Post entry

Jeeves -köp aktien inför Q2-rapporten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Affärssystemföretaget Jeeves ser ut att gå riktigt starkt för tillfället med många nya order under det andra kvartalet. Kombinationen låg värdering, stark licensförsäljning och hög andel repetitiva intäkter lockar till köp. Aktien har inte rört sig speciellt mycket det senaste året men nu kan vara rätt läge (kurs 56 kr).

Jeeves är ett affärssystemföretag som för en tynande tillvaro på börsen. Intresset för aktien är lågt och handeln stundtals obefintlig. Dock är bolagets verksamhet mycket intressant. Bolagets affärssystem har vunnit pris som Sveriges bästa och bolaget utökar ständigt sin kundbas genom nya affärer. En styrka i affärsmodellen är en hög andel repetitiva intäkter som ger stabilitet i intjäningen. Jeeves har tagit många nya affärer under andra kvartalet vilket tyder på att bolaget går starkt för tillfället.

Min bedömning är att Jeeves kommer omsätta att ca 200 mkr under 2011 med en förbättrad lönsamhet jämfört med 2010. Med en EBITDA marginal på ca 20% på helåret (16% under Q1) kommer bolaget tjäna 40 mkr före avskrivningar. En stark licensförsäljning kommer att leda till en förbättrad lönsamhet. Börsvärdet idag är ca 160 mkr och justerat för nettokassan på ca 30 mkr blir företagsvärdet ca 130 mkr. Rörelsen värderas extremt lågt med ett EV/EBITDA tal på 3,2. Kassaflödet under Q1 var mycket starkt och uppgick till 12 mkr. Självklart bör investeringsbehov beaktas men aktien ser onekligen billigt.

Det finns goda möjligheter till förbättring av lönsamheten då Jeeves har stor operationell hävstång i affärsmodellen. Partnermodellen och de repetitiva intäkterna gör att lönsamheten förbättras avsevärt vid en ökade licensintäkter. Det stora problemet är den internationella verksamheten som synes gå väldigt trögt. En förbättring av den internationella verksamheten skulle ge lönsamheten en rejält lyft.

En annan positiv indikation är att insiders i Jeeves köper stora mängder aktier. Det är uppenbart att man tycker dagens värdering är alldeles för låg. Min bedömning är att risk/reward i aktien är attraktiv eftersom nedsidan i aktien är mycket begränsad. Bolaget har också möjlighet att återköpa aktier om aktien skulle fortsätta att utvecklas svagt.

Den låga värderingen gör Jeeves till en klockren uppköpskandidat. Det är enkelt att räkna hem bolaget med en budpremie på ca 40-50 procent. Jeeves är ett mycket intressant case för den som har tid att vänta. Ett klockrent köp helt enkelt.

Av sammanställningen nedan framgår att aktiviteten i bolaget är hög:

Pressmeddelanden under kvartal 2 2011

2011-07-01 Jeeves förstärker sitt fashionerbjudande

2011-06-22 Empire väljer Jeeves affärssystem

2011-06-20 Badrumsföretagen Aspen, INR och Sanka väljer Jeeves

2011-06-07 Norska Bandak Group väljer Jeeves affärssystem

2011-06-01 Montal vill växa med Jeeves affärssystem

2011-05-16 Ahlmarkskoncernen väljer Jeeves affärssystem

2011-05-12 Jeeves lanserar Apps Market – ökar kundnyttan och sänker

2011-05-09 Därför går vi som tåget just nu!

2011-05-09 WA WallVision väljer Jeeves affärssystem

2011-05-04 Nyblomgruppen väljer Jeeves Universal

2011-04-04 Norrmännen fortsätter köpa Jeeves affärssystem

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?