Post entry

HQ Bank: finns bättre

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hq Bank:s aveckling av trading avdelningen har landat på dryga 1200 miljoner svenska kronor. Flera av styrelsen i Hq bank har hoppat av däribland grundaren Mats Qviberg, på kortsikt ser Hq:s framtid dyster ut utifrån min åsikt.

HQ i stort sett

HQ går att spåra ända till 1981 då "Sven hagströmer fondkomission" grundas. HQ erbjuder finansiella tjänster åt entreprenörer och andra sorters kunder i den nordiska marknaden. HQ:s verksamhet består till störst av kapitalförvaltning, värdepappershandel och finansiell rådgivning.

Motivering till Sälj Rek.

Hq kommer få en synlig skillnad på vinst i den snara framtiden med tanke på utgiften på 1200 miljoner kronor som ska täcka nedläggningen av tradingverksamheten. Hq bank har dessutom sålt dotterbolaget Hq fonder till öresund. Hq fick 850 miljoner, och öresund ska förvärva 100 %. Hq har fått en option som ska göra det möjligt för HQ att möjligtvist göra ett återköp av HQ fonder. HQ fonder planerar även en nyemission som dom även fått ett förskott på 235 miljoner kronor. Till råga på allt så har grundare Mats Qviberg avgått med flera andra styrelse medlemmar.

Nedläggning gynnar

Hq har under andra kvartalet 2010 redovisat en förlust på 297 miljoner kronor och har även under en längre tid tyngt Hq:s vinst. På lång sikt kan nedläggningen även vara en vinst för HQ.

Insiders

Ett mäklarhus i Finland "UB Securities" har under Juni månad köpt över en miljon Hq aktier under nedgången. Kanske är det på väg till ett ägar byte, men det motsvarar i alla fall 3.7 procent av bolaget och det placerar dom på fjärde plats på listan över Största aktieägarna. Beloppet är tregånger så stort som avanza har köpt för och står ensamt för ungefär 48 % av köpvolymen. Ett nytt ägarskap kanske inte skulle vara allt för dåligt, med tanke på att lite nytt friskt kapital skulle kunna betala alla chock summorna och ta nya tag och köpa tillbaka hq fonder.

Nyemissionen

Hq planerar även en nyemission som ska landa på 559 miljoner kronor. En nyemission brukar också påverka en aktiekurs lite hur som helst och gör det riskablare att äga hq aktier. Summan ska gå till att betala avecklingen av tradingverksamheten, men täcker inte ens hälften.

Slutsats

Jag rekommenderar att sälja Hq bank. Hq Bank är ur min åsyn på lång sikt ett rimmligt köp alternativ runt 56 kr och neråt, fast på kortsikt kommer och har alla händelser drabbat Hq negativt däribland kursen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?