Post entry

Stor potential i Genovis

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter genombrottet med lanseringen av en nanoprodukt för tre år sedan har det gått trögt för Genovis. Nu kan det vara en vändning i sikte. Potentialen är skyhög.

För cirka tre år sedan tog Genovis aktiemarknaden med storm när kursen gick från tre till 20kr på några få veckor. Bolaget var i färd med att lansera sin första nanoprodukt, NIMT, till läkemedelsföretag. VDn och grundaren Sarah Fredriksson hade lyckats göra sitt forskningsprojekt i Lund till ett hett hightech bolag. Förhoppningarna kom dock på skam och efter utebliven försäljning och två nyemissioner är kursen tillbaka på tre kr.

Nyligen kom Genovis med nyheten att deras nanoprodukter visar mycket goda resultat i studier som kontrastmedel med magnetkamera. Redan i 2008 års årsredovisning betonade Sarah vikten av att kunna använda Genovis nanoprodukt som kontrastmedel. Dessutom väljer hon att strax efter de positiva resultaten förvärva Eijdo research AB som är specialister inom avbildning med s.k. magnetkamera. Jag tolkar därför nyheten som mycket viktig för Genovis framtida utveckling. Trots den goda nyheten har aktiekursen endast stigit till cirka tre kr. Det tror jag beror på en nyemission till tre kronor tidigare i år.

Jag träffade Sarah vid en företagspresentation för tre år sedan i samband med att de skulle genomföra en nyemission. Jag fick ett gott intryck av henne. Hon ser ut att vara en stabil kvinna med båda fötterna på jorden. Hon har en genuin förståelse för ämnet och ett brinnande intresse för att utveckla Genovis vidare.

För en utomstående är det svårt att begripa om Genovis produkter kommer att bli kommersiellt gångbara. Spontant känns det som om det är betydligt lättare att sälja kontrastmedel än den tidigare nanoprodukten, NIMT. Det finns exempel på hur hightech leverantörer till läkemedelsindustrin, likt Genovis, har sett sin omsättning explodera med goda marginaler när väl produkten blir accepterad. I årsredovisningen framkommer det att det finns forskningsrapporter som menar att användningen av nanotekniken inom läkemedelsutveckling och hälsovård kommer att öka exceptionellt under den närmaste femårsperioden. Man måste dock ha klart för sig att Genovis omsatte cirka 400tkr och gick med 25.5mkr i förlust under 2008. Under första kvartalet 2009 omsatte bolaget 120tkr till en förlust om 4mkr. Detta är talande siffror för att Genovis fortfarande är ett förhoppningsbolag.

Till aktiekurs tre kronor värderas Genovis till 43mkr. Jag ser bolaget som en lottsedel med relativt hög risk och mycket stor potential. Jag har tidigare argumenterat för att avstå från bolag med obefintlig omsättning och stora förluster (se min analys av Biosensor i Redeye). Trots det anser jag att det kan vara värt att plocka in Genovis som en krydda i portföljen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?