Post entry

Är en ny storägare på väg in i PowerCell?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I samband med nyemissionen, som genomfördes i december 2014, har samtliga fyra huvudägare förbundit sig i ett så kallat lock up-avtal att inte avyttra några aktier eller optioner i Bolaget förrän tidigast den 4 januari 2016. Powercell startade 2008 som ett utvecklingsprojekt inom Volvokoncernen som då ägde 100 % av bolaget, men har sålt ut och äger nu endast 11,2%. Ryktena säger att Toyota vill köpa in sig i bolaget. Kan den posten vara till salu till nyår?

Svenska Staten äger 23,1 % genom Fouriertransform. Och oljemagnaten Mohammed Al Amoudi äger 23,1 % genom Midroc New Technology. De Belgiska myndigheterna och världens ledande stål och gruvföretag äger 16.3 % via investmentföretaget Finindus. Alla har förvärvat sin del från Volvo, vilket gör det naturligt att ett fordonsföretag med fokus på framtidens teknik köper in sig i bolaget. Men med tanke på vad kursen har stått i när affären borde ha diskuteras kan de inte släppa aktierna under 100 kr/st.

Vill en ny större ägare in, kommer de med all säkerhet inta en Corner position. En ägare som innehar mer än 10 procent av aktierna i ett aktiebolag sägs ha en corner i det bolaget. Innebörden av att ha en corner är att man får tillgång till en styrelseplats, räkenskaperna och strategierna. Släpps man inte in automatiskt kan man tillsätta en egen ekonom i företaget och på så sätt få insikt. Det möjliggör även att blockera uppköpsbud eftersom tvångsinlösen kräver minst 90 procent av aktierna. Så är inte alla aktier till salu komplettera de säkert på marknaden för att få den ställningen. Alternativt har alla ägare kommit överens om att sälja om det knackar på en så intressant partner på dörren

Det ska bli kul att följa vad som händer den närmaste tiden. Med dagens låga värdering på ett världsföretag kan vi vara säkra på att det kommer finnas fler intressenter som vill komma in i bolaget i vilket fall som helst.

PowerCell har tagit fram en teknikplattform som möjliggör produktion av lätta, mångsidiga och tillförlitliga kraftkällor som värmer hus, driver mobilmaster eller förser fordon med elektrisk ström. Bolagets huvudprodukter är: bränslecellsstackar, en egenutvecklad bränslereformer samt ett integrerat generatorsystem.

Det unika bränslecellsystemet, PowerPac, har PowerCell utvecklat genom att kombinera sin bränslecells- och reformerteknik för att omvandla diesel till el på ett energieffektivt och miljövänligt sätt. Förutom minimala avgaser och tyst drift, matchar denna systemlösning befintlig infrastruktur för bränsle. Bränslecellssystemet är initialt inriktat mot elkraftförsörjning inom telekomindustrin. Bränslecellsstackarna kan erhållas i en effektstyrka från 1-25 kW som anpassas till beställarnas behov. Kommersialisering av framtagna grundplattformar börjar 2015.

PowerCell är en avknoppning från Volvokoncernen och är baserat i Göteborg och är listat på First North vid Nasdaq Stockholm under kortnamnet PCELL.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?