Post entry

Elefant i Kenya?

Så kom den efterlängtade träffen i Africa Oil. Aktiekursen hade dock redan innan fyndet gjordes handlats upp en del, bland annat sedan det spekulerats i att bolaget skulle ha fått träff i Shabeel-brunnen, i Puntland, Somalia.

Den här gången var det dock positiv information som kom från Kenya. Den här gången var det dessutom säkerställt att det rörde olja av hög kvalité. Net pay anges i ett pressmeddelande från Tullow oil till cirka 20 meter horisontellt, vertikalt är dock än så länge okänt. Kvalitén på oljan (API 33 grader) är liknande den som återfanns i grannlandet Uganda, där Tullow inledde sina borrningar 2006. Det innebär att den sannolikt kommer att nå över de 31,1 grader som är brytpunkten för ”light crude”, vilket i sig talat för att det är samma struktur som i fallet med Uganda.

Bassängen som fyndigheten i block 10 BB återfinns i är en av 7 mappade på Africa Oils areal och liknar Lake Albert Rift-bassängen i Uganda, som mäter 9000 kvadratkilometer. Africa Oil äger 50 procent i licensblocket, de andra 50 procent äger Tullow Oil som också är operatör. Träffen innebär att Tullow Oil fortsätter att leverera fin statistik. Under 2011 träffade man på kolväten i 26 av 35 borrade brunnar, vilket ger en sucess-rate på 74 procent, under 2010 var motsvarande siffra 83 procent. Sammantaget borgar Tullows fina historik och att det nu är helt säkerställt att det finns högkvalitativ olja i området för att det sannolikt kommer att bli ett fortsatt fint år för aktieägarna i Africa Oil.

I dagsläget finns det knappa 212 miljoner utomstående aktier i Africa Oil, till en aktiekurs motsvarande 24 svenska kronor värderas bolaget till 5 miljarder kronor. Ett fat olja i området värderas till någonstans mellan 27-34 kronor (4-5 dollar) per fat. Ett snabbt överslag enbart baserat på Africa Oils sammanlagda ägande i koncessionerna indikerar att bolaget behöver finna någonstans kring 200 miljoner fat netto för att försvara kursen till dagens värdering. I Tullows Lake Albert Rift-bassängen har 1,1 miljarder (P50) hittills identfierats, skulle fyndigheten visa sig vara i samma storlek i Lokichar-bassängen (där block 10 BB återfinns) finns det fortsatt uppsida i aktien, enbart räknat på den direkta fyndigheten. I ekvationen bör man dock beakta att Africa Oil bara äger 50 procent i block 10BB.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?