Post entry

Polyplank ger 9 procent i årlig avkastning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Polyplank vill låna pengar, och som ersättning erbjuds hög ränta.

Polyplank 6,15kr

Bolaget erbjuder en unik produkt, träkomposit, bestående av återvunnen termoplast och organiska fibrer. Underhållskostnaderna för kunden blir låga. Garantin mot röta är på generösa 25 år.

Produkten kan i de flesta fall med fördel ersätta trä och tyckimpregnerat virke. Dessutom är den miljövänlig och återvinningsbar.

Sedan mars 2012, är aktien noterad på AktieTorget. Detta tillsammans med att de anlitat en omsättningsgarant, Mangold Fondkomission, har påtagligt gjort bolagets aktie mera ”lätthandlad” och tillgänglig.

Insiderintresset kan betecknas som måttligt, men enstaka personer, närstående till huvudägaren, har gång efter annan ökat sina innehav med mindre summor.

Man kan tänka sig att det även finns småägare som köpt aktien av lokalpatriotiska skäl. Produktionsanläggningen finns belägen i Färjestaden på Öland.

Tekniskt ligger kursen i svagt fallande trend, åtminstone om man ser det i ett långsiktigt perspektiv.

Polyplanks historia avskräcker från fundamental synvinkel. Årsredovisningarna talar sitt tydliga språk: De fem senaste åren har varit förlustår. Kvartalsrapporterna för 2012 visar att innevarande år inte kommer att bli något undantag. Sedan 1994 har företaget gjort inte mindre än 26 nyemissioner. Detta bör man lägga märke till, om man lockas av att satsa pengar för att erhålla den nioprocentiga räntan. Förmodligen kan de inte låna pengar mer fördelaktigt på annat sätt.

Den som funderar på att låna ut pengar mot nio procents ränta, bör beakta några varningstecken:

Polyplank har redan höga lån: 24 miljoner kronor.

Vid årskiftet 2011/12 fanns endast 5000 kr i kassan. Detta har nu avhjälpts med en nyemission våren 2012, men läget är fortfarande ansträngt.

Någon kallade bolaget för ”skojarbolag”, när det visade sig att den senaste nyemissionen inte blev fulltecknad. Utspädningen låg på 9 procent för de som inte ville delta.

Huvudägarna gick slutligen in och räddade situationen, genom att rikta förfrågan om pengar till de ansvariga, men det innebar samtidigt att de mindre aktiägarna, inte kunde delta och därmed blev deras utspädning slutligen 20 procent.

Till detta kommer observationen att Polyplank, enligt memorandumet, har rätt att tvinga låntagarna att teckna aktier. Här uppstår den obesvarade frågan: Hur snabbt kan aktiekursen nå de nivåer där tvångskonvertering påkallas?

När som helst under perioden från och med den 1 december 2012

till och med den 31 oktober 2015, förutsatt att en relevant kursutveckling

har inträffat, kan bolaget efter eget skön, konvertera

alla, eller bara enstaka, konvertibler villkorat av att meddelande

har lämnats till Bolagsverket inom fem bankdagar från det att den

relevanta kursutvecklingen inträffade.”

Om jag förstått saken rätt, finns här en dold risk: Nämligen att konvertibelägaren blir sittande på aktier som han köpt till ett alltför högt pris.

Å andra sidan kan bolaget även konvertera om kursutvecklingen skulle börja bli alltför gynnsam för konvertibelägaren.

Till detta kommer konkursrisken. Att bolaget kan behöva rekonstrueras. Visserligen har konvertibelägaren företräde framför aktieägaren, men finns inga pengar kvar så förlorar alla som lånat Polyplank pengar.

Det som talar för Polyplank är att omsättningen för helåret 2011 ökade och förlusten minskade.

Hur kan Polyplank komma loss ifrån förlust och skuldfällan?

Vd skriver i sitt memorandum, inför lånet att konsekvent marknadsföring börjar göra marknade medveten om produkten och dess fördelar. Det kommer att öka efterfrågan, och därmed intäktsmöjligheterna. Ambitionen är att bli ledande i Norden.

Hotbilden består i att liknande produkter visar sig konkurrenskraftiga.

Rådet blir att vara försiktig: Jag vill inte på ett offentligt forum råda till att nappa på erbjudandet. Om man måste köpa aktier, till en för hög kurs, så kan lätt den lockande årräntan på nio procent, i slutändan visa sig bli en dålig förlustaffär.

Med andra ord: Räntan borde vara högre än 9 procent, beaktat den risk som finns.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?