Post entry

Avanza Bank: tillväxten fortsätter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

2008 var ett tufft år för Avanza liksom många av deras branschkollegor, men nu när börsen vänder och det blir mer och mer populärt för privatpersoner att spara så kommer förmodligen Avanza att fortsätta med sin fina tillväxt.

Avanza minskade sitt resultat med ca 20% år 2008 från året innan och hade det fortsatt tufft första kvartalet 2009 men har nu lyckats vända trenden och efter halvårsrapporten så ser 2009 ut att bli ett starkare och bättre år än 2008.

Antalet konton fortsätter även de att öka och efter första halvåret 2009 fanns det 249 800 konton, vilket motsvarar en ökning på 11%. Samtidigt som det totala sparade kapitalet ökade med 36%.

Avanza fortsätter även att öka sin marknadsdel av handeln på OMX, andra kvartalet stod de för 12,4% av avsluten och 5,5% av omsättningen. Detta är en ökning med 3,9 procentenheter respektive 1,9 procentenheter sedan samma kvartal förra året. De är alltså marknadsledande på antalet avslut och ligger på tredje plats vad gäller omsättningen.

Det är inte bara tillväxten som jag tror kommer göra Avanza till en vinnare inom några år utan det är även nytänket de kommer med, tex. så är de en av delägarna till den nya handelsplatsen Burgundy som redan har tagit ca 4% av marknaden efter bara några månader.

Burgundy kommer även hjälpa Avanza att minska sina kostnader då ett avslut på Burgundy har en mycket lägre kostnad för banken än ett avslut på OMX.

Man har även under första halvåret tecknat avtal med flera stora företag om att få sköta personalens tjänstepensioner, så som SAS och Vattenfall.

Även deras gratisfond Avanza zero fortsätter sin resa uppåt, där antalet andelsägare ökade från 31 200 i första kvartalet till 34 300 i andra kvartalet.

Den genomsnittliga årliga vinsttillväxten mellan 2001 och 2008 har varit 58%, ett imponerande resultat!

Jag ser bara positivt på Avanzas framtid då marknaden fortsätter växa och Avanza fortsätter att plocka marknadsandelar. De har visat att de även klarar ett tufft år med djupa fall på börsen, men ändå klarar av att visa ett positivt resultat.

Idag handlas Avanza till ett P/E på ca 20 sett till förra årets resultat vilket kan tyckas är högt, men för den långsiktige tror jag att det är en viktig aktie att ha i sin portfölj då kan det vara värt att betala de där extra kronorna när de visar upp så fin tillväxt som de faktiskt gör, Inte att glömma den bra direktavkastningen på ca 4-5%

För den kortsiktige tror jag tyvärr inte Avanza har så mycket mer att hämta, men för den som har ett längre perspektiv så blir det ett starkt köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?