Post entry

Därför döms Avanza av diciplinnämnden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

_Här är fullständig information om varför Avanza blev tvugna att betala 100.000 kr till börsens diciplinnämnd.

Jag klistrar in det eftersom att jag hade svårt att förstå, och kanske inte ännu riktigt fattar..._

----

Disciplinnämnden vid OMX Nordiska Börs Stockholm utdömer vite för Avanza

Bankaktiebolaget Avanza har brutit mot reglerna vid OMX Nordiska Börs genom att inte ha följt reglerna om orderläggning på rätt sätt. Börsens disciplinnämnd har beslutat att bolaget ska betala ett vite och mäklaren tilldelas en varning.

Bankaktiebolaget Avanza är medlem på OMX Nordiska Börs Stockholm. Enligt börsens regler för medlemmar ska order som läggs i handelssystemet återspegla det aktuella marknadsvärdet för det instrument som ordern avser. Med ”aktuellt marknadsvärde” avses kurser som vid en samlad bedömning reflekterar gällande kurssättning utifrån bland annat kursförändringar för instrumentet under den aktuella börsdagen och föregående börsdagar, instrumentets volatilitet, allmänna
kursförändringar för jämförbara instrument med mera.

Den 4 februari 2008 kl. 11:33:50 lade Avanza genom en av sina mäklare en köporder avseende 29 000 aktier i Mediaprovider Scandinavia AB med en limit på 7:50 kr. Ordern ledde omedelbart till avslut, först med 4 000 aktier till kursen 5:30 kr och därefter med 25 000 aktier till kursen 7:50 kr. Föregående avslut hade skett till kursen 5:10 kr och kursavvikelsen var således över 45 procent i förhållande till senaste betalkurs och över 40 procent i förhållande till bästa säljkurs vid orderläggningstillfället. Börsen beslöt att makulera avslutet under hänvisning till att det stred mot börsens regler.

Nämnden konstaterar att det är klarlagt att Avanza genom mäklaren genomfört ett avslut i Media-provider som avvek från senaste betalkurs med över 45 procent och från senaste bästa säljkurs med 40 procent. Att köpare och säljare varit överens om att genomföra affären till denna kurs saknar betydelse för bedömningen av om avslutet är förenligt med regelverket. Att det rör sig om en större aktiepost eller att det som läggs rör en accept på en redan framlagd säljorder har ingen avgörande betydelse. Avslutet innebar således att börsens regler överträtts.

För den ansvarige mäklaren utgör det dock i någon mån en förmildrande omständighet att transaktionen skulle kunna tänkas ha lämnats utan disciplinär påföljd, om den ägt rum genom det automatiska handelssystemet. Detta hindrar emellertid inte att Avanza skall åläggas vite om etthundratusen (100 000) kronor och mäklaren meddelas varning.

I detta avgörande har Johan Munck, Madeleine Leijonhufvud, Carl Johan Högbom, Ragnar Boman och Stefan Erneholm deltagit.

För ytterligare information Anders Ackebo, OMX Nordiska Börs Stockholm 08-405 70 10

Om Disciplinnämnden.

OMX Nordiska Börs i Stockholms disciplinnämnd har till uppgift att pröva ärenden om börsmedlemmars och de noterade bolagens överträdelser av de regler som gäller vid börsen. Om OMX Nordiska Börs i Stockholm misstänker att en medlem eller ett bolag handlat i strid med regelverket anmäls detta till Disciplinnämnden. OMX Nordiska Börs i Stockholm utreder och driver ärendet och Disciplinnämnden bedömer fallet och fattar beslut om eventuella sanktioner. Sanktioner för ett noterat bolag kan vara varning, vite eller avnotering. Vitesbeloppet kan uppgå till mellan 1 och 15 årsavgifter.
Medlemmen kan drabbas av varning, vite eller avslutat medlemskap.

Disciplinnämndens ordförande och vice ordförande ska vara jurister med domarerfarenhet. Av övriga ledamöter ska minst två vara väl insatta i förhållandena på värdepappersmarknaden.

Ledamöter: Justitierådet Johan Munck (ordf), justitierådet Marianne Lundius (v ordf), professorn Madeleine Leijonhufvud, direktören Stefan Erneholm och direktören Hans Mertzig.

Suppleanter: Civilekonomen Hans Edenhammar, advokaten Claes Beyer, direktören Jack Junel, civilekonomen Ragnar Boman och civilekonomen Carl Johan Högbom.

--------------

http://www.bolagsfakta.se/?option=com_compropressrelease&id=40287

---

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?