Post entry

Biogaia: stabil vinstmaskin med potential

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med en omsättningsökning på 55% för första halvåret 2009 kan man tänkas sig att många känner en viss besvikelse över tredje kvartalets blygsamma ökning på 15%. Men som påpekades redan i Q2 rapporten råkade en större order hamna på ”fel” kvartal – korrigerat för detta så blir Q3 siffran +31% som förvisso är lägre än den reducerade halvårssiffran, men ändå tillfredsställande högt.

Det finns inget i bolagets kommunikation som indikerar att den genomsnittliga årstillväxten kommer att krypa ner från den ganska stabila nivån man etablerat på ca 40%. Tabletterna och dropparna kommer under kommande 2 åren att lanseras på åtminstone 40 nya marknader vilket låter betryggande – speciellt med tanke på att man också fortsätter växa kraftigt på de etablerade marknaderna. Dock skall man hålla i minnet att den tidigare rekord svaga kronkursen inneburit en viss dopningseffekt som nu så sakta minskar i takt med starkare krona. Borträknat valutaeffekten är omsättningsökningen drygt 30% hittills i år.

Rapporten berättar också att tillväxten i Europa är fortsatt stabil (50%!) medan Nordamerika står och stampar med endast + 21% trots en låg nivå. Uppenbarligen är det svårt att få in probiotiska produkter i USA marknaden– konkurrenten Probis partner Kraft lade nyligen ner sitt probiotiska energibar projekt.

Mest glädjande och överraskande i rapporten var kanske den kraftiga ökningen av andelen produkter som säljs under Biogaias egna varumärke. Från 18% till 32 % på ett år ! Biogaias varumärkesbyggande är unikt i branschen och dess värde kommer att bli alltmer uppenbart i takt med att probiotika branchen växer och allt fler bakterier kommer på marknaden. Roligt också att Twopak fortsätter att visa svarta siffror

Negativt då? Ja personligen tycker jag Japan satsningen börjar likna en surdeg och skulle helst vilja ha ett avslut nu, kosta vad det kosta vill! Det ser positivt ut säger man i rapporten – samma formulering som i förra rapporten trots att pengaflödet från Tokyokontoret endast minskat marginellt under kvartalet. Låt hoppas att det inte finns någon prestige inom styrelsen i denna fråga och att man inte tvekar att svinga yxan om/när hoppet definitivt är ute.

Biogaia har numera utvecklats till en stabil vinstmaskin och förhoppningsaktiernas kraftiga kursrörelser på nyheter gäller inte längre för aktien. Omsättning och vinst är tämligen lätta att förutse trots att bolaget vägrar delge marknaden sina egna prognoser. Använd linjalen säger VD och indikerar därmed sin egen tro om att bolagets positiva utvecklingstrend fortsätter framöver. Trots detta är aktien och dess kurs ändå associerad med ett visst mått av förhoppning , skulle jag vilja påstå.

Hetaste förhoppningskomponenten

Magsårs bakterien Heliobacter Pylori anges nu officiellt som ett nytt indikationsområde trots att inga kommersiella produkter ännu lanserats. Två kliniska studier pågår med färdig produkt. Ett positivt utfall är nog till viss del redan inprisat i kursen. Skulle studierna bli negativa kan ett mindre kursras inte uteslutas. Tidigare studier har dock alla entydigt påvisat positiv effekt och sannolikheten för negativa resultat måste bedömas som liten om än inte obefintlig. I gengäld är uppsidan vid ett positivt resultat inte speciellt hög. Vad som däremot skulle kunna lyfta kursen rejält är när ett strategival kommuniceras, dvs klargörande hur produkten ser ut och hur, var den skall marknadsföras etc. Att applisera probiotica mot H.pylori utgör i ekonomiska termer en rejält utökning av Biogaias affärspotential och kan komma att öka värderingen av Biogaia kraftigt. En eventuell uppvärdering av Biogaia är beroende av den strategi man väljer att för att exploatera indikationen och inte minst av hur tidtabellen kommer att se ut.

Bland andra kurstriggande nyheter som kan tänkas komma är det framför allt nya leveranssystem som kan vara av intresse. Man har satsat rejält på den sidan och en eller ett par nyheter är nog snart att vänta.

Värdering

Kursen kring 85 kr motsvara ca PE 20 för vinsten f skatt (Biogaia betalar ingen skatt 2009 och ungefär halva 2010). Huruvida det är dyrt eller billigt beror till stor del på hur mycket man värdesätter H.Pylori. Med bibehållen tillväxt kring 40% bör aktien kunna stiga ytterligare en bit oavsett ev. Pylori produkt lansering . Q3 rapportens lägre tillväxttal och den alltmer starkare krona har förmodligen dämpat förväntaningarna inför Q4

Prognos

Q4 kan med det scenariot bli en positiv överraskning. Leveranserna till Nestle -infant formula lanseringen faller förmodligentill 100% inom kvartalet och likaså bör en del premiär leveranser gå väg till nya kunder /marknader bland de 40-50 som redan är kontrakterade.

Tillväxten 2009 bör landa på 40-45% med bibehållen bruttomarginal runt 65% Även 2010 bör man orka med 40% tillväxt och då med förbättrad marginal inte mins pga av att pengaflödet i Japan då stannat av. Jag tror också att Q4 resultatet blir av den digniteten att utdelningsförslaget blir minst 100% upp jämfört med 2008, förmodligen mer.

Min köprekommendation kvarstår men det bör poängteras att aktien nu ändrat karaktär från ren förhoppningsaktie (hög risk och hög potential) till stabil vinstmaskin med förhoppningsprofil dvs låg risk och relativt hög potential.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?