABB överraskar uppåt. Överraskningen är så att säga åt "rätt håll".

Marknaden reagerar med en "gäspning" och ABB kursen går ned något.

Det som förvånar mig är att Affärsvärlden, som ger sig ut för att vara en seriös affärstidning kallar detta för en "chockrapport".

Rubriksättning och användning av begreppet "omvänd vinstvarning" får mig att fundera över kvalitetskraven hos nämnda tidning.

Kvällspressen, brukar nyttja den här sortens rubriker, för att fånga lättköpta läsare, men skall en ledande affärstidning behöva göra likadant?

Hur står det egentligen till med analysnivån på artiklarna i de kursdrivande aktietidningarna? Det vore nästan bättre att inte skriva någonting alls.

Jag förstår mycket väl att den läsare som söker stabila fakta till slut tröttnar på den här sortens sensationsjournalistik.

Frågan är vad vi kan göra för att motverka bluffrubricering och finansartiklar med ett luftigt analysinnehåll?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?