Post entry

Svenskt kommande världsbolag inom Alzheimers

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I detta blogginlägg tittar vi närmare på Alzinovas tillväxt, kommande triggers samt vad som gör bolaget unikt.

Alzinova är ett svensknoterat bolag som erbjuder investerare exponering mot en av världens största folksjukdomar, Alzheimers. Alzinova utvecklar ett vaccin mot Alzheimers, och om Bolaget når ett läkemedelsgodkännande uppskattas vaccinet adressera en marknad om 439 miljoner människor. Enligt en rapport från Socialstyrelsen uppgår vårdkostnaden för Alzheimers till lika mycket som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och stroke sammanlagt. I genomsnitt kostar behandling av en patient cirka 400 000 SEK per år i Sverige. Det innebär ett minst sagt stort försäljningsvärde av vaccinet.

Alzheimer är en sjukdom som skapar stor lidande och stora kostnader för samhället. Totalt beräknas ungefär 30 miljoner människor vara drabbade. Om 20 år uppskattas den siffran ha ökat till det dubbla. Det är väldigt få bolag som lyckas hitta ett vaccin mot denna sjukdom men Alzinova anses ha stora chanser att lyckas.

Det som gör Alzinovas läkemedelskandidat, ALZ-101, så unik är att den bygger på tredje generationens immunoterapi som triggar kroppens eget immunförsvar att motarbeta sjukdomen (se faktaruta). En av de positiva egenskaperna detta för med sig är att patienten inte behöver besöka sjukhuset oftare än en gång per år för att erhålla en ny dos. För passiva vaccin krävs sjukhusbesök var annan till var fjärde vecka. Detta gör att Alzinovas vaccin kan nå ut till betydligt fler patienter än konkurrenternas. Det gör det också möjligt att i framtiden erbjuda förebyggande behandling med Alzinovas vaccin, det vill säga innan patienten uppvisar kognitiva nedsättningar. 

I 2017 under första kvartalet så fick de ett bidrag på cirka 500 000 kronor utav den Europeiska kommissionen. I juni 2017 fick de EN miljon i bidrag utav SWElife. Denna månad så fick de 100 000 kronor utav Vinnova. 

  • "Det är glädjande att vi erhållit detta bidrag. Det ger oss möjlighet att tillsammans med en professionell konsult utveckla och fastställa våra framtida strategier kring vår IP. Det är ett område som har en helt avgörande betydelse för ett forskningsinriktat bolag som Alzinova med tanke på de stora potentiella värden vi skapar. Det är helt centralt med en tydlig IP strategi för våra anställda och underleverantörer knutna till bolaget. Med IP-checken får vi hjälp med att utveckla metoder som gör att vår IP kan fortsätta att stärkas framöver, säger Per Wester, VD på Alzinova AB. 

Att bidrag som desssa kan fortsätta komma är väldigt troligt. Nyligen så betalade Lily bolaget AC immune 80M upfront för deras prekliniska vaccin. Alzinova är i samma fas. De får alltså 80 miljoner CHF nu och 60 till väldigt snart, gissningsvis start fas 1. Det är över en miljard kronor. Desstom får man kapitaltillskott för att finansiera studien. 

Jag såg för övrigt att AC immune jobbar med småmolekyler:

  • "The collaboration will focus primarily on AC Immune's lead molecule, ACI-3024, which has demonstrated tau aggregation inhibition in preclinical models."

Så lyckas Alzinova fortsätta visa positiva resultat så kan man förvänta sig något liknande deal för bolaget. 

Partnerskap med större bolag

  • "Vi kommer inte att utveckla vårt läkemedel hela vägen till marknaden i egen regi. Det kommer att ske via någon form av partnerskap. Därför är det viktigt att löpande diskutera med läkemedelsbolag vilken typ av data de är intresserade av, sägen han."

Alzinova-chefen vill dock inte gå in på när i tiden ett eventuellt partnerskap med något större läkemedelsbolag skulle kunna bli av. Han menar att Alzinova nu fokuserar på att genomföra sin fas 1b studie och att det finns resurser att genomföra den helt på egen hand. 

Alzinova räknar med att de första resultaten från fas 1b-studien kommer att vara tillgängliga mot slutet av 2020.

Vad är bakgrunden till att ALZ-101-projektet kom till?

  • "ALZ-101-projektet startades när man insåg hur effektivt AβCC-teknologin stabiliserade just de allra skadligaste formerna av Aβ-peptiden. Själva stabiliseringen av Aβ-peptiden var en innovation av två forskare som då var verksamma vid Göteborgs universitet, Dr Anders Sandberg och Professor Torleif Härd. De insåg hur man med en strategiskt placerad intramolekylär bindning i denna molekyl kunde låsa den i den oligomera formen."
  • "ALZ-101 startades sedan som ett läkemedelsprojekt eftersom denna unika, stabila, och rena syntetiska formen av en oligomer är ypperlig som ett aktivt ämne i ett vaccin. Det visade sig tidigt i projektet att immunsystemet hos möss, vilket senare även bekräftades i kaniner och makakapor, kan känna igen en specifik struktur hos denna oligomer för att sedan börja producera stora mängder antikroppar mot den. Dessa antikroppar binder enbart oligomerer, vilket är en förutsättning för att kunna nå dessa ämnen som bara finns inne i hjärnan hos en Alzheimer-patient"

Ni kunde nyligen meddela goda resultaten från GLP-toxikologistudien som inleddes i februari. Kan du berätta vad en GLP innebär och vad er studie visade?

  • "För att ansöka om att genomföra kliniska prövningar på människor måste ett läkemedel testas noggrant i olika djurmodeller. Den viktigaste djurstudien är den s.k. GLP-toxikologistudien. GLP står för _Good Laboratory Practice_ och innebär att både testmetod och forskningslaboratoriet är granskat och genomlyst av myndigheter så att kvaliteten av studien kan garanteras."
  • "Vårt studieresultat visade att säkerheten med ALZ-101 är hög och att samtliga försöksdjur svarar på vaccinationen genom att deras immunsvar reagerat på ett önskvärt sätt"
  • "GLP-toxikologistudien var det viktigaste steget för att bekräfta kandidatens säkerhet. Vi har, som du är inne på, tidigare genomfört liknande studier på möss och kaniner med samma resultat. När vi nu fick de lovande resultaten bekräftade även på icke-humana primater (Makakapor) i en GLP-studie så är vi trygga med att fortsätta projektet och gå vidare mot behandling av människor."

Info om ALZ-201

Forskningsbolaget Alzinova visar positiva resultat för läkemedelskandidaten ALZ-201 i djurmodeller av Alzheimers sjukdom. Alzinova har slutfört ett Swelife-finansierat projekt där bolaget tillsammans med forskare vid Göteborgs universitet undersökt terapeutiska effekter av ALZ-201 i två modeller av Alzheimers sjukdom. Det framgår av ett pressmeddelande.

I detta projekt undersöktes antikroppen ALZ-201 i en transgen musmodell av Alzheimers sjukdom och i en ny modell i zebrafiskar som visar hur hjärnextrakt från Alzheimer-patienter påverkar inlärning hos dessa djur. I musmodellen användes genmodifierade djur som utvecklar vissa Alzheimer-liknande egenskaper. Dessa djur används ofta som Alzheimermodell inom läkemedelsutveckling men de saknar god känslighet för ALZ-201 som neutraliserar de toxiska oligomerer av amyloid-β som utgör en grundorsak till sjukdomen. Som väntat sågs därför endast små, men klara, effekter med den oligomerspecifika antikroppen, ALZ-201 i denna modell. 

Resultaten från zebrafiskmodellen visade entydigt att den form av amyloid-β som finns i hjärnor från Alzheimerpatienter men inte hos friska människor, negativt påverkar zebrafiskarnas inlärningsförmåga. Behandling med ALZ-201 hade en tydlig positiv effekt och förhindrade en försämrad inlärning hos fiskarna. 

Resultaten ger stöd för att ALZ-201 har potential att stoppa eller bromsa den progressiva försämring av kognition som ses hos patienter med Alzheimers sjukdom. Projektet visar också att modeller som baseras på patientmaterial kan förbättra utvärderingen av nya oligomerspecifika läkemedel mot Alzheimers sjukdom.

  • "Det är mycket glädjande att vår oligomerspecifika antikropp lyckas neutralisera de toxiska formerna av amyloid-β från Alzheimerpatienters hjärnor som ger kognitionsstörningar. Effekterna med antikroppen gäller också för vaccinet, ALZ-101, eftersom detta genererar antikroppar som i allt väsentligt liknar ALZ-201. Med dessa positiva resultat i ryggen fortsätter vi arbetet med att utveckla vårt aktiva vaccin, ALZ-101, säger Per Wester, vd på Alzinova."

Ledning

Triggers/Fakta

  • Publicering av Oxfordstudien (Kvartal 1)
  • Listas i First North (Kvartal 1)
  • Fast Track i USA enligt FDA vilket påskyndar möjlighet till marknad
  • Möjligtvis ytterligare finansiering från Horizon
  • Fas 1 som ska börja i Kvartal 2 och sluta 2020. 
  • Övertecknad emission precis på 22kr. 
  • Avanza pension äger ungefär 15% utav bolaget, Nordnet pensionsförsäkring äger cirka 10%. 

  • Börsvärde på bara 160Mkr (cirka 50M i kassa) Alzecure har börsvärde på 340Mkr.
  • Alzinova har patent på följande läkemedelsmarknader; Kanada (åttonde största läkemedelsmarknanden), Japan (andra största), Europa (24 länder), Australien och Kina. Dem har även fått ett förhandsbesked om ytterligare en avdelad patentansökan kommer att få ett godkännande i USA. Det betyder att bolaget får ta del av en stor marknad.

  • Dem har ett samarbete med CRST (Clinical Research Services Turku) som dem ingick 2016. CRST är proffs på kliniska studier vilket visar att Alzinova har en intressant produkt. Under den här tiden uttalade sig även VD för bolaget att samarbetet var en milsten. CRST samarbetar med andra företag b.la. AC Immune, Merck, Otsuka Pharmaceutical, Roche och Taurx Therapeutics (nästan alla dessa är värderade till miljarder USD). 

Personligen tror jag att Alzinova kan bli en väldigt god investering men risken är fortfarande hög då mycket måste gå rätt, men ifall det gör det så kan man ha gjort en suverän investering. Jämför vi med andra liknande bolag så är värderingen ett skämt, jämför med Alzecure som har mer än dubbla värdering men inte har kommit längre än Alzinova. Med alla dessa triggers runt hörnet, emission som är avklarad så tror jag att bolaget kan mer än dubblas i värdering kommande månader.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?