Post entry

Acarix - För en effektivare sjukvård

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Acarix har en revolutionerande produkt som redan har CE-märkning. Bolaget har en gedigen ledning med stort eget ägande. Det som utmärker Acarix från andra nynoteringar är att man redan har ett extremt starkt nätverk bland distributörer. Bland dessa återfinns danska mångmiljard företaget Coloplast A/S och kinesiska Puhua Jingxin Guzhou Health Management. Free floaten är endast 29%. Resterande del har lock-up 6-12mån. Gedigen analys av Edison med riktkurs om ca 30kr släppt den 3e november 2016. Noteras på 17,6kr. Omedelbar uppsida om ca 70%. Kommer i svallvågorna efter Immunovia som gått ca 400% sedan noteringen för drygt ett år sedan. Ett flertal av Immunovias aktieägare har valt att gå in i Acarix. Står inför ett kommersiellt genombrot 2017/2018 i Europa med Tyskland lansering planerad Q2 2017.

Bolaget befinner sig i tidig kommersiell fas och var i behov av en större kapitalinjektion för att påskynda marknadsarbetet. Hela emissionsbeloppet om 120+20mkr var garanterat av tidigare och nya aktieägare. 86% av emissionen har alltså tecknats av lite större investerare (min 500tkr). Resterande 20mkr som var tilldelad småsparare (miniteckning 500 aktier á 8800kr) övertecknades mer än 10gng.

Produkten kostar primärvården ca 30.000kr att inhandla och varje behandling kostar sedan 300kr. Detta möjliggör två typer av intäkter för bolaget. På den rörliga delen har bolaget ett täckningsbidrag på ca 270kr (kostnad 1 euro, intäkt 30 euro).

Bolaget är aktivt inom Medtech-falangen på börsen och noteras i svallvågorna av Immunovia som varit en total succé sedan Vator noterade det för drygt ett år sedan. Ett flertal av de profiler som tecknade sig för Immunovia har valt att gå in i Acarix. Acarix befinner sig dock närmare ett kommersiellt genombrott än Immunovia.

Bolaget flaggskepp är produkten CADscor System. Produkten gör det möjligt för sjukvården/primärvården att tidigt utesluta kransartärsjukdom hos patienter var symtom i dagsläget ger anledning till ytterligare undersökning. Cadscor System är en produkt av 10års forskning inom området och kan med väldigt hög noggrannhet utesluta sjukdomen. Produkten kombinerar sofistikerade mikrofoner med matematiska algoritmer och analyserar subtila ljudmönster som uppstår i artärerna vid eventuell kransartärsjukdom.

Produkten syftar till att bespara tid och kapital i primärvården. Detta då endast 10 % av de patienter som uppsöker sjukvård på grund av symtom för kransartärsjukdom faktiskt har sjukdomen. 50 % av de 90 % som inte har kransartärsjukdomen kan uteslutas med hjälp av CADscor System. I USA utförs årligen 44 miljoner beställningar av diagnostiska tester för kransartärsjukdom och 1,6 miljoner av dessa genomgår sedan behandling. Motsvarande siffror i Europa bedöms vara 21 miljoner respetive 3,2 milj. Marknadspotentialen för Acarix bedöms vara ca 10 miljarder SEK i USA och Europa.

Emissionen tecknades till 86 % av teckningsåtagare. Free floaten totalt sett i bolaget är ca 29 % vid noteringen den 19e december 2016.

Bland de större investerarna finns Ålandsbanken, Coloplast A/S, Handelsbanken och den kinesiska partnern Puhua Jingxin Guzhou Health Management. Resterande del, ca 20mkr, övertecknades med över 1000%.

Bolagets produkt är CE märkt och är redo för försäljning i Europa. Försäljningen förväntas starta i Tyskland Q2 2017.

CADscor System som är bolaget flaggskeppsprodukt står sig extremt starkt mot konkurrenterna. Behandlingen med systemet är både billigare och bättre. Det är väldigt sannolikt att produkten blir marknadsledande. Den totala marknadspotentialen beräknas inom 5år vara ca 12-15 miljarder SEK.

Efterfrågan i primärvården förväntas vara väldigt hög då kostnaderna klinikerna är överbelastade vad gäller diagnostisering av kransartärsjukdomar. Av de som uppsöker sjukvård för kärlkramp/ hjärtinfarkt har endast 1/10 den verkliga sjukdomen. Besparingarna bedöms vara extremt stora och är i mångmiljardklassen.

Genom den kinesiska partnern har man en något enklare väg in på den kinesiska marknaden jämfört med andra europeiska medtech-bolag. Tillsammans med partnern kommer att grunda ett dotterbolag till Acarix AB som delägs av den kinesiska partnern. Den kinesiska partnern avsvarar för den legala delen och tar alla kostnader för uppstart av det kinesiska bolaget. Acarix AB kommer äga majoritet i det kinesiska bolaget.

Bolagets intäktsmodell bygger en större intäkt om ca 30tkr för produkten och sedan en rörlig intäkt om 300kr per behandling. Detta möjliggör en stor skalbarhet ekonomiskt för Acarix. Chipet som konsumeras vid engångsbehandlingen kostar Acarix ca 30kr.

Noteras den 19e december på 17,6kr. Edison har en analys som resulterar i en riktkurs om ca 30kr.

(http://www.edisoninvestmentresearch.com/research/report/acarix )

Se även prospekt:

(http://www.acarix.com/wp-content/uploads/2016/11/acarix-prospekt-final-24-november.pdf )

Milstolpar i Acarix historia

2007 - Teknologin utvecklad vid Aalborg universitet tilldelas utmärkelsen Medicoprisen i Danmark.

2007 - Teknologin inkuberas i Coloplast innovationscenter.

2008 - Erhåller 6,8 miljoner DKK i anslag från HøjteknologiFunden i Danmark.

2009 - Avknoppas och blir ett separat företag, Acarix A/S, med Coloplast, Aalborgs universitet och de individuella grundarna som aktieägare

2010 - Riktad nyemission om 21 miljoner DKK i såddkapital med Sunstone Capital, Seed Capital och Seventure som nya investerare.

2010 - Första studier på högriskgrupper för CAD – CP002.

2010 - Prototyp färdigställd.

2010 - Erhåller anslag om 5,3 miljoner DKK från Markedmodnings funden i Danmark.

2013 - Genomför nyemission om 27 miljoner DKK

2013 - Slutför registreringsstudie på högriskgrupper för CAD – AC003

2014 - Genomför nyemission 18,7 miljoner DKK

2015 - Erhåller CE-märkning för kommersialisering i Europa

2016 - Färdigställer CADScor®Systems övergång från prototyp till produktion av slutprodukt

2016 - Slutför registreringen av den stora Dan-NICAD-studien bestående av 1676 patienter

2016 - CADScor®System erhåller regulatoriskt godkännande i Kanada

2016 - Den strategiska investeraren Puhua Jingxin skriver på ett avtal angående en större investering i Acarix och vidare diskutera möjligheten för ett utvecklingssamarbete på den kinesiska marknaden. Investeringen tillför Acarix två miljoner EUR (14,92 miljoner DKK).

Acarix intäktsmodell

Flertalet kundsegment existerar idag med varierande betydelse beroende på hälsovårdsstruktur på varje marknad. I norra Europa förväntar sig bolaget att påbörja sin försäljning till privata kardiologersamt kardiologiska öppenvårdskliniker. Därefter avser Bolaget etablera produkten hos allmänläkare. Acarix ambition är att etablera CADScor®System som ett standardverktygför allmänläkare och kardiologer för att redan i första kontakten, med enpatient som uppvisar symptom, kunna utesluta hjärt- och kärlsjukdomar.

Engångsplåstret kommunicerar med produkten och kommer efter enkorrekt utförd avläsning inte att kunna användas igen. Majoriteten avBolagets intäkter förväntas genereras genom försäljning av engångsplåster.

Patent:

Acarix äger sju patentfamiljer avseende CADScor®System. Acarix har vid sina patentansökningar huvudsakligt fokus på de största marknaderna; USA, Kina, Europa och Indien. Fyra patentfamiljer avser klassificering av kardiovaskulära signaler för identifikation av kransartärsjukdom varav två avser metod och exklusivitet i USA.

Två patientfamiljer täcker produktens design och konstruktion med avseende på signalen mellan hud och produkt. En avser den adaptiva filtreringen av den inspelade signalen. Majoritet av patenten är redan godkända, medan andra är under behandling.

Användningen av CADScor®System

Hela genomförandet, från det att patienten påbörjar den fem minuter långa viloperioden till det att ett CAD-score syns på displayen, tar vid en korrekt avläsning cirka tio minuter.

Marknadsstrategi:

Acarix förväntar sig att CADScor®System till en början inte kommer att användas som det enda testet för att utesluta kransartärsjukdom. Acarix har därför som första mål att CADScor®System ska ingå i den vanliga diagnostiska kedjan för kransartärsjukdom. Allteftersom klinisk data inhämtas avser Bolaget etablera CADScor®System som en standardmetod för allmänläkare och kardiologer för att snabbt och säkert utesluta patienter som uppvisar symptom som inte lider av kransartärsjukdom. Bolaget bedömer att uppemot 50 procent av patienterna som idag besöker allmänläkare och kardiologer för symptom på kransartärsjukdom skulle kunna uteslutas enbart genom använding av CADScor®System. Acarix mål är att stegvis kommersialisera testet i Europa där Tyskland blir bolagets första marknad. Därefter avser Bolaget att etableraCADScor®System i Danmark, Sverige och Storbritannien. Innan Acarix har uppnått full kostadsersättning på den tyska marknaden kommer testet under befintliga ersättningskoder säljas till kliniker som täcks av det privata sjukförsäkringssystemet. Acarix är för närvarande i ett tidigt stadium av kommersialiseringen i Tyskland.

Efter att Bolaget har etablerat sig i Europa avser Acarix i konsultation med det kinesiska bolaget Puhua Jingxin Guzhou Health Management Partnership (“Puhua Jingxin”) etablera sig på den kinesiska marknaden. Marknadsintroduktionen i Kina förväntas påbörjas efter att Bolaget erhållit regulatoriskt godkännande från CFDA 2020. Efter att regulatoriskt godkännande erhållits kommer Acarix via ett distributionsnätverk sälja CADScor®System till sjukhus och andra vårdanläggningar i Kina. Parallellt med att CADScor®System kommersialiseras i Kina avser bolaget ansöka om tillstånd att via distributörer sälja CADScor®System i USA. Detta kommer bland annat att kräva FDA-godkännande (de novo eller 510k), studier i samarbete med försäkringsbolag och vägledning från ledande KOLs gällande inkludering i de nationella riktlinjerna. När testet etablerats på den amerikanska marknaden bedömer Bolaget att modulen kan säljas till ett högre pris än i Europa. Pris per modul beräknas uppgå till 5 000 USD med en distributionsmarginal på cirka 40 procent. Acarix kliniska utvecklingsstrategi för diagnostisering av kransartärsjukdom.

Studieresultat

Har genomfört en all-data sets utvärdering baserad på 2685 patienter som bevisar CADScor®Systems funktionalitet. All-data utvärdering är i sin tur baserad på ett antal mindre studier. Tillsammans har de gett upphov till bolagets CE-märkning som får stå för kvalitetsstämpeln. Det finns således ingen produktrelaterad risk här.

Valideringsstudien konfirmerade att CADScor®System med en hög grad av känslighet och ett högt NPV kan utesluta patienter med misstänkt stabil kransartärsjukdom. Resultaten indikerade även att ytterligare klinisk data kan höja algoritmens prestanda.

38. Publicerad i L Nissen et al., Trials, 2016, 17:262

Pågående studier

Acarix genomför för närvarande två forskardrivna studier. Den ena studien, The VALIDATE study i Kierchoff och Giessen, i Tyskland, adresserar den prospektiva användningen av en CADscor-analys i en population med särskilt hög prevalens. Detta görs innan patienterna utvärderats med ICA, i syfte att utvärdera CADScor®System roll som uteslutningsmetod innan ICA används. Studien kommer att inkludera 200 patienter som remitterats för diagnostisering med ICA, med en förväntad prevalens på cirka 30-50 procent. Studien förväntas färdigställas 2017 och rapporteras i slutet av 2017.

Planerade studier

Ett flertal studier är planerade och bolaget är i långtgående diskussioner med ett flertal internationella samarbetspartners rörande studiedesignen för dessa. Bolaget planerar också att genomföra flera hälsoekonomiska studier, främst på de europeiska marknaderna, för att erhålla dataunderlag för kostnadsersättning. Här florerar lite rykten att Acarix diskuterar en studie och ett kommersiellt samarbete med en global sydkoreansk spelare.

Värdering

Noteras på en värdering om 265mkr pre-money och 405mkr postmoney. Givet det faktum att man har en förväntad marginal om ca 40% på produkten och ett täckningsbidrag om 270kr per utfört test framstår detta som lågt. Bara Tysklands potential i sig betingar ett högre värde än 405mkr. Om Acarix tar 50% av marknaden i Tyskland resulterar detta i en försäljning om ca 750mkr/år. Idag har bolaget en burnrate om 6mkr/mån. om vi dubblar burnraten till 12mkr blir kostnaden 144mkr. Om vi gör det enkelt och beräknar bruttomarginal på 40% över hela linjen ( inte representativt då marginalen är betydligt mkt högre på engångschipet och denna förväntas stå för mer än 50% av omsättningen framöver) med en burnrate om 144mkr kvarstår 156mkr. Ovan är endast ett exempel för att få era tankar att gå. Jag tror inte Acarix kommer att finnas kvar på den svenska börsen inom 5år. Antingen kommer Coloplast, Puhua Jingxin Guzhou eller annan super medtech spelare att köpa ut bolaget från börsen. Jag gissar att dessa rykten kommer att tillta på allvar när försäljningen i Europa tilltar.

Likt Edison, som gjort en gedigen analys på Acarix, tror jag att en värdering om 405mkr är försiktigt för Acarix. Bolaget bör uppvärderas omgående och jag tror att vi står kring 45-50kr/aktien innan 2017 är till ända.

För ytterligare information hänvisar jag vidare till prospektet och till Edisons analys.

Analys - http://www.edisoninvestmentresearch.com/research/report/acarix

Prospekt - http://www.acarix.com/wp-content/uploads/2016/11/acarix-prospekt-final-24-november.pdf

Denna analys endast ses som en genomgång och granskning av bolag och således ingen köprekommendation. Alla typer av investeringar utsätter ditt kapital för risk vilka kan öka respektive minska. Alla investeringar görs därav på eget bevåg med eget ansvar, eventuella förluster står investeraren för ensamt.

Tradeeeör äger aktier i bolaget och är således partisk.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?