Post entry

Skördetid i Bahnhof

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bahnhof har under det gångna året under nygammal ledning genomgått en remarkabel förändring av verksamheten och lyckats kraftigt öka resultatet kvartal för kvartal. Marknaden tycks inte ha hängt med i förändringarna, även om varje Q-rapport följts av ett kraftigt kurslyft, ligger en kursdubbling i korten.

Bahnhof angav i Q3 rapporten att den lagda prognosen för 2012 gäller. Samtidigt sa styrelsen att man har ”en mycket ljus syn på Bahnhofs framtid” och att man kommer att lägga fram en ny prognos för den framtida verksamheten i Q4 rapporten. Enligt lagd prognos skall man tjäna 370 miljoner med en vinstmarginal på 9% och är värderade på börsen till ca 380 miljoner.

Befintlig prognos skulle innebära att det sker en kraftig inbromsning i Q4, då större delen av årets prognostiserade resultat redan är uppfyllt t.o.m. Q3. Ledningen har även uttalat sig om att Q4 börjat mycket starkt.

Slutsatsen av ovan blir att man kommer att markant överträffa lagd prognos när Q4 resultatet presenteras. Den nya prognosen kommer att vara framåt blickande och kommer rimligen att indikera ytligare tillväxt på ett och flera års sikt.

Man kan även göra en relativ värdering och jämföra med Bredband2 som har närmast identisk inriktning som Bahnhof, båda med en strategisk tyngdpunkt mot företagssegmentet. Vid en jämförelse förefaller Bahnhof ha ett något vassare erbjudande än Bredband2 till företags kunder. Man fick nyligen Netflix som kund och hostar en av totalt 13 rotservrar som finns i Internet. Man har även bäst prestanda i svarstider och tillgänglighet. Rörelseresultatet i företagsaffärerna steg med 60% det senaste kvartalet, alltså Q2 till Q3 2012.

Ändå är Bredband2 betydligt högre värderat än Bahnhof sätt till Q3 resultatet. Om vi räknar vinst som 4*Q3 vinst har Bredband2 ett P/E på 17 (kurs 0,34) medan Bahnhofs P/E blir 7,75 (kurs 36). P/E 2013 kommer med nuvarande utveckling att ligga avsevärt under 7.

Jag ser Bahnhof som en unik kombination av låg risk och hög sannolikhet för kraftig kursuppgång, redan då Q4 rapporten kommer den 27/2.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?