Post entry

Bimobject - En stjärna är född

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Följande skrev jag under rubriken Konkurrens i mitt tidigare blogginlägg: "...Snarare tyder mycket på att Autodesk nu insett att det är Bimobject som har högst chans att snabba på användandet av BIM-objekt, vilket alltså helt och hållet uppfyller målet med Autodesk Seek."

Efter publicerandet av denna uppföljning har en ytterligare stor nyhet beträfande en riktad nyemission om ca 167 Mkr till det Danska sourcing-bolaget Solar A/S tillkommit. Detta gör att den planerade fördjupningen nu istället kommer att fokusera på den nya totalbilden för bolaget efter båda dessa PM. Riktkursen höjs härmed också från 34 kr till 40 kr.

Den här uppfäljningen är som ni förstår skriven i all hast och felaktigheter kan därför förekomma. Dessa kommer jag i så fall försöka rätta så fort ny information blir tillgänglig.

Följande skrev jag under rubriken Konkurrens i mitt tidigare blogginlägg (http://www.redeye.se/aktiebloggen/bimobject/bimobject-vad-gor-de-och-vad-ar-det-vart):

"...Snarare tyder mycket på att Autodesk nu insett att det är Bimobject som har högst chans att snabba på användandet av BIM-objekt, vilket alltså helt och hållet uppfyller målet med Autodesk Seek."

I och med dagens PM har vi fått en bekräftelse på att det är exakt så Autodesk ser på det. Autodesk överlåter hela Seek-verksamheten utan kostnad till Bimobject.

Vad innebär detta?

  • Bimobject är nu överlägset störst i världen samt växer med ca 100%. Man blir alltså i och med detta en star business (se tidigare blogginlägg).

  • Man går från nybörjare i Nordamerika till störst på den marknaden.

  • Bimobject blir det självklara valet av BIM-portal, både för användare och underleverantörer. Takten på tillväxten av nya underleverantörer bör öka med över 100%.

  • Ytterligare intäkter om ca 35 mkr under 2017 och framåt utan medföljande kostnader ökar chansen att gå över på plusresultat på kvartalsbasis under 2017.

Autodesk Seek har enligt vad jag förstår haft en modell med högre priser för underleverantörer. När Bimobject nu tar över denna verksamhet samt blir det givna valet av BIM-portal så är det troligt att Bimobject i allmänhet kan justera upp prisbilden vilket ytterligare spär på lönsamheten på kort sikt.

Bimobject har nu tagit ett jättekliv mot det marknadsläge jag bedömer bör vara värt ca 10 miljarder kronor. En rimlig värdering idag, efter dagens PM torde vara ca 1,5 miljarder kronor, alltså ca 34 kr.(* riktkurs nu höjd till 40 kr efter emission till Solar)

Jag kommer att fylla på med mer matnyttigt om affären och det nya marknadsläget inom kort.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?