Post entry

C2SAT - Ökad försäljning men det räcker inte

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

C2SAT har äntligen fått en ny professionell ledning och för första gången börjat sälja sina antenner. Men räcker det? Nej tyvärr inte ska det visa sig.

Historia och Nutid

C2SAT är antennbolaget som i många år försökt erövra världen med sin unika fleraxlade antenn. Antennen ska vara den enda i sitt slag som klarar att alltid vara uppkopplad i trakten kring ekvatorn. Det har väl gått sådär .... C2SAT:s historia kantas av många fagra men svikna löften till aktieägarna, ständiga nyemissioner och ständigt sjunkande aktiekurs.

Man har i princip aldrig lyckats sälja sin antenn i några större mängder och bolaget har framstått mer eller mindre som lurendrejare som försökt lura av aktieägarna deras pengar.

Tills nu ....Nu har det faktiskt börjat hända saker i bolaget.Man har för första gången, sedan en tid tillbaka, en ledning som faktiskt, hittills, har lyckats uppfylla sina mål och fått fart på försäljningen. Under Q1 sålde man 17 antenner, vilket är mer än under hela 2010.

Försäljningen har kommit igång och man har en mer professionell ledning än tidigare. Så är det då köpläge i C2SAT? Det ska vi titta på nu.

Aktiens trend, Kassan och Insiders agerande

Tekniskt sett har aktien legat i en fallande trend under flera år nu och det finns inga tekniska signaler om att den trenden kommer att brytas. Anledningen till det är två: Dels har man historiskt sett bara levererat besvikelser och dels har aktiens värde urholkats genom ständiga nyemissioner.

Kassan är visserligen stark efter en nyligen genomförd nyemission, en i en lång, lång rad, men man bränner också pengar i rask takt, c:a 10 MSEK under Q1.

Ledningen ställer visserligen upp och tecknar i nyemissionerna men utöver det förekommer inga insiderköp.

Bolagets långsiktiga mål

Den nya ledningen har satt upp mycket aggressiva försäljningsmål. Dessa är:

- Man ska öka försäljningen med 50% för varje kvartal - Man ska uppnå en långsiktig bruttomarginal om minst 30 %

Under Q1 sålde man 17 antenner och omsatte 8,3 MSEK. Klarar ledningen att uppfylla dessa högt ställda mål under hela 2010 och 2011? Det ställer jag mig ytterst tveksam till men jag ska vara snäll. I följande beräkning förutsätter vi att man faktiskt lyckas med det.

Värdering och målkurs

Vi får då följande försäljningssiffror:

17 antenner under Q1 2010 25 antenner under Q2 2010 37 antenner under Q3 2010 55 antenner under Q4 2010 82 antenner under Q1 2011 123 antenner under Q2 2011 184 antenner under Q3 2011 276 antenner under Q4 2011 Totalt 565 sålda antenner under 2011

På 17 sålda antenner omsatte man 8,3 MSEK under Q1 2010 Det ger en omsättning på 275 MSEK för 2011 om man säljer 565 antenner.

Målsättningen är att uppnå en långsiktig bruttomarginal om minst 30 % Det ger ett vinstöverskott på 82 MSEK för antennförsäljningen. Man har sedan också minst 25 MSEK i fasta kostnader. Vinsten 2011 blir då 57 MSEK före skatt och 43 MSEK efter schablonskatt

Antalet aktier är 467 miljoner. Målkurs för 2011 blir då 9 öre på P/E 10 eller 13 öre på P/E 15. Nuvarande aktiekurs är 18-19 öre.

Slutsatsen är:

Inte ens om C2SAT lyckas uppfylla sina mycket högt ställda mål under både 2010 och 2011 så är aktien köpvärd! Min personliga åsikt är dessutom att de inte kommer att klara sina mål på långa vägar, de har mycket kvar att bevisa även om det gått lite bättre på sista tiden.

Slutsatsen är SÄLJ och målkursen ligger en bra bit under 10 öre med hänsyn tagen till att bolaget troligen inte uppnår sina försäljningsmål.

Dock vill jag påpeka att aktien faktiskt kan vara intressant på lägre nivåer, säg 6-7 öre. Som jag påpekat förut har man en betydligt mer professionell och säljinriktad ledning än tidigare. Dessutom har man antagit en vettig kommunikationspolicy och strör inte PM omkring sig som tidigare. Men som sagt, kursraset har en bra bit kvar innan köpläge kan uppstå.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?