Post entry

Tripep: underskattad forskning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tripep är ett intressant case på kort respektive medellång sikt utifrån bolagets värdering och diversifiering. Med den dagsaktuella kursen värderas företagets bägge läkemedelskandidater exklusive kassan per den sista december till knappt 30 miljoner kronor. Lägg därtill den HIV forskning bolaget bedriver kopplat till plattformen RAS, skriver medlemmen Klas Palin i Redeyes analystävling för medlemmar och rekommenderar Köp.

Tripep är sedan oktober 2006 noterat på First North (ticker: TPEP).

Antal utestående aktier är cirka 48 miljoner stycken och per den sista december i fjol hade bolaget en kassa om drygt 40 miljoner kronor. Utöver aktierna finns 24 miljoner börshandlade teckningsoptioner (ticker: TPEP TO1) vars teckningstid är 15 – 31 maj 2007 till kurs 2.00 kronor.

Bolagets verksamhet är forskning och utveckling av nya läkemedel. Man har två under utveckling, Chronvac-C och Chronseal, och bägge dessa utvecklas i partnerskap vilket minskar den finansiella risken.

Historik

Tripep är mest hågkommet för de misslyckade utfallen för studierna med läkemedelskandidat GPG hösten 2001 samt för misslyckandet med läkemedelskandidat alfaHGA våren 2006, bägge för behandling av HIV. Bolaget genomgick dessutom en ägarförändring 2002 som en följd av en maktkamp om bolaget i och med att Rolf Nordström gick in som storägare.

Mycket har förändrats och det finns anledning att se annorlunda på bolaget både utifrån ägarförhållanden samt forskningen. Runt årsskiftet 2006/07 sålde Rolf Nordström samtliga sina aktier till tidigare styrelseledamot Thomas Lynch. Thomas Lynch har tillmotsats mot Nordström en bakgrund från branschen och är bland annat storägare i Nasdaq noterade Amarin Corp. aktiva inom utveckling av läkemedel inom CNS.

Forskningsmässigt är de projekt som bolaget idag fokuserar på framtaget av två olika forskare som inte har någon koppling till den HIV-forskning som låg till grund för de tidigare misslyckandena.

Tripeps läkemedelprojekt

Enligt branschbedömare uppskattas 10 miljoner människor i världens sju största länder lida av kronisk hepatit C (HCV) och totalt uppemot 170 miljoner i hela världen. Rådande behandling är pegylerade interferoner och ribavirin under 48 veckor. Behandlingen är dyr men cirka 80 procent av patienterna med genotyp 2 och 3 går att bota. Tyvärr är den största gruppen av hepatit C-patienter genotyp 1 (cirka 70 procent) där endast 40 – 50 procent svarar på rådande behandling. Biverkningar är dessutom ett problem vid dagens behandlingar samt begränsad effekt för personer med nedsatt immunförsvar (HIV).

Chronvac-C är ett behandlande vaccin som är tänkt att ges till personer som redan är infekterade med HCV. Vaccinet är ett s.k. genetiskt vaccin vilket innebär att man fyller vaccinsprutan med den genetiska koden. När vaccinet sprutats in i muskeln ska DNA tas upp av muskelceller för att sedan omvandla DNA till protein och tillverka vaccinet själv så att kroppens immunförsvar aktiveras. Ett stort problem med DNA-vaccination är att vaccin-DNA vanligen stannar utanför muskelcellerna och bryts ned.

För att komma runt problemet ingick Tripep i inledningen av 2005 partnerskap med amerikanska Inovio som utvecklat en metod för att förbättra muskelcellernas upptagningsförmåga. Genom att utsätta cellerna för korta elektriska pulser (elektroporering) öppnas små tillfälliga hål i cellmembranen. I samband med detta kan DNA-vaccinet effektivt ta sig in i cellen. Kopplat till avtalet fick Inovio 33 procents ägarandel i projektet. Forskningen kopplat till Chronvac-C bygger på resultat från studier som inleddes 1999.

Marknaden för hepatit C läkemedel växer fort och väntas ha fyrdubblats till 2015 och uppgå till 12 miljarder dollar enligt Datamonitor. Nuvarande behandlingar är dyra, besvärlig och ineffektiva mot stora patientgrupper. Skulle Chronvac-C kunna replikera prekliniska resultat i människa finns en betydande marknadspotential. Riskerna kopplat till innovativa behandlingar är höga och chanserna att lyckas är små. Utgångspunkt för analysen är en försäljningstopp om 1 miljard dollar 2023 (marknadsandel om 6 procent) med tio procents chans att nå fram. Projektet väntas utlicensieras först efter framgång i fas II. Chronvac-C har ett starkt patent skydd där ytterligare ett blev godkänt i slutet av mars och sträcker sig åtminstone till 2023.

Värdet för Chronvac-C är beräknat till cirka 100 miljoner kronor och de totala kostnaderna för projektet fram till partnerskap uppskattas till mellan 35 – 40 miljoner kronor.

Chronseal förvärvades förra hösten och är en produkt för behandling av kroniska sår. Det är en gel som innehåller humant hepatopoietin (HGF) en tillväxtfaktor som bedöms spela en viktig roll i sårläkning kombinerat med antibiotika. Behandlingsmetoden har framgångsrikt testats på patienter med kroniska bensår i fas I studier. I fas I-studien genomgick 11 patienter med kroniska sår behandling där 8 av 11 uppnådde helt eller delvis läkta sår efter bara några dagar. I tre fall var såren helt läkta under perioden och för flera av de andra fem fortgick läkningsprocessen efter avslutad studie. I studien uppmättes även mikrocirkulationen i såret och sårkanten där ett starkt samband uppmättes (p<0.002). Vid uppföljning tre och tolv månader efter behandling fanns inga tecken på biverkningar och såren hade ej heller återkommit.

I början av året ingick Tripep en överenskommelse med Japanska Kringle Pharma. Kringle Pharma tillför kunskap om tillväxtfaktorn HGF samt öppnar för att Tripep får använda deras rekombinanta HGF för studier på människa. I nuläget pågår studier för att finna en lämplig formulering och genomföra toxikologiska studier. Fas II-studier bedöms kunna inledas mot slutat av året eller under inledningen av 2008. Efter genomförda fas II-studier avser Tripep att söka partnerskap med en aktör inom området för vidare utveckling av produkten.

Marknaden för denna typ av produkter väntas uppgå till cirka 1.2 miljarder dollar 2011 med en tillväxt om ungefär 10 procent. Nuvarande behandlingsformer är traditionella förband med regelbunden tvätt av såren. I vissa fall kan det bli aktuellt med hudtransplantationer.

I den projektbaserade analysen uppskattas chansen för lansering till 40 procent vilket bedöms kunna ske 2011. Försäljningen bedöms kunna nå en topp på 400 miljoner kronor.

Värdet för produkten är beräknat till drygt 30 miljoner kronor och kostnader för produkten fram till partnerskap uppskattas till mellan 30 – 40 miljoner kronor.

RAS är en utvecklingsplattform utvecklad av Matti Sällberg. Inom projektet pågår forskning kring HIV där RAS-molekyler omdirigerar befintliga antikroppar i blodet så att de oskadliggör HIV. Peptider som binder till HIV kopplade till en sockerstruktur, Gal-alfa I,3-Gal testas för hämning av HIV. För närvarande pågår optimering av RAS-molekylerna för att senare välja läkemedelskandidat.

Risker och möjligheter under 2007.

De stora riskerna finner man i den kliniska fasen för bolagets läkemedelsprodukter som kommer till sin spets i slutet av 2007 då resultat för fas I-studier med Chronvac-C kan finnas tillgängliga. Om fas I-studierna inte faller väl ut skulle detta innebära ett stort värdetapp.

Skulle dock fas I-studierna med Chronvac-C falla väl ut förväntas värdet på patenten dubblas.

Utvecklingen för toxikologiska studier med Chronseal och ett möjligt val av läkemedelskandidat inom HIV väntas även ha en värdedrivande effekt.

Uppnås inte teckning för utestående teckningsoptioner kommer ytterligare kapital behövas inom 12 månader.

Tekniskt

För den kortsiktige kan man argumentera för aktien ur ett tekniskt resonemang. Exempelvis är nu volatiliteten tillbaka på låga nivåer som strax innan det stora rallyt för aktien i januari kombinerat att kursen formerat sig i en rätvinklig triangel. En rätvinklig triangel kan lika gärna generera negativa utfall men med utgångspunkt från ett positivt scenario indikeras målkurs inom intervallet 1.90 – 2.00 kronor om 1.54 kronor bryts med kraft (omsättning som överstiger 600.000 aktier). Rent cykliskt har man kunnat skönja rörelser med drygt 1,5 månaders intervaller för aktien i början av januari, slutet av februari och kanske under inledningen av april.

Summerat

Aktien bjuder från ett fundamentalt och tekniskt perspektiv på en spännande potential både på kort resp. lång sikt. Risken är mycket hög även ur ett sektor perspektiv. Den låga värderingen väger till viss del upp risken samt kombinationen med den mycket innovativa forskningen inom hepatit C och med låg risk produkten Chronseal.

För 2007 bedömer jag att bolaget gör av med mellan 28 – 32 miljoner kronor och för 2008 mellan 54 – 60 miljoner kronor. Om teckningsoptionerna som löper till den sista maj 2007 tecknas fullt bedöms kassan räcka för att finansiera verksamheten till slutet av 2008, varvid både Chronvac-C och Chronseal skall kunna ha tagits igenom fas II.

Det riskjusterade värdet för Tripep bedöms till knappt 3 kronor per aktie före utspädning och till 2,60 kronor efter utspädning. Mot bakgrund av bolagets historik är det rimligt att förvänta sig en fortsatt skepsis till bolaget och en viss rabatt.

För 70 miljoner kronor får man ett bolag med ett bra förväntat nyhetsflöde kommande 12 månader.

- fas I-studier för Chronvac-C

- fas II-studier med Chronseal

- val av läkemedelskandidat från RAS.

OBS! Aktien innebär högrisk och skall ses som en del i en portfölj.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?