Post entry

Artimplant - back on track

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det råder inte någon tvekan om att placerarnas tålamod är rätt kort gällande börsens småbolag. Biomaterialbolaget Artimplant spekulerades upp med ca 15 procent före kvartalsrapporten men har nu sjunkit tillbaka mot tidigare förankring vid 2 kronor. Kursutvecklingen är märklig med tanke på att omsättningen under Q2 ökade med hela 154 procent jämfört med fjolåret, vilket efter ett par år av besvikelser nu äntligen ger hopp om att bolaget nu är tillbaka på tillväxtbanan.

  • Nettoomsättningen för andra kvartalet var 7,9 MSEK (3,1) och för halvåret 12,8 MSEK (5,2)
  • Resultat efter skatt för andra kvartalet var -4,1 MSEK (-6,2) och för halvåret -8,6 MSEK (-12,3)
  • Resultat per aktie för andra kvartalet var -0,07 SEK (-0,10) och för halvåret -0,14 SEK (-0,21)
  • Försäljningen av Artelon® Spacer uppgick för andra kvartalet till 4,7 MSEK (2,4) och för halvåret 8,2 MSEK (3,7)
  • Försäljningen av Artelon® Tissue Reinforcement uppgick för andra kvartalet till 3,1 MSEK (0,6) och för halvåret 4,4 MSEK (1,4)
  • Första patienten är inkluderad i klinisk studie för behandling av artros i ländryggen med Artelonimplantat
  • Första hundarna i USA opererade med Artelon® CCL för korsbandsskada

Nu finns det dock vissa saker man bör vara uppmärksam på när man studerar siffrorna och som sannolikt även varit delaktiga till att aktien likt ett brunt höstlöv återigen seglat ner mot 2-kronorsstrecket. För det första beror den stora omsättningsökningen till stor del på omförhandlade villkor i licensavtalen med SBI och Biomet Sports Medicine. Avtalen har här omförhandlats till icke-exklusiva vilket ger Artimplant bättre betalt för produkterna. Då Artimplant samtidigt har slutat redovisa enhetsförsäljningen av Spacerprodukterna samt Artelon Tissue Reinforcement (ATR)är det svårt att göra en uppskattning om hur stor den verkliga tillväxten varit i antalet sålda enheter även fastän omsättningen ökat markant. Sannolikheten är således ganska stor för att det fortsättningsvis går rätt trögt för licenstagarna och att den största delen av omsättningsökningen alltså grundar sig på de förbättrade villkoren.

För det andra så innehöll försäljningssiffrorna för Artelon Tissue Reinforcement ett stort frågetecken då rapporten avslöjade att Biomet pga det omförhandlade licensavtalet betalat av för det lager som fanns av ATR den 1 april. Försäljningssiffrorna för implantatet på 3,1 Mkr är således dopade och stor osäkerhet finns angående hur stort detta lager var samt framförallt hur detta kommer att påverka innevarande samt i värsta fall även nästföljande kvartals orderingång. Med tanke på att Artimplant i rapporten även varnade för ett säsongsmässigt svagare tredje kvartal misstänker jag att just denna ”dopning” kan ha orsakat stor osäkerhet hos investerarna vilket fått placerarna att fly aktien. Jag har dock varit i kontakt med bolaget gällande detta och även fastän de inte avslöjar hur stort detta lager var så avslöjade Vdn Hans Rosén i alla fall att de förväntar sig orders från Biomet under Q3, vilket skvallrar om att lagret inte var så omfattande. Även fastän ATR tidigare stått för en mycket liten del av Artimplants totala försäljning så är det dock viktigt att ha i bakhuvudet att försäljningen faktiskt ökat stadigt mellan kvartalen vilket alltså innebär att det finns en hygglig chans för att en stor del av siffrorna verkligen härrör sig från verklig försäljning och inte från lagret.

Slutligen bleknade rapporten en aning pga att Artimplant avslöjade att de senarelägger målsättningen om att ansöka om ett FDA-godkännande för produkter inom CMF-området (huvud & ansikte). Att bolaget nedprioriterar detta är dock inte något som man inledningsvis behöver hänga läpp över eftersom pipeline är välfylld med nya potentiella implantat inom främst ortopedi. Ytterligare skulle en inbrytning inom ett nytt område även medföra ytterligare kostnader och med tanke på att Artimplants primära målsättning är att nå ett positivt kassaflöde är nedprioriteringen i dagsläget en bra strategi.

Om vi istället börjar ägna oss åt att bena ut godbitarna ur rapporten så fanns det faktiskt en hel del att gotta sig åt som aktiemarknaden inte ser ut att ha lagt någon större notis vid. Det som framförallt bidragit till att jag i ingressen skrev att jag är hoppfull över att Artimplants nu gjort comeback på tillväxtbanan är att den egna försäljningen till slutkund och distributör nu ökar kraftigt. Från att under fjolårets jämförelsekvartal med en nästan obefintlig försäljning på 355 tkr ökade nu försäljningen till hela 2,1 Mkr, vilket även nästan är en fördubbling jämfört med föregående kvartal (Q1 1,2 Mkr). Detta är mycket positivt och bevisligen börjar nu Artimplants ökade fokus på egen försäljning inkl. avtal med lokala distributörer att bära frukt. Som ett led av detta har även den tidigare så tröga försäljningen i Europa nu nästan fyrdubblats jämfört med fjolåret till 1,3 Mkr, vilket är en överraskande stark utveckling.

Den starka försäljningsökningen är dock inte gratis eftersom försäljningskostnaderna nästan dubblerats till 4,8 Mkr men då satsningen ser ut att få stort genomslag i tillväxtsiffrorna finns det knappast några skäl att ännu oroas över kostnadsökningarna och fortsätter tillväxten i samma takt kommer sannolikt den egna försäljningen under nästa år att framgångsrikt bidra till att måla resultatsiffrorna svarta.

Det finns alltså efter ett par tumultartade år i Artimplants börshistoria nu äntligen skäl att börja inta en lite mer positiv tilltro till bolaget och med tanke på att Artimplant i rapporten även avslöjade att de funnit en livlina i form av en rörelsekredit på 8 Mkr, bör bolagets kapitalbehov vara tryggat åtminstone under hela nästa år. Noterbart är dock att ledningen fortfarande är optimistiska om att nuvarande kassa på 21,4 Mkr, exkl krediten, kommer att räcka tills ett positivt kassaflöde nås och med en inledande försäljning i USA under nästa år av Artelon CCL, samt en fortsatt god försäljningsutveckling för spacerprodukterna och ATR bör också ledningens prognos kunna infrias.

Den starka tillväxten i det egna försäljningsledet borgar även för en mycket god vinst framöver, framförallt om distributören BioMedtrix lyckas nå sin försäljningsprognos om 10 000 CCL-implantat under det första fullskaliga försäljningsåret. Med en fortsatt stark egen försäljning samt en någorlunda stigande försäljning via licenstagarna för ATR och spacerprodukterna skulle faktiskt break-even kunna nås och skulle samtidigt BioMedtrix nå sin egen prognos finns det åtminstone skäl att inledningsvis börja drömma lite om en vinst på uppemot 30 Mkr, kanske redan under nästa år. Det stora frågetecknet är dock om BioMedtrix verkligen kommer att kunna träffa sin prognos men med dagens börsvärde i bakhuvudet räcker det sannolikt med att distributören når halvvägs för att ge aktien tillräckligt med bränsle för en riktigt hygglig kursutveckling.

Det som aktieägarna har att se fram emot under hösten är även publicerade studiedatan från Artelon Cosmetic samt sannolikt även datan från veterinär Krister Julinders svenska CCL-studie. Artimplant planerar även för att delge ytterligare information om Artelon CCL i nästa kvartalsrapport vilket kan innebära avslöjanden hur den inledande amerikanska säljstödjande studien går inför den planerade storskaliga lanseringen under nästa år. Jag är dock ännu inte euforisk över Artimplants utveckling men lite mer optimist har jag dock blivit efter att bevittnat två rätt så framgångsrika kvartal i följd. Innevarande års försäljningsprognos om en dubblering av omsättningen kommer också sannolikt även att kunna nås och i väntan på lanseringen av Artelon CCL på den jättelika veterinärmarknaden i USA kan det vara till fördel att fortsätta att ägna ett intresse åt framförallt utvecklingen för Artimplants egen försäljning, samt även givetvis ägna en blick åt kostnaderna. Igår noterade jag även en kursuppgång till 2,12 kronor och med lite tur kanske utförsäljningen från Banco Fonder nu är avslutad vilket sannolikt skulle förbättra möjligheterna för en kursuppgång framöver.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?