Post entry

Aerocrine: Ytterligare stöd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aerocrine meddelade efter börsens stängning igår att det amerikanska smittskyddsinstitutet (CDC) kommer använda NIOX Mino i myndighetens årliga folkhälsostudie. CDC är en väldigt viktig referenskund som ger ytterligare legitimitet till Aerocrine, bolagets produkter och den metod bolaget just nu arbetar stenhårt med att kommersialisera, FENO.

CDC är den senaste i raden av intressegrupper som ställer sig bakom NIOX Mino. Under 2011 har Aerocrine tagit ett sjumilakliv närmare målet att komma in i sjukvården på allvar;

  • Den ledande amerikanska organisationen för lungläkare (ATS) publicerade rekommendationer 1 september som ger stöd för ett brett användande av FENO i sjukvården.

  • British Thoracic Society (BTS), som är den engelska motsvarigheten till ATS har även de tagit steg i riktningen att stödja FENO i nya guidelines som kom ut i maj.

  • Läkemedelsbolagen har insett att man kan uppnå större träffsäkerhet och därmed bättre studieresultat i sin läkemedelsutveckling med hjälp av FENO. Aerocrine har under året tagit sin största order någonsin från läkemedelssektorn.

  • Flera mindre amerikanska försäkringsbolag kostnadsersätter nu FENO. Under 3Q tillkom 5 försäkringsbolag och totalt ersätter cirka 25 försäkringsbolag nu FENO.

  • Aerocrine har gjort vissa inbrytningar i specialistsjukvården i USA. Bolaget meddelade i augusti att en grupp kliniker i Philadelphia börjar använda FENO på alla patienter. Tillväxten för klinisk användning i USA överstiger de senaste kvartalen 100%.

Det torde stå utom tvivel att FENO har en ljus framtid inom astmavården, frågan man bör ställa sig är snarare "hur ljus?" eller "hur snart?". Aerocrines börsvärde på cirka 750 miljoner kronor diskonterar i mina ögon en mycket måttlig framgång i den pågående kommersialiseringen, som började på allvar efter ATS rekommendation 1 september. Kommande kvartal väntas tillväxten äntligen ta fart efter flera års harvande runt 20-25 miljoner kronor per kvartal. Bolagets egen uppskattning är att marknaden för FENO uppgår till cirka 1 miljard dollar, enbart i klinik, enbart i USA. Om ett antal år kommer Aerocrine tillsammans med partnern Panasonic att lansera en produkt som astmatiker kan använda i hemmet. Marknaden för denna produkt kan även den uppgå till 1 miljard dollar.

Vid en omsättning på 500 miljoner kronor tjänar Aerocrine 100 miljoner kronor efter schablonskatt (och bolaget har 1 miljard kronor i förlustavdrag och betalar således ingen skatt på vääääldigt länge). Jag gissar att vi är där 2014. Sätt PE 20x och nuvärdesberäkna med 10% avkastningskrav så blir motiverat börsvärde 1,5 miljarder kronor, eller 15 kronor per aktie, 100% över dagens stängningskurs. Observera att detta räkneexempel baseras på en penetration på knappt 4% av den marknad på 2 miljarder dollar bolaget tror sig ha i framtiden. Och Aerocrine har som bekant i princip omintetgjort konkurrensen via patentvinster (Medisoft, Apeiron) eller uppköp (FILT, Apeiron). Med antagande om 10% penetration blir vinsten cirka en halv miljard kronor efter schablonskatt, vilket ger ett börsvärde på 10 miljarder eller en aktiekurs på 100 kronor. Hävstången i Aerocrine är brutal när kostnaderna är täckta, tack vare 75-80% bruttomarginal.

Aerocrines nye VD, amerikanen Scott Myers kommer under december och januari att resa till New York och San Francisco för att träffa amerikanska Life Scienceinvesterare. Eftersom de svenska fonderna är för tröga för att fatta vart Aerocrine är på väg (INGEN av de svenska storbankernas fonder äger aktien), känns det som ett logiskt steg.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?