Post entry

Börsens billigaste bolag? Vart tog analytikerna vägen?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ursäkta men jag kan inte låta bli att vidarebefordra signaturen "marcalens" välformulerade inlägg om en av mina favoriter Balder ... tror inte han misstycker:

"Helt otroligt att man är den enda som skriver på VCW om Balder. Balder lämnar en fenomenal rapport för Q1 och uppmärksamheten blir följande: 0 inlägg på Avanza, 0 inlägg på DI samt mitt 1 inlägg på VCW.

Bolaget har ett eget kapital om 145 kronor per aktie, har ett undervärde på sina derivat om 458 mkr motsvarande 18 kronor per aktie som kommer att återföras bolaget under de kommande åren, har genomfört fastighetsförsäljningar motsvarande en försäljningspremie överstigande bokfört värde med 12 %, samt har en rullande intjäningsförmåga på förvaltningsresultat om 19.35 kronor per aktie och år. Det skall påpekas att bolaget i realiteten inte betalar en enda krona i skatt på sitt förvaltningsresultat. Därtill äger bolaget 1.6 % av sina egna aktier. Man överväger därtill utgivandet av preferensaktier som i liknande bolag som Sagax och Corem fått värderingen att explodera. Den tillgängliga likviditeten har ökat från 93 mkr till 651 mkr. Samtidigt har på makronivå EU och IMF tagit radikala steg för att säkra upp kreditvärdigheten för hela euro- och i förlängningen EU-området. Vidare genomför Balder små men ytterst lönsamma investeringar inom vindkraftssektorn.

Att bolaget värderas till 95 kronor per aktie har jag egentligen inget emot. Det är bara bra att man inte lockas att ta hem en tidig vinst. Samt får chans att fylla på. Men varför är det inte en kotte som diskuterar bolagets värde? Bolaget har väl 3600 aktieägare, även om "bara" ca 3-500 är ”aktiva ägare”. Men att döma av diskussionsflödet kunde man lika gärna tro att det var ett enmansägt bolag.

Samma mönster i flera andra stora fastighetsbolag som Kungsleden, Klövern och Wallenstam. Inte ett enda diskussionsinlägg från någon på VCW på flera veckor.

Har folk helt och hållet glömt bort fastighetssektorn? Vore kul att få någons tankar kring Balder. Finns det något man missar här? Det här måste annars vara det på pappret billigaste bolaget på börsen just nu. Någon som förstår varför intresset är 0 från allmänheten? Ligger det någon död hund begraven här som jag totalt missat?

Nära 20 kronor i årligt förvaltningsresultat, aktiekursen stående i 40-60 % av substansen (eget kapital 145 kr + 18 kr undervärderade derivat + 60 kr indikerat undervärde vid fastighetsförsäljningar under 2009), samt på detta min egen förväntan om ytterligare 10-15 kronor årligen i uppskrivningar om fastighetspriser framöver stiger med 2-3 % om året.

Vad missar jag?"

Mitt svar till dig "marcalen" är att tålamod gäller precis som Lynch säger. Brist på tålamod är en investerares värsta fiende och efter ett tag kommer uppvärderingen och normalisering av kursen. Just nu är det allmän oro och det är ju då man köper billigast...

För den som vill läsa mer om Fastighets Balder B och kommande triggers se mitt bidrag i analystävlingen:

http://www.redeye.se/medlemsanalys/34121

Nu packar jag väskan mot varmare länder igen.

Ha det Redeyevänner

TT

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?