Post entry

Börsläget 21/11

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag sitter nu och läser bloggar, artiklar och en del årsredovisningar. Jag tycker vi är inne i en spännande period i börscykel just därför att det ekonomiska ränteläget förändras, industrin ökar takten och kanske framförallt så har vi något som en del kallar bobubbla. Börsen, som vi vet, påverkas av en hel del omvärldsfaktorer och tillsammans blir det något av en coctail när alla dessa effekter korrelerar.

Börsen har nu pendlat en del fram och tillbaka och i veckan fick vi se lite Irlands-feber som drabbade stockholmsbörsen. Jag satt så klart och följde kurvorna som den intresserade jag är och fäste extra intresse för ABB aktien. (Såklart höll jag ett öga på swedbank/seb warranterna också men det är en annan historia). Aktien dök ner till 138 kronors nivån, vilket har varit lite av en gräns för mig. Jag sålde av mitt innehav vid 130 för något år sedan men har känt att det är ett trevligt bolag att ha i portföljen.

ABB som är ett large cap bolag har ett produkt/-tjänst utbud som sträcker sig alltifrån generatorer till robotar till frekvensutrustning. När jag ser på investeringar så vill jag ha en så enkel produkt/tjänst som möjligt och något som är "framtidssäkrat". Något som även kommer vara aktuellt i framtiden och där det finns möjlighet att utveckla produkterna. Lite roligt i sammanhanget är att ABB precis har avtäckt en ny robot som man kan fästa på vägen. (En arm som helt sonika sträcker sig utifrån väggen). Och hur praktiskt är egentligen inte det för ett litet företag som kanske inte har råd med en större industrirobot, alt. utrymme för en sådan.

Vidare tycker jag ABB är intressant i det avseendet att vi människor kommer alltid att behöva kraftförsörjning och i takt med att världen växer (inte bildligt) så ställer det också högre krav på kraftnäten. Med andra ord, det finns ett behov av bra kraftförsörjning.

För övrigt tänkte jag sätta mig in i Basel III, så gott det går och filosofera kring vilka effekter det får för bankerna. Men poängen är ändå att öka det egna kapitalet för att kunna möta likviditetsbehov. Spontant tycker jag att det är bra att bankernas verksamhet, hur skall man säga, styrs i det avseendet. Det värsta som kan hända en bank torde vara nära intäkterna inte överstiger kostnaderna. Intäkterna som då ifrån bankverksamhet kommer ifrån ränta, provision och trading. För bankerna har det varit räntan, eller rättare sagt uteblivna ränteintäkter på grund av "ful-lån", som har fått Swedbank och SEB att behöva tänka om.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, Bankverksamhet är egentligen en oerhört lukrativ verksamhet under förutsättning att bankerna lånar ut till kreditvärdiga kunder! Om bankerna nu ändå inte har dragit lärdom av tidigare historia så tror jag det kan vara behövligt med extra marginal i budgetten.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag är förvånad över drivet i Mekonom-aktien som under slutet av veckan noterade 229 kronor med tanke på säljrekomendationen som kom för någon vecka sedan på 180kr. Jag skulle kunna tänka mig att vi rekylerar tillbaka till en 205 kronor - MAX. Precis som H&M är premiumaktier alltid något övervärderade, men det är inte priset man skall stirra sig blind på, det är värdet - det man får som är avgörande.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?