Post entry

Billerud - mot 42 kr

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Billerud 38,10 kr

Kan en tillverkare av förpackningspapper, som levererar kraftpapper och wellråvara samt pappersmassa, vara något?

Svar: Jag tror det.

Billerud har nyligen gjort en nyemision på 1 miljard kronr, och därmed är inte bolagets skuldsättningsgrad något hot. Kunniga inom förpackningsbranchen har gett indikationer på att "det värsta nu är över". Billeruds VD Per Lindberg, är en av de som gett urrtyck för en begynnande optimism. Han gjorde det vid en marknadsdag för några veckor sedan. Jag tänker mig att det finns goda förutsättningar för Billerud att nå "break even" på röreresultatet under det tredje kvartalet.

Billerud, kommer från ett riktigt dåligt läge, med förluster under första halvåret, men har genom att utsikterna förbättras och kassan stärkts mer att ge i ett kortsiktigt perspektiv. Fenomenet är känt som "lättnadsrally". Det är inte ovanligt att kurserna i ett bolag stiger redan 10 månader innan bolaget börjar visa rejäl vinst.

Enligt schemat i konjunkturcykeln så ligger skogsaktierna allra först. De är tidiga på grund av att efterfrågan på massa, papper och kartong ökar när andra företag börjar förbereda sig på en uppgång i efterfrågan. Billeruds ledning har meddelat att de nu ser ljusare på framtiden. Lindberg har klarlagt att efterfrågan nu är minst i nivå med 2007. Den observante vet att det var ett riktigt högkonjunkturår.

Billerud har inte bara gett uttryck för att skogssektorn upplever en ökad efterfrågan, de har också tagit marknadsandelar inom kartong och specialpapper. Till detta, kommer att massaproducenten kan bolaget glädja sig åt att en aviserad prishöjning under oktober kommer slå igenom fullt ut.

Jag kan tänka mig att de positiva nyheterna från bolaget kan fortsätta att driva kursen på kort sikt, och tror att 42 kr, ligger inom räckhåll. Delårsrapporen den 28:e oktober avgör hurvida det blir mer än så.

Det fanns köpare till samtliga aktier i nyemissionen, trots att den var ganska omfattande.

På hotsidan finns en miljödom, som kommer att kosta 20 miljoner. Det handlar om att Billerud inte rapporterat om sina utsläppsrätter. Det rör sig om formaliteter.

VD Per Lindberg har förklarat saken så här: "Det som hände var att utsläppsrätterna ska preliminärrapporteras till Energimyndigheten den sista mars och läggas på ett konto. Sedan ska det definitivt överföras från det kontot till ett annat konto i samma system den sista april". Billerud har lagt utsläppsrätterna på det första kontot, men missade sedan att föra över dem till det andra kontot före den sista april. "Det var till ett värde av 53.000 kronor, som vi nu ska betala 19,5 miljoner kronor för. Bara för att det låg på det ena kontot och inte det andra".

Formellt sett har Billerud gjort fel, men de kommer ändå att överklaga.

Ett annat hot kan komma i december 2009, när kunderna ser över sin lagersituation, och bestämmer hur stora lager de vill ha. Den förväntade svackan kan i bästa fall hänföras till säsongsvariationer, och inte till en försämrad konjunktur.

Sammantaget så tror jag att det finns några kronor att hämta, för den påpasslige.

....

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?