Post entry

Två förförande aktiekryddor

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Arctic Gold och Wiking Mineral har några saker gemensamt. Låga börsvärden, mkt intressanta prospekteringsbolag men i tidigt skede, och bl a därför slaktade på börsen. Nu börjar riskaptiten komma tillbaka vilket ger kittlande lägen för häftiga kursrekyler uppåt.

Wiking Mineral har tappat över 70 % på ett år. Arctic Gold dryga 40 %. Wiking Mineral nu börsvärde 27 mkr (free float, konvertibler finns också utestående), Arctic Gold 47 mkr.

Försvinnande små börsvärden trots att bolagen ändå sitter på potentiellt riktigt stora tillgångar. Men små prospekteringsbolag är helt ute i kylan i dessa tider och hela sektorn är utbombad. Samma tillgångar skulle säkerligen kunnas värderas 3-4 ggr högre vid annat tillfälle när alla vill äga råvarurelaterat. Redeye har en riktkurs/motiverat värde på Arctic Gold som ligger mer än 3 ggr över dagens aktiekurs.

I Kanada har vi senaste veckorna bjudits på storstilade uppgångar i mindre gruvbolag, uran, koppar, guld- och andra förhoppningsbolag inom metaller. Ska samma trend nå Sverige? De lite större bolagen som Northland och LUMI har ju dragit kraftigt. Riskaptiten och en viss girighet har smugit sig in på svenska börsen under början på detta år och kanske når det till slut de riktiga "kryddbolagen", dvs små råvarubolag med intäkter/gruvor som ligger några år framåt i tiden. Men det finns otrolig potential i att gå in redan nu i flera av aktierna ifall man vågar tro på ny spekulationsvåg framöver.

Jag tror läget är riktigt nära! Det behövs inte mycket kapital in i de minsta bolagen för att de procentuella rörelserna i aktierna ska bli stora. Sektorkollegan Botnia Explorer studsade till härom veckan. Och när pendeln slår om brukar många agera i flock, se vad som hände med Kopparberg Mineral och Archelon för nån månad sedan (kursrusningar på 80-90 % på tidningsartikel).

Två bolag/aktier som jag fastnar för är alltså Wiking Mineral och Arctic Gold.

Den sistnämnda, Arctic Gold, är en Redeye-favorit och Redeye har en riktkurs skyhögt över dagens nedtryckta kurs. 14 kr mot dagens aktiekurs på 4,40 kr!

Ett skäl förutom mkt spännande tillgångar är att Nordic Mines-ägarna klev in som huvudägare i december, det skapar en trygghet med starka ägare, och stärker caset genom att de väljer att investera i Arctic Gold (guld/koppar).

http://www.redeye.se/analys/update/arctic-gold-nya-huvudagare-starker-investeringscase

Wiking Mineral sitter på en rad intressanta tillgångar inom zink, nickel, bly och guld men förtroendekris i ägaren (som egentligen inte har med Wiking att göra) har troligen bidragit extra mycket till kursfallet. Bolaget har enligt senaste rapporten en kassa som räcker hela 2012, vilket kortsiktigt i varje fall ger en trygghet, därefter krävs ny finansiering eller ännu bättre, att man kan sälja delar av något av sina projekt.

28 millar i börsvärde för Wiking, 47 millar för Arctic. Sektorkollegan Botnia ligger på omkring 60 millar.

Ordentliga kryddor/spekulation! Hos Wiking Mineral och Arctic Gold finns riktigt mycket pengar att tjäna, och att förlora om det går snett :-) så det ska bara spelas med pengar som går att förlora. Arctic känns aningen tryggare med sin starka huvudägare, Wiking Mineral har å andra sidan en otroligt intressant prospekteringskorg och kan de lösa sin långsiktiga finansiering är deras extremt låga börsvärde, 27 mkr, lite lockande. Sektorkollegan Botnia har ett börsvärde på 60 mkr och troligtvis ingen större skillnad på dessa bolag, annat än att Botnia varit duktigare på att flirta med marknaden.

På marginalen tror jag att Dagens Industris artikel i veckan om att Boliden snart måste ut på uppköpsjakt kan påverka positivt vid nåt tillfälle. Rykte/spekulation om inte annat. Deras tillgångar sjunker snabbt inom några år och de behöver prospektera/förvärva. Wiking Mineral har redan idag samarbete med Boliden.

Insiderköp i Wiking Mineral för övrigt presenterades i förrgår, om än i liten skala. Men en trevlig signal.

Ev köp görs på egen risk. Bolagen är små och likviditen i aktierna är dålig. Plus riskabla verksamheter som sagt. Farligt men härligt:-)!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?