Post entry

Cybaero, det är nu det händer!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Företaget lämnar allt fler positiva PM, omsättningen ökar och resultatet ligger på + för första gången.

CybAero utvecklar, tillverkar och säljer obemannade flygande farkoster, så kallade UAV:er (Unmanned Aerical Vehicles). CybAero har utvecklat en egen obemannad helikopter med beteckning APID 60.

Europeiska försvarsbudgetar väntas krympa fem procent år 2011. Samtidigt väntas inköp inom obemannade helikoptersystem öka med 25 procent. UAV-systemen blir allt vanligare i krisområden som exempelvis Afghanistan.

I Oktober 2009 fick företaget ett banbrytande sammarbetsavtal med spanska koncernen INDRA. Sammarbetet mellan bolagen ska falla ut i ett nytt autonomt helikoptersystem vid namn PELICANO. Systemet beräknas vara operativt år 2012.

År 2010 var ett genombrottsår för företaget. I Juni tecknades ett avtal med flygjätten EADS där sammarbetet avser att utveckla en ny och större helikopter, Alca. Avtalet inleds med att Cybaero levererar en komplett APID 60-helikopter med markstation. Systemet levererades i december 2010.

Tidigare i November samma år levererades även en förseriemodell till företaget INDRA.

Dessa två leveranser gjorde att företaget för första gången gick med vinst, omsättningen för 2010 slutade på 18milj kr (3,6) och resultatet 0,2milj kr (-13). Trotts en liten vinst visar detta att bolaget är på rätt väg.

År 2011 lanserade Cybaero tillsammans med Göbler Hirth en världsunik diesel-/heavy fuel-motor som drivkälla i sina autonoma, förarlösa helikoptrar. Motorn drivs med flygfotogen, till skillnad från tidigare bensindriva motorer. Flygfotogen är inte lika brandfarligt som bensin, varför den nya motorn kan göra helikoptersystemet attraktivt för nya tillämpningar. Den första leveransen sker till sommaren som en del i PELICANO projektet med INDRA.

I April gick Indra ut med att de fått tillstånd av spanska luftfartsmyndigheter att genomföra prov- och demonstrationsflygningar med Pelicano.

Aktien

Efter de possitiva bokslutsiffrorna steg aktien till ca 3kr för att sedan falla tillbaka och stabilisera sig runt 2kr. Bolaget gör vinst för första gången i dess historia. Bolaget har idag ett börsvärde på ca 55milj kr. Styrelse och företagsledning äger 16% av aktierna i bolaget. Största ägare är Amer Al-Khalili som har 11,88% av bolaget.

Triggers

Under 2011 kommer bolaget att leverera ytterligare 2 förseriehelikoptrar till Indra.

Ytterligare leveranser till EADS.

Nya kontrakt

Blir uppköpta av EADS eller INDRA

Om företaget kan fortsätta att leverera som planerat och trenden med högre omsättningen samt possitivt resultat fortsätter kommer även aktien att få lite luft under rotorbladen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?