Post entry

Three gates - Börsens billigaste gamingbolag kan uppnå ett massivt globalt genombrott

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För två år sedan fick spelstudion i uppdrag att fixa buggar och uppgradera tjurridningsspelet ”8 to glory”, ett uppdrag som slutade med att studion övertog licensen för spelet. I sommar lanseras spelet till PS4 och XBOX & bolaget siktar på 1 miljon sålda ex fram till 2020.

Aktie: Three Gates

Ticker: GATE MFT

Notering: NGM North

Market Cap: 42 MSEK

Kurs: 9.78 SEK

Riktkurs: 37 -57SEK

 

Bolaget

Three Gates är ett spelbolag som grundades 2011 med visionen att skapa en ledande oberoende europeisk spelutvecklare. Bolagets VD Don Geyer var tidigare programdirektör för den framgångsrika speldesignutbildningen på Uppsala Universitet, Campus Gotland. Tillsammans med en grupp lärare och före detta studenter från programmet samt hans vän, Sean Kauppinen startade Geyer Three Gates 2011. Sean Kauppinen är baserad i Scottsdale, Arizona och är en välkänd affärsutvecklare inom spelindustrin. Han var tidigare Head of International Product PR för Sony Online Entertainment och PR-chef på Ubisoft. Med en erfaren ledningsgrupp och ett förstklassigt tekniskt team, har Three Gates etablerat sig som en seriös och pålitlig partner för ledande förläggare och distributörer av spel, med kapacitet att utveckla spel för flera plattformar och för global distribution.

Three Gates organisation består av en grupp av erfarna industriveteraner, med kapacitet att effektivt leverera produkter med hög kvalitet. Bolaget har en kostnadseffektiv organisation, som främst består av senior teknisk personal och preferensen är att köpa in ytterligare tjänster vid behov och förlita sig på projektanställd personal för att upprätthålla flexibilitet och kostnadskontroll.Genom den seniora personalens omfattande lokala och internationella nätverk har bolaget tillgång till högt kvalificerade konsulter vid behov. Dessutom bistår spelutvecklingsprogrammet på Campus Gotland (Uppsala Universitet) med en pool av juniora talanger som är tillgängliga för traineetjänster och kontraktsarbete. Ett växande industrikluster har utvecklats runt den framgångsrika spelutbildningen på Gotland, som även möjliggör rekrytering av mer senior personal.

I september 2016 listades bolaget på NGM Nordic MTF med en strategi att utveckla grundläggande spelteknik, bygga upp ett högklassigt utvecklingsteam och etablera samarbeten med starka partners. Bolaget har sedan noteringen följt strategin vilket gjort att man nu är väl positionerade för att dra nytta av utvecklingen i den växande spelindustrin, och på basis av erfarenheten av lansering via flera plattformar och bolagets globala nätverk kan man nu leverera en portfölj av högkvalitativa spelprodukter för internationell distribution inom samtliga segment av spelindustrin.

Under det tredje kvartalet 2016 lanserades mobilversionen av tjurridningsspelet 8 to Glory, som utvecklades i samarbete med Professional Bull Riders (”PBR”). PBR är en internationell tjurridningsorganisation baserad i Colorado, USA som anordnar och marknadsför tjurridningsevenemang över hela USA och har över 69 miljoner fans i USA och 100 miljoner fans globalt. I anslutning till samarbetet med PBR har även Three Gates ett samarbete med holdingbolaget Endeavor som äger flertal globala varumärken såsom Miss Universe, UFC och IMG. Lanseringen av mobilversionen av 8 to Glory har varit framgångsrik och har hittills genererat över 1 miljon nedladdningar. Under 2017 fortsatte Bolaget expansionen av produktportföljen. Fiskespelet Mainstream Fishing lanserades som mobilspel i slutet av september 2017. Action PC-spelet Offensive Combat Redux! lanserades via Steam i augusti 2017

Med över 1 100 000 nedladdningar för mobilversionen av 8 to Glory, det officiella spelet för Pro Bull Riders (”PBR”), och en konsolversion klar för lansering under andra kvartalet 2018 (Ska komma nu i Juni enligt bolaget), så är det mycket som talar för att Three Gates står inför ett massivt genombrott som spelstudio. Bolaget har som sagt en strategi att utveckla kvalitetsspel i samarbete med internationella partners som nu bär frukt och man är mycket optimistiska över framtiden för 8 to Glory med stöd av PBR:s starka varumärke.

Three Gates partner Endeavor säkerställer att spelet kommer att få en bred marknadsföring för att nå målgruppen på över 100 miljoner PBR-fans världen över. Det tidigare officiella PBR-spelet för konsol sålde i 600 000 exemplar 2009 och mot bakgrund av sportens framväxt sedan dess. Mycket har hänt i gamingvärlden sedan 2009, som är 9 år sedan. VD är övertygad om att de kommer att nå det uttalade målet om att sälja minst 1 000 000 exemplar t o m 2020 med 50 % vinst. 22 $ x 1M = 22M USD i intäkter, d.v.s. över 200 miljoner kronor om bara ca 1.5 år.

Förutom 8 to Glory så planerar man att bygga på framgångarna med 8 to Glory i satsningen på fiskespelet MainStream Fishing. Spelet kompletterar 8 to Glory väl, med sin sport- och friluftslivsprofil. Bolaget kör Cross-marketing, d.v.s. spelar man 8TG så kommer det reklam om att ladda ner MainStream Fishing, vilket jag tycker är riktigt bra. Med över 1M nedladdningar placerar spelet sig i topp 2 bland free-to-play-spel sett till antal nedladdningar vilket kan komma att ge positiv effekt på fiskespelet också. 8TG spelet har fått höga betyg på Google Play &Itunes.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

SPELMARKNADEN

Den globala spelindustrin är betydande och utgör en av de största digitala underhållningsmarknaderna globalt. Mellan åren 2012 och 2016 växte den totala spelmarknaden från cirka 70 miljarder USD till cirka 100 miljarder USD, motsvarande en genomsnittlig årlig marknadstillväxt på nio procent. För 2017 uppskattades marknaden omsätta cirka 110 miljarder USD. Motsvarande siffra för 2020 prognostiseras till cirka 130 miljarder USD.

SAMARBETSPARTNERS

Endeavor

PBRs ägare Endeavor (tidigare WME I IMG) är en ledande aktör inom sport, event och talent management, som äger organisationer som UFC och Miss Universe samt rättigheterna till en mängd attraktiva sportarrangemang som exempelvis PGA Golf, UEFA France 2016, Kentucky Derby och Wimbledon. Genom samarbetet med PBR och Endeavor är ambitionen att Bolaget framgent ska kunna få tillgång till attraktiva rättigheter för framtida spelprojekt.

Lite mer om Endeavor: Endeavor är ett holdingbolag med ett stort antal internationella organisationer under sitt paraply. Endeavor har licenser för hundratals hända produkter och organisationer som ; UFC, Pro bull Riders, NFL, 20th Century Fox, Pepsi, Tiger woods golf, james Bond, Care Bears, 7uP, Ducati, FC Barcelona, Sesame Street, National Geographic.

 I Maj 2015 förvärvades PRB av Endeavor I syfte att utveckla och marknadsföra sporten, detta kommer spela stor roll I TG’s försäljning av nya spelet 8 to Glory.R är ett holdingbolag med ett stort antal

Jared Allen

Jared Allen är en fd stjärnback inom amerikansk fotboll, som avslutade sin karriär under våren 2016. Han är en välkänd idrottsprofil i USA med ett starkt personligt varumärke och ett stort intresse för jakt, fiske och friluftsliv. Allen kommer att medverka till lanseringen och marknadsföringen av 8 to Glory och MainStream Fishing.

 Rarity Investments LLC

Rarity Investments LLC är ett investmentbolag baserat i Scottsdale, Arizona. Bolaget leds av grundaren Jerry Schwalbach, en välkänd amerikansk affärsman med ägarintressen inom ett flertal branscher. Han har bland annat byggt upp förvaringsbolag som sålts till Shurgard och är en tidigare styrelseledamot i Minnesota Vikings och Pepsi America. Schwalbach har ett starkt nätverk och goda kontakter bland ägare till amerikanska idrottsklubbar. Via intressebolaget PBR Investments har Rarity royalties i Three Gates licensavtal för 8 to Glory. Vidare har Three Gates ett förlagsavtal med Rarity för MainStream Fishing.

Pro Bull Riders

Pro Bull Riders (PBR) är den officiella organisationen för tjurridning i USA. Det är en kraftigt växande sport som nu har fler följare i sociala medier än NHL, Nascar och PGA Golf. PBR satsar mycket offensivt på marknadsföring för att öka uppmärksamheten kring sporten. Three Gates har sedan förvärvet från PBR Investments i juni 2017 licensavtal för PBRs officiella spel fram till 31 december 2020. Den första titeln under licensen, 8 to Glory, lanserades för mobil under 2016 och har 1 000 000 nedladdningar och höga användarbetyg. Under andra kvartalet 2018 kommer konsolversionen av 8 to Glory att lanseras för PlayStation och Xbox. Samarbetet kommer även att bidra till lanseringen av Three Gates mobilspel MainStream Fishing, som mjuklanserades i slutet av 2016. Spelen kommer att korsvis marknadsföras under 2018.

Spelutveckling

Three Gates erfarna ledningsgrupp har arbetat fram en effektiv och flexibel spelutvecklingsprocess. Studion har fokuserat på att utveckla grundläggande spelteknik, bygga upp ett högklassigt utvecklingsteam och etablera samarbeten med starka partners. Resultatet är en portfölj med attraktiva spelprodukter och en plan för regelbundna utgivningar i samarbete med etablerade förläggare och distributörer med global räckvidd. Med den förestående konsollanseringen kommer Bolaget att ha erfarenhet av och kapacitet av lanseringar av spel för alla ledande plattformar: mobil och online, PC och konsol.

Insider handel

Nedan ser ni insiders som köpt aktier totalt för ca 2 miljoner kr (7kr/aktier) för dryga 3 v sedan

Lanserade spel hittills:

8 to Glory Mobil

Beskrivning: 8 to Glory är ett tjurridningsspel som placerar spelaren mitt i händelsernas centrum. Spelet utvecklas i samarbete med PBR (Professional Bull Riders), vilket ger spelaren möjlighet att delta i de riktiga PBR-turneringarna och evenemangen och gestalta de riktiga toppryttarna och ta sig an de riktiga tjurarna i ett mobilspel fyllt av action och spänning.

  • Projektfas: Lanserad med kontinuerliga uppdateringar
  • Nedlagd utvecklingstid: 24 månader
  • Förväntad lansering: Lanserad med kontinuerliga uppdateringar
  • Plattformar: iOS Apple, Gplay Android
  • Monetarisering mobil: Free to play/ reklam / mikrotransaktioner
  • Partner: Endeavor och Pro Bull Riders

MainStream Fishing Mobil

Beskrivning: Mainstream Fishing är ett realistiskt strömfiskespel baserat på Three Gates unika system för rörligt vatten. Spelaren avancerar genom flera nivåer och utmaningen är att läsa vattnets rörelser och finna rätt plats att kasta. Spelet innehåller även utrustningsuppgraderingar, troférum och system för fiskuppfödning.

  • Projektfas: Mjuklansering med kontinuerliga uppdateringar
  • Nedlagd utvecklingstid: 32 månader
  • Förväntad lansering: Mjuklansering med kontinuerliga uppdateringar
  • Plattformar: iOS Apple, Gplay Android
  • Monetarisering mobil: Free to play/ reklam / mikrotransaktioner
  • Partner: Rarity Investments LLC, Scottsdale Arizona, USA

No Limit Golf

Beskrivning: Mobilspelet kombinerar golf och virtuell gambling på ett innovativt, underhållande och socialt sätt. Three Gates AB får dels en fast ersättning för utvecklingsarbetet, dels aktier i INOV8 Golf.

  • Projektfas: Mjuklansering med kontinuerliga uppdateringar
  • Nedlagd utvecklingstid: 14 månader
  • Förväntad lansering: Mjuklansering med kontinuerliga uppdateringar
  • Plattformar: iOS Apple, Gplay Android
  • Monetarisering mobil: Free to play/ reklam
  • Partner: Innov8Golf

Offensive Combat: Redux

Beskrivning: OC:R! är ett satiriskt, ohämmat online FPSspel, med en mängd olika banor designade för snabbt spel och varierande spelstilar. Spelet är en uppdatering av FPS-spelet Offensive Combat och utmärker sig genom sin unika atmosfär och humor.

  • Projektfas: Lanserad
  • Nedlagd utvecklingstid: 18 månader
  • Förväntad lansering: Lanserad med planerade uppdateringar
  • Plattformar: Steam, Humble Store Facebook Gameroom
  • Monetarisering: Engångsbetalningar, digital nedladdning.
  • Partner: SlapShot Games LLC

 

KOMMANDE LANSERINGAR UNDER 2018-2020

 8 to Glory Konsol

Beskrivning: 8 to Glory är ett tjurridningsspel som placerar spelaren mitt i händelsernas centrum. Spelet utvecklas i samarbete med PBR (Professional Bull Riders), vilket ger spelaren möjlighet att delta i de riktiga PBR-turneringarna och evenemangen och gestalta de riktiga toppryttarna och ta sig an de riktiga tjurarna i ett mobilspel fyllt av action och spänning.

  • Projektfas: Fungerande demo
  • Nedlagd utvecklingstid: 18 månader
  • Förväntad lansering: Q2 2018
  • Plattformar: PlayStation, Xbox
  • Monetarisering konsol: Engångsbetalning, segmenterad digital nedladdning
  • Partners: Endeavor och Pro Bull Riders

Mainstream Fishing Konsol

 Beskrivning: Mainstream Fishing är ett realistiskt strömfiskespel baserat på Three Gates unika system för rörligt vatten. Spelaren avancerar genom flera nivåer och utmaningen är att läsa vattnets rörelser och finna rätt plats att kasta. Spelet innehåller även utrustningsuppgraderingar, troférum och system för fiskeuppfödning.

  • Projektfas: Fungerande demo
  • Nedlagd utvecklingstid: 32 månader
  • Förväntad lansering: 2019
  • Plattformar: PlayStation, Xbox
  • Monetarisering konsol: Engångsbetalning, segmenterad digital nedladdning
  • Partner: Söker partner

Mainstream Fishing VR

Beskrivning: Mainstream Fishing är ett realistiskt strömfiskespel baserat på Three Gates unika system för rörligt vatten. Spelaren avancerar genom flera nivåer och utmaningen är att läsa vattnets rörelser och finna rätt plats att kasta. Spelet innehåller även utrustningsuppgraderingar, troférum och system för fiskeuppfödning.

  • Projektfas: alfa
  • Nedlagd utvecklingstid: 18 månader
  • Förväntad lansering: 2020
  • Plattformar: PlayStation, Xbox
  • Monetarisering konsol: Engångsbetalning, segmenterad digital nedladdning
  • Partner: Söker partner

8 to Glory konsolförsäljningsmål

Klarar bolaget att sälja mellan 1-3M exempel av spelet fram till 2020 så talar vi kurs mot 100-200 kr utan att bolaget kommer att vara övervärderat. En kurs på 100-200 kr placerar Three Gates börsvärde mellan ca 450-650M. Med bruttovinster ovan så är detta knappast dyrt. För 1 år sedan stod aktien i 40 kr och då var fundamenta inte alls lika starkt som idag.

Tre anledningar till att investera i Three Gates

  • Three Gates är idag i en fas där bolaget håller på att transformeras till att även utveckla konsolspel, vilket sker nu & lansering är några veckor bort, vilket i en betydande mån kommer att öka bolagets värdeskapande och tillgång till nya produkter.
  • Three Gates har utmärkta partners i PBR och ENDEAVOR, i syfte att säkerställa att lanseringen av ”8 to Glory” till konsol får den marknadsföring och exponering spelet behöver för att bli en stor succé.
  • Three Gates är fördelaktigt positionerat för att erhålla fler licensierade produkter i framtiden.

Värdering

Det är alltid svårt att värdera små bolag. Men kollar man på andra bolag som tex Starbreeze, Funcom, Paradox, THQ mm så har alla dessa bolag varit värderade ungefär som Three Gates för några år sedan innan deras tillväxt tog fart på riktigt, ett exempel är ju Funcom, de värderas till ca 30M för 2 år sedan, idag har de ett börsvärde på över 1.5Miljarder. De sålde lite över 1M ex på sitt spel med högre kostnader och sämre vinst än vad TG väntas kunna uppnå med 8 To Glory. Nu skall man inte jämföra äpplen och päron men branschen är otroligt stor och växer otroligt mycket varje år. Det som skiljer TG med andra bolag är just typen av spel man utvecklar, här finns otroligt mycket pengar att hämta hem då fanbasen är sjukt stor & man är i princip ensam om att göra dessa spel, man har ju trots allt ensamrätt på 8 To Glory. I USA är Rodeo är en av de största sporterna i USA och ökar markant i procent. Detta tror jag kommer synas i försäljningssiffrorna för 8 to Glory då PBR ägs av Endeavor. Bolagets starka samarbeten minskar risken och gör att anpassningstiden till nya marknader kortas ner.

Analysguiden(Aktiespararna) gjorde en analys nyligen som släpptes av JS med riktkurs 18kr bullcase, 13.1kr base och 3.5kr bear. Kursen idag är runt 9-10kr. Analysfirman tror att 8 to Glory kan generera intäkter på ca 30M 2018. Three Gates har som mål själva att omsätta 40M iår med minst 50% vinstmarginal. Med dagens börsvärde på 42M så tror jag uppsidan är väldigt stor på både kort, medel och lång sikt. Anledningen till detta är att bolaget har sagt att man ska lansera 8 to Glory till Konsol i Q2, (mindre än 2 veckor kvar av Q2) och spelet kan komma att bli riktigt stort med den stora fanbasen & att PBR har sitt 25 års jubileum i slutet av sommaren. På längre sikt finns det också uppsida iom samarbeten man har samt att fler spelsläpp är på ingång, te.x. Mainstream Fishing, Offensive Combat, Redux, både mobil och konsol. Risken är givetvis hög då detta är ett väldigt litet bolag & bolaget har mycket att bevisa men med deras vision & mål samt vad man åstadkommit hittills så tycker jag detta är det billigaste gaming bolaget på börsen just nu.

Three Gates har satt upp som mål att sälja en miljon spel till 2020. Klarar spelstudion det blir bruttovinsten 50 miljoner kronor. Dvs 6.3 kr vinst per aktie. Säljer man mer än så blir vinsten per spel ännu större. 1,5 miljoner sålda spel ger en vinst på 85 miljoner kronor, och vid två miljoner spel över 180 miljoner kronor. Dagens låga värdering blir genast mycket mer intressant när man sätter ovanstående siffror i kalkylatorn och räknar framtida kurs. Då pratar vi samma resa som Funcom om inte bättre. Till hög risk givetvis, spelet måste falla in bra. Men allt talar för det just nu.

Kollar man på målet för 2018 så är det 40MSEK i omsättning med minst 50 % vinstmarginal. Detta mål har man haft sedan 2016. Jag tänker dra ner på de siffrorna lite för att vara lite mer realistisk eller om något skulle gå ”sämre än planerat”. Spelet kommer att kosta 22USD/styck. Bolaget tror man säljer 200-300k till och börja med första året. 300k blir ca 24M i intäkter direkt till Three Gates, 12M vinst och ca 8M efter skatt.

Vinst per aktie landar på 1.8 kr.

Dagens kurs 10 kr / 1.8 vinst per aktie = 5.5, Når bolaget målet i år så värderas vi just nu till P/E 5.5 snittet för gaming bolag är över 30 och börsen i snitt har runt 20-25.

P/E 20 = 37 kr / aktie

P/E 25 = 46 kr / aktie

P/E 30 = 55 kr / aktie

Ovanstående gör bolaget väldigt attraktivt på dessa nivåer för den riskvillige. Dessa siffror genereras av endast ett spel, sedan vill bolaget utveckla mobilspelet så de kan tjäna pengar på det också.

Affärsmodellen är skalbar med diversifierade intäktsströmmar. Genom att utveckla spel i egen regi maximeras uppsidan. Bolaget säger att de ser även nu att delar av spelportföljen fortsättningsvis kommer att utvecklas tillsammans med samarbetspartners, bolaget kommer tex att fortsätta utveckla 8TG varje kvartal, där förläggare kan täcka hela eller delar av utvecklingskostnaden. Stabila intäkter, når ut till fler målgrupper och det genererar en hög andel återkommande intäkter samtidigt som spelportföljen växer.

8 to Glory har laddats ner över en miljon gånger som nämnt ovan. Det är en hög siffra som uppnåtts av mindre än två procent av alla gratis-appar på Google Play. Spelet har även fått ett högt betyg, 4,5 stjärnor av fem möjliga. Sportspel på Google Play är det genomsnittliga betyget 3,9.

Möjligheter till att genomföra köp-i-app är begränsade. Bolaget har dock budgeterat för att vidareutveckla appen dels för spelupplevelsen men främst för att möjliggöra för intäktsflöden. En miljon nedladdningar skapar förutsättningar för att på riktigt börja tjäna pengar.

Enligt SensorTower har 99 procent av alla nedladdningar skett i Nordamerika samt Central- och Sydamerika. Den aktiva spelaren i Nordamerika spenderar i genomsnitt omkring 40 USD per år. Denna siffra är knappt hälften för Central- och Sydamerika.

Utöver högt insiderägande så gillar jag även incitamentsprogramet för anställda som man skickade ut PM om nyligen:

”Styrelsen föreslår att stämman beslutar om ett incitamentsprogram för bolagets anställda i form av 240 000 teckningsoptioner 2018/2021. Varje teckningsoption ger rätt att mellan den 1 juni till 31 december 2021 teckna en ny aktie i bolaget till teckningskursen 10 kronor per aktie. ”

Löptiden fram till 2021 visar att bolaget tänker långsiktigt och har tro på det man gör. För ett bolag som värderas till denna lilla storlek så är också insiderköpen på 2 miljoner kronor som gjordes för 2-3 veckor sedan en grym signal att man tror på detta & har en långsiktig vision vilket jag värderar högt.

För övrigt är tjurridning är en gren under sporten Rodeo med starkt fäste i Nordamerika samt Central- och Sydamerika. Enligt flera källor är tjurridning en av USA snabbast växande sport i termer av publik. Avtalet med PBR innebär också att Three Gates ingår i ett samarbete med Endeavor som tidigare nämnt. Genom detta samarbete, får Three Gates en möjlighet att i framtiden få fortsatt tillgång till fler attraktiva immateriella rättigheter, som har stor marknadspotential.

Kurspotential i detta bolag är skyhög om man spelar korten rätt. Ledningen samt styrelsen är kompetent och har många års erfarenhet av spelbranschen. Ledning och styrelse har stort kontaktnät inom spelindustrin och innehar även en gedigen kompetens inom affärsutveckling, marknadsföring och försäljning. Martin Ekdahl som sitter i styrelsen var grundare, VD och storägare för Donya Labs AB, bolaget köptes upp av Microsoft för 800 MSEK. Det finns en anledning till att man lyckas knyta dessa stora samarbeten.

Disclaimer ; Detta är ingen köprekommendation. Jag är ingen professionell rådgivare och bör inte heller ses som en sådan utan gör alltid en egen analys innan du väljer att investera. Mycket av texten är direkt från bolagets olika pm, memorandum samt egen research. Placeringar i aktier och andra värdepapper kan resultera till förlust av det investerade värdet. Jag äger aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?