Post entry

Stabilare biolindans

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Biolins VD Fredrik Lindgren har all anledning att sträcka på ryggen inför framtiden. Tidigare har han haft det rejält svettigt där uppe på linan då han endast haft ett verksamhetsben att vila på. Det ser dock ut som att nu även det andra verksamhetsbenet börjar få tillräckligt med muskler för att hjälpa Biolin att åtminstone ta ett och annat steg framåt nu som då.

Ospol rapporterade en försäljningsökning på 300 procent i jämförelse med fjolårets första kvartal. En hyfsad start på nya marknader som Spanien och Grekland bidrog till att omsättningen nådde 1,9 Mkr. Glädjande var det även att EBITDA minskade till - 2,3 Mkr (- 3,5). Positivt var det också att omsättningsökningen jämfört med det sista kvartalet ifjol blev hela 50 procent. Detta innebar att Biolin nu reviderar upp målsättningen för tillväxten för Ospol i år, från tidigare 50 procent till 100 procent. Med tanke på att Ospols dentala implantatsystem även fått ett FDA-godkännande för den amerikanska marknaden är sannolikheten stor att omsättningen kommer att överstiga 10 Mkr för helåret, eventuellt bättre än så. EBITDA förväntas dock fortsätta att vara negativt just pga satsningen på den amerikanska marknaden, men Ospol ser faktiskt betydligt intressantare ut än på länge.

Inom det andra verksamhetsbenet analysinstrument tuffar det även på riktigt bra. Omsättningen ökade med 51 procent till 23,4 Mkr (15,5) varav ca 40 procent var organisk tillväxt framdragen av en stark försäljningstillväxt för Osstell samt Monolayer Science. Det som även överraskade positivt var att Q-Sense fortsätter att nå framgångar hos industriella kunder, en marknad som bedöms vara betydligt större än universitet och forskningsinstitut som tidigare varit bolagets primära kundgrupp. Viktiga referensförsäljningar nåddes under kvartalet med Genentech och GE Healthcare vilket alltså öppnar upp en rejäl tillväxtpotential på sikt.

Börsvärdet för Biolin uppgår till cirka 135 Mkr vilket måste betraktas som lågt i förhållande till den potential som finns inom såväl analysinstrumenten samt Ospol. Biolin förväntas i år växa med minst 40 procent och nå ett positivt EBITDA för helåret, drivet främst av ett traditionellt starkt sista kvartal men även tack vare synergier som uppkommer mellan Q-Sense, KSV samt NIMA. Personalen skall bland annat minskas med 10 procent och mindre lönsamma projekt skall nedprioriteras. Ett litet orosmoment är dock kassan som uppgick till 11,3 Mkr vid periodens slut men då lönsamheten är på väg uppåt inom samtliga bolag finns möjligheten att utöka skuldbördan och då kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till - 2,5 Mkr är likviditetsläget inte ännu akut. Biolin bör således ha goda förutsättningar för att nå en omsättning kring 120 Mkr för helåret. Med tanke på att höga uthålliga EBITDA-marginaler hägrar kring 25 procent för såväl analysinstrumenten som för Ospol bör det finnas en ordentlig uppsida för aktien när försäljningen nått en tillräckligt hög nivå, främst inom Ospol. Life-science bolagen hör dock inte till de mest omtyckta på börsen men håll i alla fall ett litet öga på Biolin för snart kommer biolindansen att gå betydligt enklare än tidigare och vid linans slut finns belöningen av ett betydligt högre aktievärde än tidigare. Fredrik får dock balansera ett tag till men träning ger färdighet och jag är åtminstone hoppfull om att han kommer att lyckas.

Återgår nu till strömmingen som väntar på att stekas och snart seglar vi iväg till Bremerhaven. På återseende om en vecka!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?