Post entry

Bokslut 2007

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Då var det dags att göra bokslut för den gångna året. Visst finns det några dagar kvar av året att slappa på, men ur finansiell utgångspunkt är böckerna stängda. Mitt år kan man sammanfattas med den gamla talesättet "upp som en sol, ned som en pannkaka". Årets första nio månader var kanon, men hälften av uppgången raderades snabbt under årets sista tre månander. Surt sa räven.

Orsaken känner vi alla till, oro för den framtida konjunkturen. Bolagen i min portfölj har t.o.m. Q3 rapporterna i stort infriat mina förväntningar. Kursnedgången på runt 20% har gjort värderingarna än mer aptitliga - OM man tror på en fortsatt vinsttillväxt. Det är just det som är den springande punkten, hur kommer vinsterna att utvecklas under 2008.

Själv är jag skeptisk till företag som har en stor del av sin försäljning i dollar - läs svensk verkstad. Istället har jag positionerat mig mot företag som köper i dollar och säljer i kronor/euro. Alternativt bolag som endast är beroende av den svenska konjunkturen, vilken jag tror står starkare pga en stark inhemsk konsumption.

Jag räknar därför med att behålla min portfölj intakt under 2008 om inte värderingen av något av företagen skenar iväg. Eller om något av företagen presterar sämre än förväntat. Bolagen som skall driva portföljen 2008 är alltså:

Uniflex: Min prognos är att de lyckas förbättra rörelsemarginalen från 5% (2007) till 6% (2008), nu när de stora kostnaderna för kontorsutbyggnaden i Sverige är taget. Tillsammans med en omsättningsökning på 20% (min prognos) leder det till att vinsten stiger med 45% relativt -07, vilket ger en VPA på 11.50 kr. D.v.s. ett P/E-tal på 8 och då tar jag inte hänsyn till kassan på c.a. 45 miljoner motsvarande 12 kr/aktie. Billigt om man jämför med Poolia och Proffice som inte växer lika snabbt. Sigge har spanat in ett annat bemanningsbolag: SJR som är nischat mot ekonomi, bank och finans, som också ser oförskämt billigt ut.

Borg: Jag räknar med en VPA på 4:70 för året och 7:25 för -08. D.v.s. PE-tal 16 för min prognos för -08. En billig dollar kommer att gynna BB under året som kommer. Min förhoppning är att satsningarna i England kommer att ge resultat till hösten -08. Har läst på andra chatsidor om spekulationerna om att köpa upp distributörerna, själv har jag svårt att se detta som positivt. Just nu lever BB och distributörerna i lycklig symbios, där båda gynnas av det fruktbara samarbetet. Ett eventuellt uppköp ser jag som lämpligt först när avtalet med resp. distributör löper ut, alt. när distributören vill lämna in.

Swedol: Till skillnad mot Uniflex och Borg har företaget hållt emot bra under hösten/vintern och min tro är att framgångarna fortsätter även under -08, främst pga billig dollar och fler butiker.

Betsson: Köpt efter Sigge's rek. och den har rullat på bra. Viss politisk risk som man skall vara medveten om.

Dessutom består portföljen av: PARE, Tele5 (Hög risk), DIBS och Alltele (Hög risk).

Aktier som jag skulle passa mig för under 2008 är förhoppningsföretagen som inte tjänar några pengar utan lever sitt liv via återkommande nyemmissioner. Visst om risk/reward såg aptitlig ut så kanske man kan ha det som krydda, men tittar man på värderingarna på många av företagen måste mycket gå rätt bara för att motivera dagens kurser. Men det är ju fint att det finns andra som glatt sponsrar dessa företag, en hel del arbetstillfällen ger det ju.

Annars tror jag att året kommer att präglas av "stock picking", där agnarna kommer att sållas från vetet.

Till sist några händelser som KAN inträffa under 2008 och påverka aktiemarknaden:

* Inflationen stiger överraskande mycket * Relationen Iran vs. USA krisar * Pakistan kollapsar * Presidentvalet i USA ger stor osäkerhet * Oljepriset skenar

/Henk

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?