Post entry

Uppföljningsanalys ZetaDisplay

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ja, hur har det gått för ZetaDisplay? Vi tar oss en titt på aktiekursen, bolaget och omvärlden. På vissa områden har mycket ändras andra inte mycket alls. ZetaDisplat är fortfarande ett fint bolag inom en växande marknad i en mycket orolig omvärld.

Uppföljning.

Ja, hur har det nu gått för ZetaDisplay och i vilken mån var min analys pricksäker? Vi börjar med en titt på aktiekursen och bolagsvärdet. Kursen har likt jag befarade fortsatt i sin nedåtgående trend, om än i en något snabbare takt än jag först trott. Den fann en viss form av stöd vid ca 5.25 där kursen toucha första gången under vecka 29. För att sedan återvända vid vecka 31. Denna kurs ger bolaget ett börsvärde på 64.2 MSEK. Vilket innebär att man som köpare betalar 3.26kr för varje 1kr Eget kapital. Kursen föll å andra sidan drastiskt likt resten av börsen under början av Augusti och handlades som lägst för 4kr. Vilket motiverar ett börsvärde av 49MSEK, då betalar man 2.55kr per 1kr Eget Kapital. Detta säger oss kan inte så mycket i sig, men jag kikar gärna på andra liknande bolag hur mycket man är beredd att betala för deras framtida vinster. Helt enkelt för att få lite perspektiv.

Pricer.

Producerar Digitala hyllkantsetiketter.

Ca11kr innan börskraschen.

Ger 2.18kr per 1kr EK

Tradedoubler

Marknadsföring via Internet.

Ca 36kr innan börskraschen.

Ger 2.98 per 1kr EK

ZetaDisplay

Ca 5.25kr innan börskraschen.

Ger 3.26kr per 1kr EK

Ca 4kr nu

Ger ca 2.55 per 1kr EK

Lämpliga bolag var svåra att finna. Både Pricer och Tradedoubler har kommit lite längre i sin utveckling, de visar båda vinst och deras verksamhet är lite annorlunda belagd. Men båda sysslar med nyteknik och inom marknadsföring.

Vad som kan ses är att bolagens värderingar i förhållande till Eget kapital är förhållandevis ganska lika varandra(P 2.18 T 2.98 Z 2.55), och då de verkar i snarlika branscher med likartad tillväxt kan vi kanske dra slutsatsen att här är ZetaDisplay marknadsmässigt värderat. Mellan 4-5kr. Vi har nu alltså i min värld fullo gått igenom Säljfasen jag talade om i min första analys. Här börjar kräftgången fram till trigger!

Vad har hänt i bolaget i fråga då? Inte så mycket. Men det lilla vi fått veta är i alla fall mycket positivt. Två st stora orderingångar. En till Finland och en till Audi, sammanlagt uppskattat försäljningsvärde 17MSEK.

Dock vill jag även säja att läget på börsen onekligen har varit utanför det normala. En viss rekyl ner av börsen hade jag räknat med, därav valde jag ett bolag som kortsiktigt såg överbetalt ut till analysen. Men ett ras av den här magnituden fanns nog inte på så många av våra kartor. Men positivt då att det spelade mig rätt i händerna.

Utsikter Macro

Ja hur ser framtiden ut. Macroekonomiskt, ingen aning. Det är en j*vla röra. Möjligheten för en dubbeldipp existerar i alla fall i min världsbild. Rent fundamentalt verkar det inte komma någon lösning inom närtid. Inom nationalekonomisk teori talar man om inre och yttre faktor vid ekonomiska beslut. Politiska beslut har kort inre väg medan den har en längre yttre väg, det vill säga att det tar ganska lång tid innan effekten av beslutet blir synlig på marknaden. Detta talar emot en snabb lösning på våra problem.

Rent tekniskt i den pessimistiskaste av världar kan vi redan nu få se detta andra fall. Om vi säger att börsfallet initialt började vid slutet av maj. Omx30 då på ca 1150. Och bottnade sedan efter raset vid 860 intradag den 9 aug, så har vi första Fibonacci- nivån vid [1150-860=290 * 0.38=110+860=970] 970. Omx30 var den 17 aug uppe och touchade vid de nivåerna intradag. Så fullt möjligt att vi rasar igen om vi fundamentalt förlitar oss på dessa teorier inom TA.

Edit: Som vi såg nu i slutet av veckan verkar det som att detta pessimistiska scenario kan ha inträffat. Tors-Fre 18-19aug har vi fått se ett giganstiskt nerställ av börsen. Frågan är nu hurvida vi kommer att resa oss upp igen eller pröva stödet vid 850 igen.

Hur ZetaDisplay påverkas av en orolig finansiell omvärld är svårt att avgöra. Dels kan en minskad riskbenägenhet och den ökade drivkraften att hålla hårt i sina pengar avhålla företag från att investera i Zetas produkter. Men å andra sidan pågår en form av teknik-kapplöpning inom detaljhandeln. Ingen vill ju vara bolaget som sitter kvar i stenåldern. Jag tror inte att Zeta kommer drabbas så hårt av detta scenario rent verksamhetsmässigt. Aktiekursen å andra sidan kan självklart få sig en rejäl törn liksom resten av marknaden.

Utsikter Micro

Jag har varit ute och sett mig om en del i sommar och måste säga att ZetaDisplay har gott om kokurrenter. Överallt hänger det TV-skärmar från många olika bolag. Detta hade jag inte riktigt förutsett i samma mån i min första analys. Zeta Display säger att de är marknadsledande på sin hemsida, men någon siffra på hur stor del av den de besitter finns inte att finna. En annan stor aktör jag funnit är bla MinAffärsTv AB(priv), ser personligen fler av dessa än de från Zeta. Detta gör att jag ställer mig lite skeptiskt till deras position.

I övrigt har jag fortfarande stor tilltro tillbolaget, trots en nu mer kritisk sådan. Det är alltid nyttigt att försöka falsifiera sina föregående antaganden.

Konklusion

Ett fint bolag inom en växande marknad i en mycket orolig omvärld. Marknadsmässigvärdering mellan 4-5kr. Konkurrensutsättningen är hårdare än vad jag först befarade, reviderar därav min tidigare sälj-avakta-köp till en enkel avvakta rek, med sälj på den mycket korta sikten. Bolaget har en vettig värdering jämfört med resten av branschen och med tanke på sina redovisade räkenskaper och bör därför i detta skede inte falla mer. Men med tanke på den överliggande oron på marknaden som helhet kan det vara i bruk att sälja om man sitter med aktier i fråga.

Kort sikt 0-1mån: Sälj

Medel sikt 2-6mån: Avvakta

Sedan i framtiden när vi ser hur marknaden och bolaget utvecklas kan det vara läge för köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?