Post entry

Scandidos- årets aktie 2017?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Scandidos - årets aktie 2017?

Scandidos arbetar med kvalitetssäkring vid cancerbehandling och verksamheten är belägen till huvudkontoret i Uppsala, två mindre kontor i USA respektive Kina samt ett nystartat försäljningskontor i Malaysia.

Grundare är Görgen Nilsson och Ingemar Wiberg som sedan starten 2002 fokuserat på forskning och produktutveckling. Den första produkten, Delta4 Phantom, lanserades 2006 och nästan 600 system har levererats världen över. Nilsson är Wiberg är fortfarande verksamma i bolaget som VD samt vice VD och båda sitter i styrelsen samt är huvudägare med sammanlagt närmare 5 miljoner aktier med en röstandel på 26 %.

2015 lanserade Scandidos två produkter, Delta4 Phantom+ samt Delta4 Discover där den sistnämnda är en nyutvecklad och banbrytande produkt som kan kvalitetssäkra under pågående behandling vid strålterapi.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=cZ-rylJpMqs]

[video:https://www.youtube.com/watch?v=EqDcQQV3X7o]

Diskussion

Då Scandidos varit verksamma en tid samt sålt avancerande produkter världen över, så går det onekligen att säga att bolaget är ett högkvalitativt etablerat bolag med gott renommé och med förutsättning att ta stora marknadsandelar. Ledningen framstår som mer än kompetent och det är ovanligt att man finner bolag med ovanstående egenskaper till en så pass låg värdering idag när det varit smallcap-race under flera år.

Fundamentalt så har redan Scandidos en betydande försäljning främst från Delta4 Phantom+ och det är nu Delta4 Discover skall ta Scandidos till nya höjder.

Indikationer för en uppgång är:

Delta4 Discover där Scandidos som första företag kan kvalitetssäkra under pågående behandling med hög noggrannhet.

Delta4 Discover erhöll nyligen CE märkning och tillsammans med tidigare FDA-godkännande ges en god grund för framtida försäljning.

Delta4 Discover har hittills levererats till Thailand, Kina samt Japan.

Delta4 Phantom+ har redan levererat över 100 system.

Kunder som köper Delta4 Discover måste även investera i Delta4 Phantom+.

Delta4 TPV kommer också att lanseras i framtiden och då har Scandidos produkter för hela behandlingskedjan vid kvalitetssäkring vid strålbehandling, vilket är unikt.

Scandidos bedriver vidare sedan 2015 ett utvecklingsprojekt inom kvalitetssäkring vid strålbehandling av hjärntumörer, som finansieras via bidrag från Verket för innovationssystem, Vinnova.

Scandidos har patent som sträcker sig fram till 2035.

Målsättningen är att expandera med 30 % per år där ledningen sagt att bolaget har potential att omsätta cirka 400 MSEK.

Försäljningen ökade med 200 % senaste kvartalet.

Redeyes Life Science-analytiker Björn Olander anser att Scandidos aktie har ett motiverat värde på 9 kr till att prognosera Bull Case till 15 kr. Olander samt Klas Palin på Redeye äger själva aktier i Scandidos.

Paralleller kommer drar till Elekta vars aktie ökat med 50 gånger sedan millennieskiftet.

Till en början tror jag främst att förväntan kommer driva upp kursen. En nyemission har precis avslutats som blev kraftigt övertecknad och den efterfrågan kommer att driva kursen uppåt initialt när BTA aktier omvandlats etcetera. Att Delta Phantom+ redan säljer bra är känt, så det är försäljningen av Delta4 Discover som kommer driva kursen framöver, eftersom det är där den stora potentialen finns. Då marknaden är något trög så tror jag att det lossnar 2017 då mer omfattande kliniska studier borde ha avslutats.

Förväntan lär framöver bli mycket stor då Scandidos har de egenskaper som småsparare samt andra aktörer finner attraktivt: det är ett stabilt bolag med lång erfarenhet och kompetens ledning som säljer avancerad teknisk utrustning med stor potential på en världsmarknad. Dessutom framstår det som att bolaget arbetar för ett gott ändamål vid behandling av en vanlig sjukdom som de flesta kan relatera till. Pricken över i:et är paralleller till succébolaget Elekta som de flesta erfarna aktiehandlare känner till. Kontentan är att när det väl kommer en lite starkare indikation på att försäljningen av Delta4 Discover börjar ta fart på riktigt, så kommer förväntan bli mycket stor vilket resulterar i ett race.

Ledningen har prognoserat marknadspotentialen där respektive produkt kan omsätta per år:

Delta4 TPV med en marknadsandel på 25 % ger 20 MSEK.

Delta4 Phantom med en marknadsandel på 30 % ger 80 MSEK.

Delta4 Discover med en marknadsandel på 35 % ger 290 MSEK.

20 + 80 + 290 = 390 MSEK

Slutsats

Försäljningen av Delta4 Discover lär komma igång på allvar 2017 vilket medför en riktkurs på 10 kr under 2017 och blir hypen stor kan man räkna med betydligt högre kurser. På längre sikt och vid ett Super-bullcase med 390 MSEK i omsättning till ett P/S tal på 4, så kan man räkna på kurser över 60 kr.

Det skulle inte förvåna mig om Scandidos kommer att hamna i toppskiktet bland årets aktier 2017.

Källor:

http://scandidos.com/upload/documents/bolagsinformation/Prospekt%20ScandiDos%202016-09-27.pdf

http://scandidos.com/investors/presentationer/smabolagsdagen-2016

http://www.redeye.se/analys/update/scandidos-kapitalinjektion-ratt-medicin

Alla investeringar är förknippade med risk och beslut om investeringar tas på eget bevåg. Vederbörande bör alltid göra en egen analys och kolla källor. Analysen reflekterar endast mitt resonemang och skall inte ses som rådgivande. Jag äger aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?