NEXT GENERATION INVESTMENT BANKING

Members network

Post entry

Elefant i Kenya?

Så kom den efterlängtade träffen i Africa Oil. Aktiekursen hade dock redan innan fyndet gjordes handlats upp en del, bland annat sedan det spekulerats i att bolaget skulle ha fått träff i Shabeel-brunnen, i Puntland, Somalia.

Den här gången var det dock positiv information som kom från Kenya. Den här gången var det dessutom säkerställt att det rörde olja av hög kvalité. Net pay anges i ett pressmeddelande från Tullow oil till cirka 20 meter horisontellt, vertikalt är dock än så länge okänt. Kvalitén på oljan (API 33 grader) är liknande den som återfanns i grannlandet Uganda, där Tullow inledde sina borrningar 2006. Det innebär att den sannolikt kommer att nå över de 31,1 grader som är brytpunkten för ”light crude”, vilket i sig talat för att det är samma struktur som i fallet med Uganda.

Bassängen som fyndigheten i block 10 BB återfinns i är en av 7 mappade på Africa Oils areal och liknar Lake Albert Rift-bassängen i Uganda, som mäter 9000 kvadratkilometer. Africa Oil äger 50 procent i licensblocket, de andra 50 procent äger Tullow Oil som också är operatör. Träffen innebär att Tullow Oil fortsätter att leverera fin statistik. Under 2011 träffade man på kolväten i 26 av 35 borrade brunnar, vilket ger en sucess-rate på 74 procent, under 2010 var motsvarande siffra 83 procent. Sammantaget borgar Tullows fina historik och att det nu är helt säkerställt att det finns högkvalitativ olja i området för att det sannolikt kommer att bli ett fortsatt fint år för aktieägarna i Africa Oil.

I dagsläget finns det knappa 212 miljoner utomstående aktier i Africa Oil, till en aktiekurs motsvarande 24 svenska kronor värderas bolaget till 5 miljarder kronor. Ett fat olja i området värderas till någonstans mellan 27-34 kronor (4-5 dollar) per fat. Ett snabbt överslag enbart baserat på Africa Oils sammanlagda ägande i koncessionerna indikerar att bolaget behöver finna någonstans kring 200 miljoner fat netto för att försvara kursen till dagens värdering. I Tullows Lake Albert Rift-bassängen har 1,1 miljarder (P50) hittills identfierats, skulle fyndigheten visa sig vara i samma storlek i Lokichar-bassängen (där block 10 BB återfinns) finns det fortsatt uppsida i aktien, enbart räknat på den direkta fyndigheten. I ekvationen bör man dock beakta att Africa Oil bara äger 50 procent i block 10BB.

What happened to comments?!

Don’t worry we will activate comments very soon. And also Top Lists, User Profile information and other features that was available before launching the new version of the Redeye Community.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?