Post entry

Post ERS

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sådär ja, nu var man hemma igen efter en oerhört intressant kongress med 19,000 medverkande specialister inom lungfysiologi/farmakologi.

Själva kongressen är ett bra sätt att knyta kontakter, men även att se åt vilket håll dagens forskning är på väg åt.

Så, vad fann jag då som var intressant?
Jag börjar med Aerocrine, som är ett högintressant objekt.

Att Aerocrine har stigit som en raket de senaste 3 månaderna har nog ingen missat, men kan företaget väga upp en så kraftig stigning?
Det är en fråga som många har ställt sig och som folk vill ha svar på.
Jag trodde tidigt på Aerocrine och köpte akter när de låg i 4 kr. Efter ett halvårs väntan med +-0 sålde jag dem tillslut när de gått upp till 6 kr. Nu i efterhand så var det korkat, men mitt förtroende för företaget var, i det läget, raserat.

Angående Aerocrines metodik så är tanken att man skall analysera utandat kväveoxid (FeNO) och korrelera det som en bild på hur inflammerad lungan är. Detta i sin tur kan användas för att styra behandlingen av ex. astma och KOL.

Tanken är god, men det finns viss problematik i det hela.
Viss inflammation är inte eosinolfil utan mer en neutrofil inducerad kaskad. I detta fall så fungerar inte FeNO så bra som en markör. Detta gäller fram för allt folk som röker (och det finns en hel del astmatiker/KOL-patienterna som gör, då det är en av orsakerna).
En annan orsak som debaterats är om man verkligen kan använda utandat NO - om det verkligen är en bra markör för inflammation eller ej. Dett finns fleratlet andra metoder som även kan fungera, däribland att mäta pH i utandningsluften eller även temperatur. Dessa metoder är betydligt billigare och enklare att utföra, men även dessa har ifrågasatts.

Så, vad har egentligen hänt sedan förra året?

  1. Aerocrines ruta på mäss-golvet var betydligt snyggare än förra året samt även storleken var större. Detta kan tolkas som att de nu fått en bättre bas att stå på samt att de litar mer på sin metodik.
  2. Ett stort antal presentationer/postrar (20+) hade direkta referenser till Aerocrines apparatur. Detta visade sig vara den vanligaste metoden för att mäta utandat NO. Intresset har ökat oerhört och det har visat sig vara en bra metod.
  3. Tabeller som korrigerar för rökare, allergiker och andra patologiska symptom har inkulderats. Detta gör att man även kan använda det på den stora gruppen som inte har eosinofil inflammation. Ett stort plus!
  4. När jag talade med de som stod vid Aerocines mässplats sade representaten att dess kassa stärkts betydligt under året och att de hoppas på en break-even under 2009/2010.
  5. De visade upp ett smidigare sätt att, med hjälp av datorn, hålla koll på dina mätvärden och därmed din sjukdom.

Så, summa summarum har Aerocrine växt betydligt i mina ögon. Det uppvisade, enligt mig, en oerhörd styrka som tyder på att det går otroligt bra för företaget. Det skulle inte förvåna mig om det här blir en standard för utandat NO. Mitt förtroende har åter kommit tillbaka.

Dock måste jag inflika att jag inte har så bra koll på ekonomin i företaget, men då det talas om en "break-even" så antar jag att det är på väg åt rätt håll.

Vad gäller MEDA så är jag dock mindre imponerad.
De har visserligen tagit stora marknadsandelar i år och är ett bra företag, men på luftvägsområdet så syns de knappt. De hade en monter som var i mediumstorlek, men intresset var svalt.
Som sagt satsar MEDA även på andra produkter än lungfysiologiska, men inom just detta område var det inte i toppen.

AstraZeneca är, som alltid, stora. Det var många presentationer personer med olika kopplingar till AZ som redovisade både fina och intressanta resultat. Dess mässplats var enorm och alltid full. AZ har tappat en del på sista tiden och börjar nu se attraktiv ut igen.
Här har vi ett bra företag, god produktportfölj, generösa utdelningar och en fin forskningsverksamhet till lågpris.

Så över till något helt annat - BioPhausia.
Idag inledde HQ Bank bevakning av företaget och sätte rekommendationen köp och riktkursen 2 kronor. Jag har tidigare tipsat om detta företag som jag anser har stora potentialer. Dock tror jag 2 kr är för lågt och att företaget på sikt kan stiga mycket högre.

Har ni fler frågor är det bara att skicka ett meddelande.
I helgen blir det båtupptag i Torekov och sedan en vecka med intensivt experimenterande.

Mvh
Pixy

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?