Post entry

Ont i tummen?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Biomaterialföretaget Artimplant sitter med flera triumfkort på hand. Efter att ha läst redeye:s intervju med bolagets VD blir jag mer övertygad om att bolaget förr eller senare kommer att få ett ordentligt genombrott, även om vissa frågetecken på kort sikt behöver rätas ut. Det största problemet är givetvis den minskande försäljningen av bolagets huvudprodukt; implantatet Artelon CMC Spacer, som används för behandling av artros i tummen.

Enligt bolaget har licenstagaren Small Bone Innovation:s säljkår lanserat produkten för snabbt samtidigt som de slarvat med utlärningen av den rätta operationsmetoden, vilken den rätta målgruppen varit samt hur den efterföljande rehabiliteringsprocessen bör gå till. Implantatet bör i huvudsak användas för behandling av lindrigare artros upp till skadenivå 3. Operationer som tidigare skett med patienter som haft svårare artros har därför ofta misslyckats vilket för patienten inneburit svåra smärtor och därefter behov av borttagning av implantatet.

Jag följer nu som då med intresse utvecklingen på två olika amerikanska diskussionsforum som i huvudsak handlar om Artelon CMC Spacern och där patienter delger sina funderingar och berättar om hur deras operationer varit och hur deras rehabilitering gått. För de patienter som varit rätt målgrupp och där kirurgen uppenbarligen använt rätt operationsmetod känner sig patienten oftast lyrisk över resultatet och när det även finns kirurger som låter sig själva opereras så känns det som att referenserna för produkten markant ökar. Enligt forumet så finns det även erfarna kirurger som redan utfört mellan 60 - 120 operationer, vilket således innebär att dessa är övertygade om implantatets fördelar och de rekommenderar även starkt att Artelon används istället för traditionella behandlingsmetoder. Vissa läkare vill även pröva Spacern för patienter med lite svårare artros, eftersom det vid en eventuell misslyckad operation ändå går att ta bort Spacern och då återgå till traditionell behandling.

Att läkare chansar att behandla patienter som lider av svårare artros och som alltså inte ingår i den primära målgruppen är ju beklagligt eftersom en missnöjd mun låter betydligt högre än en nöjd, men å andra sidan är det ju lovande att läkarna är så övertygade om Spacerns positiva effekter att de chansar att pröva operera patienter som då förhoppningsvis lider av artros någonstans i gränslandet mellan nivå 3 och 4.

Långvarig smärta efter operation är dock ofta ett problem som vissa patienter dras med men många upplever även att smärtan redan efter ett par veckor gått över, vilket alltså eventuellt skvallrar om att en felaktig operationsmetod använts. Dock är det eventuellt mer troligt att de som upplever långvarig smärta haft en svårare artros.

Sammanfattningsvis kan man ju gladeligen konstatera att det finns läkare som i rask takt använder Spacern och som därtill är övertygade om att implantatet är en överlägsen metod för behandling av den primära målgruppen. Small Bone Innovation utökar även nu säljkåren med 50 procent och en ny operationsmetod är lanserad, vilket på sikt bör få fler läkare och kirurger övertygade om implantatets fördelar. Med hopp om att en lyrisk patient, en lyrisk kirurg och en lyrisk fysioterapeut lyckas sprida Spacerns fördelar vidare kommer försäljningen förmodligen förr eller senare ta rejäl fart och då kommer det framförallt att kännas mycket angenämt att vara aktieägare.

Utöver Spacern har Artimplant även flera nya produkter i pipeline samt en riktig joker på hand; Artelon Tissue Reinforcement, som används för uppbyggnad av mjukvävnadsskador. Hittills har ännu inte några komplikationer rapporterats, vilket alltså ger utmärkta referenser och det kan vara just ATR som blir produkten som får Artimplants aktiekurs att rusa i höjden. Eftersom ATR kan användas inom ett flertal indikationer kan försäljningen ta rejäl fart när det finns tillräckligt med klinisk data dokumenterat. Med ett globalt företag som Biomet i ryggen och då Artimplant även själva börjat använda sig av referenskliniker i USA så gör sig raketen sannolikt snart sig redo för avfärd.

Ont i tummen? Call Artimplant!

http://www.arthritisinsight.com/forum/forum_posts.asp?TID=6144&PN=1

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?