Post entry

Examensdax 3

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den för mig hektiska rapportdagen 20 augusti fortsätter med den gamla favoriten Björn Borg. Efter att ha toppat på 159 kr vid listbytet i maj förrra året har kursen rasat till som lägst 34 kr och därefter repat sig till nu 45 kr. En häftig resa och som alltid överdriver marknaden svängningarna åt bägge håll. Vi har nu ett sämre konsumtionsklimat men frågan är om det inte är mer än inprisat nu i kursen. Det som känns avgörande för bolaget är hur man kommer igång på de nya marknaderna.

Info om bolaget: http://www.bjornborg.net/

Q2 2007 var omsättningen 87,8 miljoner rörelsemarginal på 21,8 % och vpa 0,56 kr (Q2 är bolagets säsongsmässigt svagaste kvartal). För helåret blev vpa 4,17.

Q1 2008 ökade omsättningen med 17 % och vpa med ca 14 %. Med de signaler som finns om sämre konsumtionsklimat samt att det fantastiska 2007 är tufft att jämföra sig med får vi nog nu vara mer än nöjda om den takten kan hållas för året vilket ger vpa 4,75. Jag vet att innebär en kraftig minskning av tidigare optimistiska prognoser men det är tuffare tider nu och även 4,75 kan visa sig för optimistiskt.

Sedan är det avgörande hur man kommer igång på nya marknader. Om vi försiktigt försöker mellan tummen och pekfingret med 25 respektive 20 % omsättningsökning för 2009 och 2010 med bibehållen marginal så blir vpa 2010 drygt 7 kr och då krävs bara p/e 13 för att vi ska ha en dubblingspotential från nuvarande nivå. På onsdag får vi se om man är på spåret.

Potentialen är alltså god och risken ligger väl i att intresset svalnar för varumärket och att man inte lyckas på de nya marknaderna. Ett stort plus är den starka balansräkningen.

Som alltid så får var och en göra sin bedömning och ansvarar själv för sina investeringar.

Sigge P.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?