Post entry

Doro: en rejäl dollarvinnare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Läget för Doro har förbättrats avsevärt det senaste året. Bolaget behöver fortfarande ta ytterligare steg mot lönsamhet, men det behövs inte mycket för att värderingen ska kännas riktigt låg. Och dollarns fall är mumma för bolaget.

Denna analys är ett exempel för den analystävling vars kvalomgång startar på redeye.se den 3:e mars och avslutas den 1 maj. Analysen är utom tävlan.

Doro är ett bolag som haft stora problem de senaste fem åren. Verksamheten består i att ta fram egna telefonmodeller för främst fast telefoni, låta dessa tillverkas hos asiatiska tillverkare och därefter sälja telefonerna hos återförsäljare i de europeiska hemmamarknaderna. Produkterna går att finna i varje Expert eller Onoff-butik. Det senaste året har bolaget med framgång breddat produktfloran mot mer nischade telefoner för exempelvis äldre och för företag. Här är prispressen betydligt mindre hård och marginalerna betydligt bättre.

Bolaget har också de senaste två åren bantat kostnadsmassan rejält och lagt ned försäljningsenheter i vissa utvalda länder. I stället bearbetas nästa samtliga marknader via större återförsäljarkedjor.

Under 2007 redovisade bolaget vinst i varje kvartal. Inte mycket men det var ändå ett klart fall framåt. Vinsten efter skatt hamnade på 7 miljoner kronor på helåret på en omsättning på 346 miljoner kronor. Det ger ett p/e-tal på cirka 12.

Tillväxt i Care Under 2008 lär bolagets satsning på produkter för äldre (Området Care) fortsätta växa starkt. Under fjärde kvartalet 2007 låg tillväxttakten här på nära 200 procent. Jag räknar med att tillväxten 2008 för området hamnar på 100 procent. Det räcker med råge för att kompensera ett sannolikt oundvikligt fall för bolagets största produktområde Home (traditionella fasta telefoner) där prispressen är hård och marknaden mogen.

Triggers i dollarn och Home Jag räknar med att Doro gör en nettovinst under 2008 på 14 miljoner kronor, motsvarande 80 öre per aktie. Det ger ett p/e-tal på 7. Men det krävs ganska lite för att vinsten ska bli betydligt högre än så. Inte minst eftersom dollarn fortsätter falla vilket är mycket gynnsamt för bolaget. Bolaget köper in alla telefoner i dollar och säljer dem i kronor och euro. Doro är därmed en av börsens mest tydliga vinnare på dollarfallet. Fortsätter framgången för Care och lyckas bolaget bara något bättre inom Home så kan vinsten fjädra upp mot kanske 20 miljoner kronor drygt. Det ger i så fall ett p/e-tal på knappt 5. Om bolaget visar tecken på denna utveckling i rapporten för det första kvartalet kan aktien lätt fjäddra upp de närmaste två månaderna. Mitt val i denna analystävling blir därmed Doro så får rekommendationen Köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?