Post entry

Broström: ett guldkorn

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Broström har en direktavkastning på 6 %, p/e-tal på 8 och hela bolagets värde finns i Eget kapital.

På en börs där allt känns rimligt prissatt eller dyrt har jag lyckats hitta ett guldkorn. Ett bolag som kan vara tryggt att ha när börsen är orolig men där det ändå finns en stor uppsida. Detta är ett företag som Warren Buffetts läromästare Ben Graham hade kastat sig över.

En direktavkastning på 6 %, ett p/e tal på 8. Hela bolaget värderas till 4,3 Mdr kr och man har ett eget kapital som uppgår till 2,5 Mdr kr. För inte så länge sedan gjorde man en oberoende värdering av sina fartyg som visade att de var undervärderade med cirka 2,5 Mdr kr utan att börskursen reagerade. Det betyder att man hade kunnat lägga ner verksamheten och sälja av allt och ändå hade aktieägarna gjort en bra affär. Man värderar alltså ett företag med ljusa framtidsutsikter som om det vore konkurshotat. Utdelningen beräknas höjas från 8 till 10 kr nästa år, och med en kassa på över en miljard och väldigt starka kassaflöden så kan det komma en extrautdelning eller så kan bolaget bli uppköpt.

Med den här värderingen är nedsidan i Broström nästan obefintlig. Då det är ett rederibolag kommer värderingen alltid att vara relativt låg. Men min bedömning är att kursen kommer stå 25 % högre om sex månader.

Konsten att hitta en kursvinnare När vi skrev vår kandidatuppsats inom finansiering så behandlade vi ämnet – hur man hittar vinnare på Stockholmsbörsen. Den faktor som tydligast pekade ut morgondagens vinnare var tidigare kursutveckling. Kopplade vi ihop den med några andra faktorer så kunde vi med relativt hög träffsäkerhet pricka in morgondagens vinnare. De bolag som exempelvis hade en mycket stark kursutveckling under år 1 utvecklades oftast betydligt sämre än index år 2.

Hur blir kursutvecklingen i Broströms? Nu ska jag bedöma var kursen kommer stå den första maj: I dagsläget står den i 134 kr. Det tycks finnas ett starkt motstånd vid 128 kr där köparna alltid kommer tillbaka. Så även vid ett stort börsfall har jag mycket svårt att se att kursen går under 125 kr. Låt oss säga att risken för att det ska inträffa är cirka 10 %. Jag bedömer att sannolikheten är cirka 50 % att kursen står 10 % högre än idag. Eftersom många kan köpa inför rapporten och den stora utdelningen. Sedan är risken stor att kursen blir ganska stillastående i brist på nyheter.

Det behövs en utlösande faktor för att aktien ska sticka iväg 15 % eller mer, det kan röra sig om ett uppköp, en positiv artikel eller liknande. Det är inte speciellt troligt, jag tror att rapporten kan vara den utlösande faktorn som marknaden är ute efter. Hursomhelst blir detta ett köpråd oavsett hur man räknar på det.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?