Post entry

Brio raderade första kvartalets vinst

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Leksakstillverkaren närmar sig lönsamhet. Nylanseringar skall bidra till ökad tillväxt. Egenutvecklade produkter förväntas medföra förbättrad bruttomarginal.

Brio - kämpar mot TV och dataspel. Traditionella leksaker må vara hur trevliga som helst, men faktum är att barn och föräldrar tycks lägga pengarna främst på de elektroniska nöjesprodukterna.

Rapporten:

Brio tappade nästan hela första kvartalets vinst, under det andra. Därmed står de på noll. Det är dock ett styrketecken att försäljningen bara backade marginellt.

Den globala efterfrågan på leksaker, är oförändrad. Det gäller följaktligen att konkurrera om marknadsandelarna.

På plussidan.

Produktutvecklingen är intensiv, och över sjuttio nya leksaker, barnvagnar, bilbarnstolar och möbler kommer att lanseras under året. De kommer att bidra till ökad tillväxt och förbättrad lönsamhet. Brio försöker även få upp marginalerna genom att främst satsa på egenutvecklade varor.

Ett samarbetsavtal med Disney när det gäller träleksaker, kan visa sig lycksamt.

Brio vill tillverka pedagogiska leksaker, som styrker mognad och självbild.

På minussidan.

Hoten är många. Konkurrensen blir hårdare från lågprisleksaker, piratkopior samt en uppsjö licensierade leksaksfigurer och datorspel. Även stigande priser på råvaror kan räknas som ett hot. Detta samtidigt som en nedgång i konsumtionen slår hårt mot ett konsumentvaruföretag som Brio. 40 procent av den globala leksaksmarknaden finns i USA.

Brios historia.

Leksaksfabrikanten har kämpat med vacklande lönsamhet under en lång rad år. Tyngdpunkten har förskjutits mot babyprodukter, barnvagnar och barnmöbler. Där är konkurensen och prispressen mindre än för traditionella leksaker. Tillverkningen sker nu främst i Kina, Baltikum och Ungern. Det har medfört lägre kostnader och påverkat resultatet positivt.

Ett företag som tillverkat leksaker sedan 1800-talet borde klara krisen. Men ledningen ser svag ut. De flesta är mogna män, endast några få äldre kvinnor. Endast en av dem äger ett betydande antal aktier i Brio.

Huvuddelen av intjäningen sker i det fjärde kvartalet, inför jul. Så än är det inte omöjligt att Brio kommer att kunna uppvisa en vinst för helåret 2008. Jag sätter dock inte "köp" redan nu, utan ger rådet att även invänta det tredje kvartalets rapport. Det kan även vara klokt att avvakta till dess att bolaget inte bara har en tillfällig VD. Det torde också vara listigt att hålla koll på insiderköpen innan man chansar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?