Post entry

IMINT

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Imint AB erbjuder mjukvarulösningar för analys, optimering och förbättring av video i realtid. Uppmärksamheten inför noteringen i december 2015 var stor, och IMINT spåddes av många bli en av 2016 års "raketer" (Stockpicker mfl). Vi tar en titt på bolaget med några månaders perspektiv, och ja, raketstämpeln finns kvar.

DRÖMMEN

Att lyckas ta fram en produkt som efterfrågas av smartphonetillverkarna är många bolags dröm, av den enkla anledningen att marknaden är enorm! Drömmen hos investerarna att hitta ett sådant bolag lika stor: Drömmen om ett nytt Fingerprint!

Detta är dock lättare sagt än gjort, och frågan är om något svenskt bolag lyckas göra om Fingerprints magiska resa de närmsta 10-20 åren? Jag är tveksam. Det räcker dock att göra halva Fingerprints resa, eller även en tiondel, för att lyckas väl. Och någonstans här dyker IMINT upp.

Har du, mot förmodan, missat vad IMINT sysslar med så rekommenderar jag att du tittar på denna video först: https://www.youtube.com/watch?v=K3b5kGVuGAI

Denna analys kommer inte gå in i detalj i tekniken bolaget sysslar med, inte heller dränka er med siffror och uträkningar, utan istället fokusera på potentialen på marknaden. IMINT sköt iväg rejält vid noteringen den 16:e december, där teckningskursen hade varit 10:-. Kursen var nästan uppe i 50:- och det kändes som att raketen drog iväg omgående...svårigheten i att värdera den här typen av bolag är uppenbar, där vi de senaste månaderna har sett kurser mellan 25 och 42:-. Men låt oss se framåt.

MARKNADSPOTENTIAL:

Smartphonesegmentet är, i första hand, det som IMINT fokuserar på just nu. Även appar och inriktning mot sociala medier verkar vara på gång, kanske snabbare än jag tror. Men låt oss först titta på smartphones. Fördelen med att IMINT jobbar med mjukvara så innebär det att hävstångseffekten när försäljningen startar blir enorm. Det krävs faktiskt ganska små volymer för att IMINT kommer att börja bli vinstdrivande, vilket kan ses i följande löjligt enkla beräkning:

IMINT får en affär som innebär att deras mjukvara integreras i 50 miljoner mobilenheter. Vd Andreas Lifvendahl har sagt att en enhet ger nånstans mellan 20-50 cent, låt oss räkna på 20 cent.

50milj x 20 cent = 10 miljoner dollar, runt 80 miljoner SEK.

Med en smartphonemarknad med försäljning av i runda slängar 1500 miljoner enheter, så behöver IMINT alltså endast ta en liten andel för att gå med vinst. Deras egna prognoser är att vara kassaflödespositiva inom 18-24 månader (enligt IMINTs memorandium) vilket betyder att affärer i så fall är nära föreliggande.

Men låt oss höja blicken en smula. Smartphonemarknaden är högintressant, utan tvekan. Men att vara enbenta är sällan bra, inte ens i en sådan enorm marknad som smartphones. Och IMINT har flera ben!

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/03/15/marknaden-for-civila-dronare-pa-vag-explodera.html

Här ser vi potentialen för drönare, som är ett område där IMINT besitter rejäl spetskompetens! Det är högst troligt att IMINT kan göra fina affärer inom den civila drönarmarknaden de kommande åren, med en beprövad teknik inom en av de mest krävande branscherna nämligen militären. IMINT har redan visat sig hålla måttet! Även fortsatta affärer inom militären (även om jag inte tror IMINT lägger sitt fokus här) kommer att uppenbara sig:

http://www.fox14tv.com/story/31691295/defense-related-video-analytics-ivs-isr-technologies-global-market-2015-2020

Sociala medier är fokusområde nummer två för IMINT, och det är även det en enorm marknad där video tar över mer och mer från stillbilder, både på Facebook, Twitter osv. Här är det svårt att uppskatta potentialen (förutom att den är enorm) eftersom det troliga är att IMINT skulle sälja licensen snarare än att ta betalt per enhet, och vilka siffror det handlar om vågar jag inte spekulera i.

Kameramarknaden i stort, med främst så kallade actionkameror i fokus, passar IMINTs teknik. En annan möjlig marknad är säkerhetsbranschen, som verkligen ligger "rätt i tiden" (tyvärr bör kanske tilläggas) och IMINT skulle kunna bli en aktör gällande övervakningskameror.

Det jag vill påvisa är helt enkelt att IMINT har flera ben att stå på, och en rangordning skulle se ut såhär:

1. Smartphones.

2. Sociala medier, appar.

3. Drönare, civila samt militära.

4. Övrig kameramarknad "actionkameror", säkerhet.

VÄRDERING AV BOLAGET

Idag ligger IMINTs börsvärde någonstans mellan 220 - 250 miljoner. Det är alltså för ett relativt nynoterat bolag som just nu inte har några som helst inkomster att visa upp, vilket dock kan ändras fort. Jag tror att vi inom relativt kort tidsperiod kommer att se IMINTs första affär dyka upp, och med tanke på framtida potentiella inkomster från de segment jag räknade upp ovan så anser jag att dagens värdering är mycket konservativ och låg. Min bedömning är att IMINT i dagsläget bör värderas till åtminstone 500 miljoner, med en kommande miljardvärdering inom kort tid så fort vi ges en inblick i vad som är på gång i bolaget.

Det krävs relativt lite för att IMINT skall lyckas i den meningen att bli vinstdrivande. Och i ett absolut BULL-case så talar vi om en värdering på flera miljarder...men där är vi inte ännu.

Så min värdering så som IMINT ser ut IDAG är 500 miljoner.

EN TANKE DOCK:

IMINT verkar alltså inom segmenten smartphones, sociala medier, drönare mm. Smartphonemarknaden och sociala medier exploderar här och nu...en enorm drönarmarknad växer fram närmsta åren. Kan man kanske ana att det finns någon stor aktör där ute med intresse inom SAMTLIGA dessa segment? Som ser IMINT som en lite munsbit att förvärva..?

Det är faktiskt min tro. Att IMINT köps upp inom det närmsta året. Bra eller dåligt, svårt att säga. Kanske kan IMINT göra större förtjänst av att stå på egna ben? Å andra sidan kan ett uppköp bli ett snabbt och profitabelt avslut. Det återstår att se. IMINTs framtid ser dock ljus ut.

Självklart är jag investerad i detta bolag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?